• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boris.r.ivanov - помощник
Здравейте. Чисто нов съм във форума. Изчетох доста по темата, за която пиша, но искам все пак да дам конкретно какво съм измислил и да ми дадете мнение.
Тъй като нямам опция нито за тец, нито за газ съм се ориентирал за камина на пелети. В блок живея, малко е мазето и няма къде са се събират дърва.
Общата кватратура на апартамента е 65-66кв.м.(около 170куб.м.) като са разделени 5 помещения, хол около 25кв, спалня около 18кв, малка стая около 9кв, баня 4кв и коридор към 10кв. Първи етаж в среден вход. Външни стени около 22кв.м, като 8 от тях 4 камерна дограма, 24мм стъклопакет, бяло бяло.
Така както аз си го представям камината ще бъде в хола(25кв) ще има колектор и от него към всеки радиатор отделна тръба, като в банята тръбата ще захранва и бойлер с водна риза. Спрял съм се на панелни радиатори. За спалнята(18кв) съм предвидил да монтирам радиатор 600/1000. За малката стая(9кв) радиатор 600/800. За голямата стая(25кв) радиатор 600/1400.
За коридора радиатор 600/800. За банята поради малко пространство 4 глидера по 500 и бойлер 80-100л. Навсякъде радиаторите ще са с термоглави.
С тези радиатори предпологам, че или Eco spar minima 12kw, или Burnit pm comfort 13+.
Това, което ми се иска-вие ще кажете дали е правилно, системата да работи на по ниска температура-около 50 градуса, денонощно.
И ето, че стигнахме до въпросите:
- добре ли съм подбрал размерите на радиаторите? ;
- относно термоглавите. Гледам в интернет термоглави с ел управление. По добре и прецино ли работят от механичните и заслужават ли си?
- коя от двете камини бихте ми препоръчали? Предимства и недостатъци на двата модела.
Благодаря предварително за отговорите!
Като няма газ и ТЕЦ, помсли за термопомпа, макар че късно си се замислил за отоплението. По добре да пропуснеш сезона
Съвсем накратко:
-Термопомпа- не се занимаваш да търсищ качествени пелети, да ги пренасяш, зареждаш, чистиш пепел, дишаш същата, ............. Само натискаш копчета.
Иска по големи радиатори, понеже работи на по ниска температура, та да смогват да ти стоплят гъзо.
-Пелети.- всички несгоди, дето ги споменах горе, плюс пропуснатите. Трябват по малки радиатори, за да работи камината на поне 60 градуса температура. Забрави за тия 50! Така ши топлиш и горните етажи чрез коминчо.
Туй то. Сига ши та почнат умниците, ма хамалогията си е твойта.
fox_vt - майстор
Нищо не си казал за изолация, без такава тези радиатори не са много големи. Термопомпата е скъпо удоволствие не че пелетите не са също. Тунката ти казва малко по големи радиатори но не ти казва че ше са двойно по големи. Конвекторите са по хилядарка бройката. Трябва да измислиш място на външното тяло и да елиминираш шума. Намирането на качествени пелети е проблем особенно за камина. Ти си решаваш. Инак за факта че сега ще се включат умниците бих добавил неоспоримата реконтра ,че след умниците ходим после да оправяме. Та баш първите не са най най :-D :-D
шоп - майстор
пет сеп 14, 2018 12:46 amfox_vt написа:
Конвекторите са по хилядарка бройката.
Не е задължително, моите са втора употреба преоразмерени конвектори по 7-8 киловата всеки с цена малко над 300 лв/бг

Филма продава конвектори по 80 лв/бр :)
andy_forresite - майстор
Спалня - 600/1600
Хол - 600/1600
Останалото бива.
От камините - аз не бих разчитал на тези двете. Бих предпочел грейко бижу. Също бих го направил по двутръбната схема, т.е. без колектори. Може да се сложат секретни вентили на изхода на всеки радиатор с цел регулиране на потока през всеки един от тях.
Предимството на електронните термостатични глави е възможността за автоматична промяна на температурата. Не трябва ти да отидеш до термоглавата и да я връцнеш. Например в спалнята искаш в 23:00 часа да е 19° като преди това е била 22. Настройва се от менюто на термоглавата час 22:15 да е 18 градуса и в толкова часа (ако не е паднала батерията ѝ) главата ще спре до достигане на 18 градуса в спалнята, след което отново ще започне да пропуска вода през радиатора за поддържане на тази t°C. По същия начин с другите. Не трябва да правиш в три стаи едновременна промяна на градусите в посока надолу, защото топлината от камината няма да има къде да отиде. Ще започне да гаси, после да пали пак ... Ще си кажеш гасене, ооо, супер, значи ще спестя. Ще спестиш таратанци - спестеното от негорене ще бъде наваксано при следващото палене и темпериране на системата.
От твоите радиатори, с намислените размери, при 50 гр вода входа и 40 изход ще отдават малко над 3 квч. Камината не знам колко ще отдава, но няма да е под 1-1,3 kwh, така че сумарно ~4,4 за апартамента. Постигат се с 1,2 кг/час пелети. Вдигай 60-63 градуса в камината, пък радиаторите ще имат термоглави. Няма да е голям разхода, не бой се.
Пелетите са просто калибрирани миниатюрни дръвца (6 мм дебелина и дължина до 30 мм) с възможност за автоматизирано подаване към топлинно съоръжение. Горят си като дървесина подобно на метнатите в обикновена камина нацепени дърва. Дано има къде да съхраниш поне към 200 чувалчета. Ако ги купуваш поетапно през зимата в багажника на колата по 500 и кусур лева тона не е работа.
Споко пичове, Борката вероятно чете за термопомпи- не се абете!
Тати е с основно, ма избра копчето преди......а сега де?!!
filmatoplo - майстор
:) Ако избора му е камина -то тя трябва на бъде Грейко .
andy_forresite - майстор
Пиша по темата.
Колкото до термопоНпите вятър/вОда искам да подчертая :) че прЪво, вложените средства в тях са доста повече: цената на двата правоъгълни, най-често бЕли, метални шкафа е колкото три пелетни камини. И второ - тези съоръжения са ефективни само при нискотемпературно отопление, демек водно подово до 35-40 града, еле конвектори. И двете са бая скъпи. Става и с радиатори, ма требе са бая големшки. Поне колкото е широк гардероба и тоалетката взети заедно. Така че и те не отиват автоматично в графа "евтиния".
Когато подбираме мощността на ТП въздух/вода трябва да направим компромис си мисля. В какво се изразява той? В това че реалният КОП в най-добрите си моменти е около 4. На хартия има машини с надпис "гарантирано отопление при -15". Въйй, верно ли?! А СОР-чо колко ли е? Не ще да е 4. По-скоро ще клони към 2, а някои се чудят дали да работят или ако още работят, харчат ел. енергия 1:1 - колкото е захранването за компресора, ама топлото може и да не дойде въобще. Кво да стоплиш с 1,5-2 киловата освен корпуса на самия компресор, който зъзне навън. Значи трябва да купим по-яка "помпа". Тази по-мощна машина, била тя и инверторна, при външна 6-7° ще се чуди да работи ли, да спре ли да топли, защото жилището при тези температури има и малки топлозагуби. Когато топлинните загуби са големи, тогава пък скъпата ни играчка осигурява по-малка мощност. Тя топли когато не трябва много топлина и топли слабо когато има нужда да се отоплява здраво. В това се състои компромисът - подбора на правилната машина, която да има кой да ремонтира качествено и на приемливи цена и срок. Да, повечето имат ел. нагревател за закърпване на положението при повреда. Да кажем 6 kw. Ще караме с него. Колко ще ни стопли не знам, но сметката със сигурност няма да ни хареса на фона на събрания студ. Във Флорида знаят защо ги ползват. Климатът тук обаче е по-различен.
Boris.r.ivanov - помощник
Здравейте. От няколко коментара виждам, че ме съветвате за камината на Грейко,Бижу. Аз я гледах но 18kw ми се струва, че ще са много за тази инсталация. И за термопомпа съм мислил, но инвестицията, както посочи колегата от горния пост, е доста(3 пъти) по-голяма. Приятели ми дават акъл да си взема 2 климатика и да не се разправят с камини, пелети и тем подобни.
andy_forresite - майстор
Не са 18 kw, а 16. От тях 14.3 към водата.
Трябва да вдигнеш размера на радиаторите - два 600/1600.
600/1000 за спалня 18 квадратни метра е много малко. Той се води 2200 вата някъде, но реално ще го ползваш до 1-1,2 кв.
  • 1
  • 2

Тема "Запитване за направа на отоплителна система" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: