• 1
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100
Всичко за този вид строителство.
yhv - специалист
пон сеп 03, 2018 4:38 pmшоп написа:
Моя 60 тръбен отворен колектор със 60 тръби ф58х1800мм за две години няма спукана тръба.
Снимката е от преди 5 мин...още има капки дъжд по него:-)
Най вероятно е било от жегата. Чакам през уикенда да го напълня отново. Тръбите ми са твоя размер ф58х1800мм.
Колега, как изпразваш твоята система през зимата?
Виждам, че така сложени тръбите би трябвало постоянно да са пълни с течност.
шоп - майстор
Изпразва се само колектора и то не целия. Вакуумните тръби си стоят винаги с вода.
yhv - специалист
ср сеп 12, 2018 7:46 pmшоп написа:
Изпразва се само колектора и то не целия. Вакуумните тръби си стоят винаги с вода.
И никога не замръзват?
А до колко градуса ти стига системата през лятото?
Тя е отворена, което означава, че не би трябвало да мине над 100 градуса, но вътре в колектора тази вода не кипва ли?
Какво правиш в тази ситуация?
Поздрави,
Юлиан
шоп - майстор
Системата не съм я измислил аз. Копирах я от колегата Евгений, която я е копирал от един немец.

При мен е изкарала само една зима, термометъра стигна до -18
При Евгений е от повече години. Без проблемна е. Има много писано по темата прочетете.

Лятото достига до 80 градуса, защото черпим много вода и имам големи бойлери
Специално този 60 тръбен колектор загрява 650 литров неръждаем бойлер и когато той стигне 60 градуса се включва още един 300 литров неръждаем.

П.П. Имам и 22 тръбен самоделен вакуумен колектор тип U тръба с хоризонтални тръби но не съм доволен зимата от него. Задържа много сняг :x и ще го преправя тръбите да са вертикално.
yhv - специалист
чет сеп 13, 2018 10:53 amшоп написа:
Лятото достига до 80 градуса, защото черпим много вода и имам големи бойлери
Специално този 60 тръбен колектор загрява 650 литров неръждаем бойлер и когато той стигне 60 градуса се включва още един 300 литров неръждаем.
Благодаря за отговора!
При мене системата я изграждам също сам.
Моята идея е да отоплявам зимата и да подпомагам термо-помпата.
Лятото няма да консумирам много вода и понеже се притеснявах от замръзване на тръбите, избрах този вариант на монтаж, за да мога да ги източвам при необходимост.
Понеже сам си пиша и контролера за управление на помпата и вентилите, за сега нямам проблем с това кога да пълня и кога да изпразвам системата.
Проблема в момента е че монтираният датчик за температура в най горната точка на системата отчита само 10 градуса по висока температура от околната при празна система.
Може да се наложи да поставя датчика в най-горната тръба за да меря температурата в нея.
Поздрави.
шоп - майстор
чет сеп 13, 2018 2:59 pmyhv написа:

Моята идея е да отоплявам зимата и да подпомагам термо-помпата.
Аз също имам самоделна ТП вода/вода и чрез един 6,5м2 пластинат топлообменник вкарвам слънчева енергия в отоплителната система.

В преходните сезони водата в парното стига над 36-37 градуса, което за водните конвектори е супер. Даже когато съм с ТП водата в СО я държа на около 30-32 и в най-големите студове 35 градуса.

Водата в СО е около 600 литра, имам и един неръждаем буфер 1200 литра и при слънчев или средно слънчев ден тази енергия стига до към 22 часа, когато ТП се включва на нощна ел. енергия:-)
Писъл съм доста за системата си в темата: ТП вода/вода всеки може да си направи сам, както и в други теми свързани с ТП и сл. енергия, където съм качвал и доста снимки.
naster - майстор
По темата дали има пасивната къща почва у нас - пред 2 седмици имаше ден на отворените врати на пасивни къщи в с. Войнеговци. Бях много впечатлен, жена ми също. Имаше "лайв" данни за СО2 в помещенията, много приятна атмосфера... Дори се чудя дали да не инвестираме малко повече в къщата ни (от темата ми в този раздел, там ще публикувам новостив някакъв момент), която е замислена като нискоенергийна сграда: премахване на малко площ от врати и прозорци от север и добавяне от юг ,около 3,15м2, сертифицирани дограма и стъклопакети по PHI, повече изолация на зидовете (+5см) и бетоновата настилка (+10см), сертифициран рекуператор. Мерките като добавена стойност ще са относително малко на фона на вече планираната инвестиция, но ползите изглеждат примамливи, особено опростяването на отоплителната система: Рекуператор, така или иначе ще монтираме, просто ще е по-скъп и ефективен, видях добри и деи в реализирането на вентилационната система. А каналния климатик, включен във вентилацията беше черешката.

Имате ли някакви впечатления?
bulhomes2 - майстор
Пусни конкретен рекуператор, който си си избрал! Аз всъщност досега не съм попадал на купешки рекуператор с показани реални замервания на ефективността. На един сертифициран на една от най-големите фирми у нас бяха сложили една физически невъзможна графика. Като ги питах как е възможно да стане - било тайна. Считай колко можеш да вярваш на сертификати.

Още един пример. Вентилатор от Етрополска фирма. Реалното налягане, което прави, е наполовина от обявеното на кутията. Като ги питах - нямали уред с който да мерят и разчитали на някакви измервания преди 30 години. А измерването може да се направи с едно прозрачно маркуче...
naster - майстор
https://www.zehnder.co.uk/ventilation-u ... mfoair-200

Доколкото ми беше обяснено от човека, който ги продава предимството им било, че сертификатът гарантирал голямо КПД в определен диапазон от обороти. Има според мен момент на рекламен трик, като това как колата ми е станала световен рекордьор с разход 2.9/100. А средно харчи двойно на това :)

Рекламират го на 95%, може би максимален, сертифициран е на 92% (явно средно за определен диапазон от обороти...
Hursa - майстор
Не толкова оборотите на вентилаторите (въздушния дебит) са определящи за качествата на рекуператора, а топлообменните повърхности и обтичането им от двата обменящи топлина потока (според мен). Показателите му ще са едни при температура на външния въздух -20 градуса и температура в помещенията 25 и други при външна температура 10 градуса и температура в помещенията 20 - количеството топлина, което обменят входящия и изходящия поток ще е различен (при конкретен дебит на вентилацията). Показателите зависят и от влажността на двата потока. Така, че производителя има много варианти за манипулации. Сертификатите за съжаление, също, често са много манипулативни.
Но ние, потребителите, имаме не малка вина за тези манипулации до които прибягват и именити производители.
 • 1
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: