• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
RB-тата не са сериозен конкурент когато се ползват дървесни пелети. Горелката на Те*******кат гори с по-хубав пламък, GP моделите също, дори по-старите модели, а също и горелката на ГФ. Този списък може да продължи още, но исках да кажа, че при гориво дървесни пелети грейкото не е най-доброто, нито най-евтиното. Както каза Т. Трифонов навремето "тя за друго е родена".
Буфер под 500 литра наистина не е нищо. Малкият котел на грейко е 100 л. Като спре да гори и на помпа му отнемеш температурата от 60 до 50 градуса, ще вземеш ~1 кwh.
Сертификат може да се купи. Само практиката показва кое колко може. Само погледни какво направиха VW със сертификатите за вредни емисии. Огромен концерн с милиарди оборот, продаващ на континенти, не в държави... какво да говорим за някакво листче от изпитване на някакъв казан с духалка. Искаш сертификат - ето ти сертификат от безпристрастен потребител - продуктите на гр@*ко го могат. Без да се напипат настройките и без да се вземе предвид тягата няма да покаже добри резултати. Като при другите производители. Вземи си порше 991 turbo S, разбутай му горивната карта и го чакай да вдигне 200 за 10,8 секунди...
LazarGanev - "Велик майстор"
чет сеп 27, 2018 8:31 amzaid1127 написа:
Лазаре, това е пример, че ако има буфер може да монтира и по голям котел.
И не, НЕ Е Безбожно скъпо. Аз го предпочитам за монтажи и мога да ти заявя, че безпроблемно постига над 93% КПД . С Грейкото не мога да се похваля с такива показатели. Пък и как да им се доверя, като не откривам никакви сертификати на сайта им.
Да, много добре знам, че с буфер може да се монтира по-голям котел, въпросът е защо да се монтира по-голям котел, защо да не се монтира котел по мярка, за който не е нужен буфер :cool: . Знам и отговора - защото производителят пренебрегна пазара на 80-90% от клиентите в Бг, чийто жилища са под 200м2 и котел с минимална мощност 10кВт е прекалено голям. Да не говорим, че е скъп. Да не говорим за странната модулация, която ползва само 2 от 5 възможни мощности. Тоест ако котелът работи на 30кВт, минималната му мощност е 15кВт, а не 10 :wink: . Това никъде не се споменава. То е ясно, че ще го предпочиташ за монтажи - цената му с буфер и оборудване е колкото 3 котела :-D . Да, хубав е котела, но за жилища 350-400м2. Това е единствения български котел преди Грейко, на който съм мерил в реални условия КПД=93%, следващият е Грейко. Когато ги продавах нямаха сертификати, сега имат сертификати, но не мога да ги продавам, и кво ме топли сертификата? Грейко отначало също нямаха сертификати, но сега имат и вече са в списъка със сертифицирани котли на REECL. Мога да ти дам пример, за пелетна камина, която има всички сертификати, но има КПД=75%, така си пише в сертификата :) .
gnt69 - майстор
чет сеп 27, 2018 1:23 pmzaid1127 написа:
Обърни се към производителя.
Майната им не ме интересува толкова ама ме е яд. В България сме и всички документи трябва да са написани на български, като почнат да пишат на английски все едно че у Англия са им го давали тоя сертификат, пък то у Пловдив.
Друго което ме интересува гледам че си запознат, с 93% КПД колко стотинки струва киловата на топлото че се мъча с едно Грейко ама не мога да го сваля под 4 стинки. Ако с Бисолида с 93% КПД се получава по евтино топлоенергията да преоборудваме котелното с нов котел и нова горелка. :partyman:
gnt69 - майстор
чет сеп 27, 2018 2:35 pmzaid1127 написа:
Първо не си струва повторната инвестиция, съвета ми е да си караш с Грейкото и после мога да говоря само за котела които аз използвам. Аз паля, гася и аз му слагам пелетите, но пък при мен условията са почти перфектни, тъй че не съм критерий, щото и да споделя няма да ми повярвате.
И аз съм тъй само му слагам пелети пък той се пали и гаси самичък, ама ти сподели де какво топлиш с колко пелети с какъв котел и горелка. :partyman:
чет сеп 27, 2018 2:55 pmgnt69 написа:
.......
И аз съм тъй само му слагам пелети пък той се пали и гаси самичък, ама ти сподели де какво топлиш с колко пелети с какъв котел и горелка. :partyman:
Русееее, сещай са бе- тайна е щото няма да повярваме, а тия са тука не да помагат и споделят, а само да загатват.
gnt69 - майстор
чет сеп 27, 2018 4:06 pmzaid1127 написа:
Що бе, ще ми повярвате ли ако Ви кажа,че за миналата зима съм изгорил 80х15 кг. качествени дървесни пелети за 100 кв. м. Щото от Ерато не ми повярваха :lol: :lol: :lol:
Забрави да споменеш за котела и горелката. :partyman:
Ако не лъже, трябва да спомене и за квадратите къде са, облечени ли са, има ли достъп до безплатен ток......те такива подробности.
filmatoplo - майстор
:) 80 торби са почти само за нощно припалване :wink: миналата зима беше по мека и аз минах с около 120 не ги записвах ,а миналата по студената с около 150 .
filmatoplo - майстор
И Грейко може да работи с буферен с буферен съд .
LazarGanev - "Велик майстор"
съб сеп 29, 2018 2:18 pmzaid1127 написа:
Минах и през Грейко, ама явно изискванията са ми по високи.
Или пък техните изисквания са по-големи - само можем да гадаем :wink:

Ще ти се наложи да подмениш и топлообменника, т.е нов котел.и нова горелка :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ами не, правил съм го няколко пъти, това конструкторът го е предвидил. Ако се загледаш Expert 20 е по-голям от Даконера 25, дори от 35кВт :wink:
zaid1127 написа:
пет сеп 28, 2018 8:02 amfilmatoplo написа:
И Грейко може да работи с буферен с буферен съд .
Когато го интегрират в управлението, тогава кажи че може!!!
:-D Хе, хе, а я кажи тогава Erato Piroterm (или Пиролика) може или не може да работи с буфер?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Препоръка за пелетен котел към 40кВ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: