• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
damian_7 - специалист
Здравейте, съвсем неочаквано ми се появи проблем под формата на електричество. Слагам си плочки по пода, решавам да слагам первази и при пробиване на една от дупките става засягане на ел. кабел и в последствие в една от стайте осветлението не работи. Сега стоя и се чудя какво да правя занапред. Говорих с познат ел. техник, който ми каза, че ще трябва да се разкърти, за да се вържат кабелите наново. Но се чудя какво да правя със следващите дупки, които трябва да пробия? Живея в апартамент, строен преди около 25-30 години. Има ли откъде да се намерят схеми на ел. инсталацията, или да търся друг начин за закрепване?
Вратите са на две отделни стаи, т.е. помещението е коридор.

Прикачен файл

panelka.jpg
panelka.jpg (9.43 KиБ) Видяна 4484 пъти
Решението е да слагаш первазите с монтажно лепило.
Justy - майстор
Преди всяко къртене се консултирай с електричар. Да огледа на място. Ще ти каже зоните, в които трябва да избягваш да пробиваш. Също за възстановяването извикай такъв - да те ориентира от коя дупка най вероятно е белята. Иначе ще има да къртиш до Коледа.
sasooooooooo - "специалист"
Преди да пробиеш на мястото, почовъркай с отвертка в мазилката, докато стигнеш до зида или бетона, ако няма кабел - дупчи.
Ако са ти равни стените, наистина по-добре е с монтажно лепило!
Успех!
LZ - специалист
В апартаментите от тази генерация има кабели които вървят долу хоризонтално в кюшето. Явно са ги полагали както им е било удобно и не знам дали изобщо спред някаква схема или направо са импровизирали на място. В апартамента на комшията бая се чудехме кое как и от къде :?
БАШ МАЙСТОР - специалист
не си съобразил, бил си дупка под ключа ,цар съм по целене на тръби и кабели, нямам равен :lol: сериозно се замислям за перфоратор с вградено устройство за кабели
Милен - майстор
За да не стане някоя беля в такъв случай е хубаво да се използва метал детектор. Има специални такива предназначени за откриване на кабели, метални тръби и други подобни.
damian_7 - специалист
Сериозно се замислям да си викна някой от енергото да проверява. Дори вчера звъних на един познат, който ми каза, че имало такъв уред, но не може да се взима току - така.
Накой има ли идея на височина колко под тавана се слагат ел. кабели? Имам една мебел, която се закача на височина около 2 метра, а горе - долу на тази височина има една издутина приблизитулно по цялата ширина на стената. Има тапети на стената и не ми се махат, а трябва да пробия две дупки за дюбели. Тавана ми е на 2,5 м.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имаше си стандарт на 30см от таван. Обаче, естествено, това нищо не значи!
Имам на 25см от таван от 1932ра. Имам на 45см от 1972ра. Имам как-дойде пуснати кабели, включително и диагонално!!!
damian_7 - специалист
А има ли вариант да са вкарани в панела, т.е. да няма как да се разбере, дори и при гол панел? В смисъл да не са гипсирани отгоре?
  • 1
  • 2

Тема "Схема на ел мрежата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: