• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
съб сеп 29, 2018 7:50 pmшоп написа:
Нека помислим от слънчоглед дали има отпадък и каква му е цената.
Освен толинна енергия имаме и протеинова.
Сл шрот и сл. кюспе се използват доста преди на някой да му хрумне да влага супер скъпата ел. енергия за пелетизиране.
Овен хората "отпадъка" от слънчогледа се използва от прсета и шарани и когато човека си мисли, че може да вземе храната на прасетата и шараните... не ми е иска да конкретизирам.
Когато ( а не ако) спрат субсидиите суровината ще намалее в пъти и съответно суровината ще скочи реципрочно. Няма да има особено значение, каква е международната цена. Лесно е да се внесе готов рафиниран продукт ( олио ) това е продукт концентриран и с висока добавачна стойност.
Никой няма да внесе от Украйна да кажем сл. люспа на загуба:-)
Горното са мои мисли с идеята да не се движим по течението и масовата психоза, а срещу нея и да мислим креативно :idea:
Има бизнес белене на слънчоглед и продажба на обеления слънчоглед. При него шушльопа е отпадък. Ценни са семките. Последно като купувах пелетите пълнеха контейнер за Австралия, така че не ги устройва да внасят олио от Украйна. А нашите производители на олио какво ще правят. Ще затворят фабриките ли. При производството на олио технологията пак е да се отдели шушльопа от семката. Със шушльоп риба не се храни. И откъде тая информация че ще спират субсидиите. Моята е че ще се увеличават. :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
съб сеп 29, 2018 7:50 pmшоп написа:

Горното са мои мисли ...
Да де, твои са :) . Само че стратегията ти търпи постоянни каламбури. Преди няколко години ни убеждаваше, че въглищата са манната небесна, после -дървесният чипс от сурови клони, после - слънчевата енергия чрез грозни сандъци по фасадата, сега - правената от бракуван климатик термопомпа с неизвестни характеристики, проблеми и живот. Не знам как така ел. енергията за производство е прекалено скъпа, а за отопление е много евтина. Да де, знам, ще кажеш КОП. Само че ако при среден КОП=3, то делът на ел. енергията е 1/3, то дали в производството на 1 тон агропелети отива 60лв ел.енергия?
Слънчогледовите пелети се правят основно от слънчогледова люспа, за шрота никой не говори. Друг е въпросът, че като се унищожи говедовъдството и за шрота няма пазар и някои производители го бухат в пелетите, защото 200лв ц ена за отпадък хич не е малка. Преди 2 години Папас олио оставиха клиентите си без пелети, щот арабите ги изкупили на куп за храна на камилите. Само че люспата не става за храна, а пазарът на белен слънчоглед в Германия и Европа постоянно расте и никой от зърнените босове не смята да оставя слънчогледа, защото се гледа и прибира лесно, а пазарът постоянно расте. Олио от Украйна няма да внасяме, но пък слънчогледовите им пелети достатъчно добре подпират отгоре цената на нашите, което е много добре. Доколкото знам цената там се въртеше към 60$/тон. :wink:

ПП, Русенския ме е изпреварил :)
  • 1
  • 2

Тема "Пелетите излизат загорели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: