• 1
  • 2
Мнения и въпроси за хола
Здравейте, имам проблем с боядисването на тавана. Направих следното: Изчистих мухъла около климатика и около дограмата с Леко против мухъл - пробвах и други, но това се оказа най-ефективно според мен. След това боядисах с валяк с косъм 9 мм в посока от прозореца към вътрешността на стаята. Изчаках 1 ден да изсъхне. След това боядисах перпендикулярно. Изчаках още 1 ден. Резултата не ми хареса, тъй като на места се получиха следи и петна - не много но дразнят. Като се загледах видях, че там тавана не е съвсем гладък а има много лек релеф. Взех валяк 11 мм и боядисах още 2 ръце - една надължина и след 3-4 часа една наширина. Латекса изсъхна и пак стои неравномерно и на петна. Разкарвам го много и гледам да е равномерно. Спазих абсолютно точно указанията на производителя на боята, като мисля че първата ръка не я разредих достатъчно и може би това ми е грешката. Турска боя на Fuller e, ако има значение. С нея боядисах коридора и ми се получи много добре - чак се учудих на себе си. Другия проблем, който срещам е че точно пред прозореца ми има една голяма липа и ми затъмнява много и много трудно се преценя дали слоя боя е равномерен навсякъде - обикалям го от различни ъгли за да видя какво става, а съм махнал полилея и съм с една фасунга с крушка да мога да боядисвам около нея. От средата на стаята навътре много трудно се вижда какво се получава. Сега се чудя дали да боядисвам още 2 ръце или да слагам грунд и тогава да боядисвам 2-те ръце или да стържа боята и да почвам отначало? Приемам съвети и Благодаря!
chapara - майстор
Профитата боядисват на прожектор поне 500 вата :roll: :wink:
nikolov333 - майстор
Грундира ли преди боята, колко я разреди и като боядисваш затваряш ли прозорците?
чет сеп 06, 2018 2:19 amnikolov333 написа:
Грундира ли преди боята, колко я разреди и като боядисваш затваряш ли прозорците?
Не грундирах, тъй като си имаше бял латекс преди това, разредих я 7-8%. На кофата пише че може до 15%. Вероятно е да не е съвсем вярно, но иначе ми се струва прекалено гъста боята. Затварям прозорците.
nikolov333 - майстор
Основно грешката ти е, че не си грундирал и според мен 15% разреждане за боите са минимума. Винаги съм разреждал боята до консистенцията на прясното мляко. Вероятно я пресушаваш с разнасянето. Спирай докато боята все още е влажна и лъска .
Добре, значи сега да грундирам и да мина още 1-2 ръце с по-разредена боя, така ли?
nikolov333 - майстор
Не знам, колко грубо е станало вече.. една снимка да качиш, да го видим..
nikolov333 - майстор
Най-добре е да се прешлайфа за да се загладят неравностите и грапавините по боята, да се обезпраши и грундира и тогава да се боядисва пак. Боядисването с микрофибърен валяк и по-разредена боя за първата ръка, ако става добре, може да си продължите с разредената боя.. По-добре три ръце разредена, отколкото една гъста, защото понякога става беля..
А това прешлайфане със шкурка на ръка ли да го правя и какъв размер би бил подходящ? И само около неравностите или целия таван да мина?
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: