Никак не е трудно даже. Който ти е казал, че панти се заваряват трудно е имал предвид, че на него му е трудно. Заваряват се в затворено положение. Хубаво е да се подложи нещо, за не стържи после подвижната част на пантата по касата. Има най-различни варианти, аз увивам върху всяка част на пантата в двата края парче тел, заварявам в средата, изхлузвам телта и дозаварявам. Може на точки, може на цял шев, както ти е удобно. На цял шев става по-здраво. Трудността е, че ако касата е монтирана трябва да правиш вертикален шев, а не всички го могат. Работи се на по-висок ток, защото пантата обикновено е масивна и трябва добре да се нагрее, за да стане добър провар и да е здраво.не съм много убеден ,че вертикали се заваряват на по висок ток.Напротив,високия ток води до по бързо стопяване на електрода и впредвид позицията на заваряване се получава едно несъзнателно отдалечаване на електрода от материала,както и разтичане и като резултат се получава некачествен шев.ако има някои краи мене например го моля след запалването на дъгата постоянно леко да намалява ампеража докато постигна оптималния контрол върху електода по вертикала от долу нагоре.
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
rosenred
- специалист
181 мнения в "заваряване?"
unisex
- специалист
Точно колега, аз не само не съм убеден ами съм сигурен че вертикала се заварява на по нисък ампераж.Естествено че ако заваряваш панти на гаражна врата няма да работиш на 75 ампера,а ще си избереш по силен ток.Остави разбирачите да си бачкат на по голям ампераж с вертикалите, само искам да им кажа че като капне метала по краката прави кратери като на Везувий и много трудно зарастват.
ndinev
- специалист
Здравейте,
Реших да не отварям нова тема тъй като тази е доста подходяща за моя въпрос.
Аз съм начинаещ в заваряването и имам следниа въпрос:
Днес заварявах към 1 час и установих че в 50% процента от случаите въпреки че заварката изглежда добре я разчупвам с чук или с ръка. Използвах стандартни 2,5 и 3,25 мм електроди. Заварявах разни стари железа(дебели 5мм средно).
Наблюдението ми е че при по къса дъга стават добри заварките. При по дълга въпреки че изглежда ок после се прекършва с ръка. Обърнете внимание че по двата детайла остава сварка която е много здрава. Прекършването става в зоната където е (основно)материала на електрода(така си мисля)
Та посъветвайте ме къде греша. Правилно ли е да се опитвам да държа електрода по ниско? Трябва ли да се заварява дълго на едно място? Как так мога да прекърша материала от електрода които вече е разтопен и изстинал между двете железа.(500N/mm им дават)
прегледах книжките които сте посочили в темата. там има някъви разстояния но естетвено през маската не може да се види колко е дъгата - 2 или 4 мм
. Какво трябва усещам виждам и чувам за да става винаги добра заварка.
Благодаря предваритело за отговорите
Реших да не отварям нова тема тъй като тази е доста подходяща за моя въпрос.
Аз съм начинаещ в заваряването и имам следниа въпрос:
Днес заварявах към 1 час и установих че в 50% процента от случаите въпреки че заварката изглежда добре я разчупвам с чук или с ръка. Използвах стандартни 2,5 и 3,25 мм електроди. Заварявах разни стари железа(дебели 5мм средно).
Наблюдението ми е че при по къса дъга стават добри заварките. При по дълга въпреки че изглежда ок после се прекършва с ръка. Обърнете внимание че по двата детайла остава сварка която е много здрава. Прекършването става в зоната където е (основно)материала на електрода(така си мисля)
Та посъветвайте ме къде греша. Правилно ли е да се опитвам да държа електрода по ниско? Трябва ли да се заварява дълго на едно място? Как так мога да прекърша материала от електрода които вече е разтопен и изстинал между двете железа.(500N/mm им дават)
прегледах книжките които сте посочили в темата. там има някъви разстояния но естетвено през маската не може да се види колко е дъгата - 2 или 4 мм

Благодаря предваритело за отговорите
velsi
- Почетен майстор
Електрода трябва да опира по материала като го движиш без да го отделяш. Разтеглянето на дъгата намалява температурата й. Ще усетиш как електрода "потъва", защото се топи и намалява. Освен това като го движиш притиснат към материала, под ъгъл около 45 градуса по посока на шева, ще усетиш как стопения и застиващ материал те "бута" бавно напред. Тези 5 мм железа са перфектни за начинаещ. Продължавай да тренираш и бързо ще свикнеш.
ndinev
- специалист
Velsi, Мерси за описанието на усещането точно това ме интересуваше. Определено дърпам много електрода за да не залепне и това прецаква заварката
Иначе това ръководство е доста добро:
Guidelines For Shielded Metal Arc Welding (SMAW)(някой го беше пуснал в тази тема)
За тези които не разбирант английски ще дам малко обобщение какво научих като начинаещ:
1. електроди 2.5 и 3.2 мм - Е6013 е с общо предназначение и го има по магазините в София.
2. ток за 2.5мм електрод - 50-90А, за 3.25 - 80-130.
3. размер на дъгата 1.6 мм за 2.5 електрод и 3мм за 3.2 електрод(практически трябва да го усетите по метода на Велси)
3. електроди спрямо дебелина на парчетата - бих казал че за дебелина 4-5 мм и нагоре - 3.2 мм електрод. Определено става и с 2.5 но ще трябва да се движи по бавно електрода.
4. ако при заварка много пръска метал значи дъгата ви е дълга. опитайте да намалите
5. дръжте електрода наклонен 10-30 градуса от вертикала в посока на шева и движението.
6. спазвайте техниката на безопасност - маска и ръкавици без изключения
7. почиствайте местата за заваряване. Не разчитайте на високата температура да махне боя,масло,ръжда.
Иначе това ръководство е доста добро:
Guidelines For Shielded Metal Arc Welding (SMAW)(някой го беше пуснал в тази тема)
За тези които не разбирант английски ще дам малко обобщение какво научих като начинаещ:
1. електроди 2.5 и 3.2 мм - Е6013 е с общо предназначение и го има по магазините в София.
2. ток за 2.5мм електрод - 50-90А, за 3.25 - 80-130.
3. размер на дъгата 1.6 мм за 2.5 електрод и 3мм за 3.2 електрод(практически трябва да го усетите по метода на Велси)
3. електроди спрямо дебелина на парчетата - бих казал че за дебелина 4-5 мм и нагоре - 3.2 мм електрод. Определено става и с 2.5 но ще трябва да се движи по бавно електрода.
4. ако при заварка много пръска метал значи дъгата ви е дълга. опитайте да намалите
5. дръжте електрода наклонен 10-30 градуса от вертикала в посока на шева и движението.
6. спазвайте техниката на безопасност - маска и ръкавици без изключения
7. почиствайте местата за заваряване. Не разчитайте на високата температура да махне боя,масло,ръжда.
drdr
- помощник
На 5мм. дебелина ти е нужно скосяване на краищата, за да се получи качествен провар. Друг начине са фиксираш планките на 2-3мм. разстояние една от друга и така да ги заваряваш. Ако ги допреш плътно една до друга няма да получиш провар по цялата дебелина на профила а само на повърхноста и ще ги чупиш с ръка. Друга причина може да е ако ползуваш електроди с по високо въглеродно съдържание "стоманени" и получаваш закалъчна структура в зоната на заварката, при много бързо охлаждане.
Тема "заваряване?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература