Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bmahob - майстор
Ей сефтосах сезона :-D от тия хладни вечери Т в къщата падна до 21гр. при което колко и да се коравиме с жената ни захладня и днеска горката подсмърчайки я пална, имаше си пелети 3/4 бункер от лани, бях си изчистил пепелника тъй че копчето и праз гориме вече :-D

Прикачен файл

0-02-05-a0d252f895a21727817f568861ce472c3288414700dd0052a2d74cbbd7f07170_8fe80fb3.jpg
0-02-05-a0d252f895a21727817f568861ce472c3288414700dd0052a2d74cbbd7f07170_8fe80fb3.jpg (32.82 KиБ) Видяна 1890 пъти
Нека да е жега!
Аз палнах пелетарника преди месец, при профилактиката, че покрай други ремонти бях го изключил от енергото.
Оная вечер припалих каминката с няколко цепеници, ама сега благоверната я няма и завивката си е само моя.
...пък и нали съм ходил в казармата, още са прая на мъж, та разхода на пелети го отлагам още малко.
nelim - специалист
И аз вчера вечерта открих сезона, днеска е по-топло :)
hellbull85 - помощник
Сега ще поствам малко линкове. Въпросните камини Артел по спецификации ги дават с доста висок КПД, спрял съм се на 3 модела.
Вариант 1:
Artel subtile LC12 - https://thermolab.eu/produkti/subtile-lc12-s-vyzduhovod
Тази е с един въздуховод и тука ако реша да топля другите 2 стай ще трябва да разделя тръбопровода. Тази е въпросната камина с позициите от 1 до 5 за това колко топлина да отива към тръбите. Като мощност ще ми е достатъчна но заради само единия тръбопровод сигурно няма да е тази.

Вариант 2:
Artel class xl 14 - https://thermolab.eu/produkti/class-xl- ... yzduhovodi
Тази е с 2 въздуховода, като сега видях че е с 3 независими вентилатора предполагам, че двата са да има по един за всеки тръбопровод и един за помещението в което се намира самата камина. Ако е така си мисля че ще може да се регулира притока на топъл въздух и към трите помещения.

Вариант 3:
Artel class xl 16 - https://thermolab.eu/produkti/class-xl- ... yzduhovodi
Идентична с горната но с по-висока мощност.
Като сравнявам на двете камини КПД при минимални стойност 14 киловатовата е малко по-добре но тази разлика няма как да се усети.
За 300 лева разлика не знам дали не е по-добре да взема по-голямата?

Andi-Foresite Камината където и да я сложа все подовата настилка е паркет. Ако е в хола определено като си легнем дори и вратите да са отворени по няма да се чува камината отколкото ако е в коридора. Двете камини 14 и 16 киловатовата са все с 2 въздуховода по 80 мм, това означава ли че целия тръбопровод ще е с такъв диаметр или трябва да се прави по-голям, примерно на 110-120 мм или и на 80 да е пак ще е достатъчно? За тръбите от къде ще минават имам 2 варианта единият е да е по стените в коридора и да влизат над вратите във двете спални, по този начин загубите на топлина от тръбопровода ще остават в коридора и мога да сложа такива и без изолация, но могат и да се изолират за да се намалят загубите. Втория вариант е да се пуснат в подпокривното пространство, между тавана и покрива. Покрива ми е каратаван изцяло сменен преди 3 години - основни греди, ламперия, черна хартия, керемиди всичко е ново и качествено. Ако се пуснат там тръбопроводите могат да влязат в далечните краища на двете спални като по този начин ще има топъл въздух в точки които са по-далеч от камината. Във втория вариант тръбите могат да се пъснат право към точката където ще влизат във спалните а при първия ще са по стените и като дължина тръбопроводите при втория вариант ще е с метър два по-дълги. Ако са там задължително ще се изолират. Също ми споменаха че е хубаво трабите да са със спираловидни канали или така наречените спиро тръби, това помагало за по-висока скорост на въздуха отколкото ако се изберат онези тръби дето са като фолио с изолация по тях, те имали голямо съпротивление. За клапите с регулиране по температура май няма да намеря, то трябва да си е нещо като термодатчик да има за всяка стая и да е свързано с камината и при достигане на определената температура примерно камината да намаля вентилатора към въпросната стая.

П.С. Камината ще се взима догодина лятото, че за тази година имам към 12 кубика дърва които трябва да изгоря.
andy_forresite - майстор
Догодина може да излязат други. Иначе втората.
Мисля че ще е добре температурен датчик в двете стаи, по един на всеки от двата въздуховода, да изключва съответния вентилатор. Може онази скъпата да го има това. Имаш време да проучиш.
По принцип през по-широка тръба въздухът ще минава по-лесно. Ще мине и през отвор като оставения фабрично. Зависи от дължината и завоите.
Над тавана ще е по-естетично, но така се губи топлина независимо как ще ги изолираш. Топлина, която може да е за коридорчето.
kalin72 - майстор
Да попитам, разпадат ли се слънчогледовите пелети на прах, така както иглолистните? Или остават във формата на пелет, ама като го пипна, и става на прах? И оттам да идва големия обем пепел?
gnt69 - майстор
пет сеп 28, 2018 10:47 pmkalin72 написа:
Да попитам, разпадат ли се слънчогледовите пелети на прах, така както иглолистните? Или остават във формата на пелет, ама като го пипна, и става на прах? И оттам да идва големия обем пепел?
Остават си така както са биле, само им се свива обема. Иначе като ги стиснеш и стават на пепел. Аз други освен слънчогледови не съм горил. Всяка година се каня ама тия с дървените пелети се забравиха. За тоя сезон пак слънчоглед съм взел.
kalin72 - майстор
Значи да си сипя едно вино да се успокоя ;) Тия са на Керпи, да ги видм като застудее как ще са :)
gnt69 - майстор
пет сеп 28, 2018 11:26 pmkalin72 написа:
Значи да си сипя едно вино да се успокоя ;) Тия са на Керпи, да ги видм като застудее как ще са :)
Не съм ги виждал но ако са черни и са направени само от обелки слънчоглед а и трябва да са добре пресовани ще горят и топлят. Виждал съм калпави слънчогледови в които има пити и стебла изглеждат по белясти и трошливи е те не топлят.Миналата година бях взел 300 кила за проба едни 8мм ама много евтини е не топлеха. :partyman:
hellbull85 - помощник
Andy_foressite имал ли си наблюдения върху камини на въпросната марка артел? По технически данни са доста добри но дали наистина си вършат работата?

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: