• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
speka_rs - майстор
Само да попитам не е ли хубаво трипътния клапан да е преди хидравличния изравнител ? Според мен така хидравличния изравнител няма да върши своята работа. И другото дали не е хубаво да се инстаслира и отделна помпа, която да е само нагнетателна към консуматорите?
elektra7777 - специалист
Здравейте хора!!! От две седмици съм се побъркала на тема отопление...Имам котел на дърва и въглища в мазе, който обаче може да протече и ще взимам нов. Насочила съм се към пелетните котли, но ме посъветваха да не рискувам само на пелети, а да си взема комбиниран и за твърдо гориво. Поради няколко причини, ако ги заняма пелетите или много скочат като цена, да имам и друг вариант, за да не мръзна. Толкова много изчетох по форуми и не знам... Обаче се замислям, ако ми се наложи да съм на дърва или въглища и после мина пак на пелети-няма ли да ми се зацапат стените отвътре на котлето и после да имам разлика и проблеми с горенето на пелети? Кой вариант е най-удачен, моля за мнение по въпроса за комбинираните котли... И друго, каква марка? Един познат ми препоръча комб.на Бош, друг на Грейко. А по-ефтините варианти Прити и Голдън файър. Ще отоплявам един етаж-около 80кв.м. Ще си ползвам старите радиатори, мери ми ги един познат и ми каза, че ще ми върши работа котел 26kw. Имам и нов бойлер със серпентина 80л., който също ще свържа. Изолация иначе на къщата нямам, но пък дограмата ми е сравнително нова и е бомба. МОЛЯ, ПОМАГАЙТЕ СЪС СЪВЕТИ,че студа идва и имам още няколко дни за размисъл. БЛАГОДАРЯ на всички, които ще се отзоват(ако има такива)! :)
Tzinata - специалист
elektra7777 [skype написа:
post_id=939476 time=1538258946 user_id=85624]
Здравейте хора!!! От две седмици съм се побъркала на тема отопление... И друго, каква марка? Един познат ми препоръча комб.на Бош, друг на Грейко. А по-ефтините варианти Прити и Голдън файър. . МОЛЯ, ПОМАГАЙТЕ СЪС СЪВЕТИ:)
Аз съм с Грейко и съм много доволен.Златния огън го забрави.За Притито незнам.
От собствен опит да ти кажа-минеш ли веднъж на пелети,никога вече няма да си помислиш за дърва, за въглища да не говорим. :)
Грейко имат комбиниран вариант на пелети и дърва. Можеш да не си взимаш скарата (която се поставя допълнитено) ако искаш да гориш дърва и струваше към 200лв. май. Ако решиш че искаш да се върнеш към дървата (на по късен етап)си я купи но моя съвет е да я оставиш за по късно. Поздрави
elektra7777 - специалист
:?
Последна промяна от elektra7777 на нед сеп 30, 2018 12:12 pm, променено общо 1 път.
elektra7777 - специалист
Tzinata, благодаря много за съветите. 🙏🍀🤗 Но много солено ще ми дойде котел и горелка на Грейко, към 4000 и нещо за двете, отделно като купя и пелети... Нямам толкова. 😕 Няма ли друг вариант?! Например по -евтин котел(до 1000 лв) и горелка на Грейко?! Ама каква марка за котела ще е подходящ-не знам... Имам възможност за нещо до към 3000 най-много.:( И не знам защо, но 26kw ми се струват много за един етаж. Въпреки, че разликата в киловатите на котлите като сума не е много голяма. Но истина ли е, че колкото е по-голям котела, толкова щял да харчи повече?! 🤔 Какво да правя-не знам. Трябва да взимам нещо, но и да се вместя в бюджета си. 😣 И друго... Киловатите на котела трябва ли да са еднакви с тези на горелката??? Благодаря за отделеното време!!! :roll:
нед сеп 30, 2018 12:05 pmelektra7777 написа:
...
Кармен, в продавалниците има подходящи котли, на прилични цени и много запазени- обикновено Дакон или Бош.
Аз съм с такава комбинация, върши работа и то много добра, но.....един колега казва така- Изгладувай го сега, за да не съжаляваш след време!
Иваче само така ще се вместиш в бюджета.
Голден Файъра също като котел- копие е на Дакон, Юнкерс, Будерус и Бош.
Опаааа.....котел не по малко от 24 киловата! Като е по голям котела, не харчи повече. Харчи ако горелката е голяма според жилището.
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 12:15 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Кармен, в продавалниците има подходящи котли, на прилични цени и много запазени- обикновено Дакон или Бош.
Аз съм с такава комбинация, върши работа и то много добра, но.....един колега казва така- Изгладувай го сега, за да не съжаляваш след време!
Опаааа.....котел не по малко от 24 киловата! Като е по голям котела, не харчи повече. Харчи ако горелката е голяма според жилището.
И на мен ми се иска да е по-качествено, затова толкова се чудя. Мислех и аз за варианта да купя МаРкОв котел, втора ръка, но се притеснявам да не би да има дефекти, за да го продават и съответно да си купя нова горелка, на Грейко примерно към него. А ако взема друг нов котел, по-евтин, дали ще си пасне с горелката. Ако имам възможност естествено ще инвестирам в най-доброто, но просто нямам такава. А ми е ясно, че няма да мога всяка зима да сменям котли... И принципно, ако се прави-си струва да вложиш повече, за да е по-качествено и по-рентабилно. Ще се застрелям-хах. #-o :rolleyes: :rolleyes:
speka_rs - майстор
Аз ползвам Грейко 20кв кобинирано и съм много доволен. И моето мнение е че по добре малко повече пари сега, от колкото много главоболия и висок разход на по късен етап. И трябва да имаш едно на ум, че отоплението на пелети без изолация не е най-ефтиното нещо. И все пак котела Грейко си е направен за неговата си горелка. Комплекта има добро кпд, като има какво да му се подобрява но и в оригинален вариант си е доста добре замислен.
Помисли и на въпроса дали не е добре да си вземеш котел Грейко сега и догодина да си купиш горелката, а може и някой от колегите да има някое предложение за продан.
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 12:33 pmelektra7777 написа:
...
И на мен ми се иска да е по-качествено, затова толкова се чудя. Мислех и аз за варианта да купя МаРкОв котел, втора ръка, но се притеснявам да не би да има дефекти, за да го продават и съответно да си купя нова горелка, на Грейко примерно към него. А ако взема друг нов котел, по-евтин, дали ще си пасне с горелката. Ако имам възможност естествено ще инвестирам в най-доброто, но просто нямам такава. А ми е ясно, че няма да мога всяка зима да сменям котли... И принципно, ако се прави-си струва да вложиш повече, за да е по-качествено и по-рентабилно. Ще се застрелям-хах. #-o :rolleyes: :rolleyes:
Сетих се и нещо друго. Ще разгледам и в продавалник, и др.сайтове- за котли втора ръка, поне 24кw или там, колкото ми каза. Да гледам за такива на дърва и въглища, така ли, и после ще си добавям нова горелка на Грейко?! Само не знам дали като размер и изобщо за всичко всеки котел би ли паснал после с горелката! Че някъде четох, че някои котли са по-малки, с по-малко вратички...И още нещо, ако стените отвътре на котлети са зацапани, няма ли да ми е по-неефективно горенето на пелети после? Извинявам се за хилядите въпроси... 😊🤗😌
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 1:18 pmelektra7777 написа:
нед сеп 30, 2018 12:33 pmelektra7777 написа:

Сетих се и нещо друго. Ще разгледам и в продавалник, и др.сайтове- за котли втора ръка, поне 24кw или там, колкото ми каза. Да гледам за такива на дърва и въглища, така ли, и после ще си добавям нова горелка на Грейко?! Само не знам дали като размер и изобщо за всичко всеки котел би ли паснал после с горелката! Че някъде четох, че някои котли са по-малки, с по-малко вратички...И още нещо, ако стените отвътре на котлети са зацапани, няма ли да ми е по-неефективно горенето на пелети после? Извинявам се за хилядите въпроси... 😊🤗😌
И котела трябва да ми е стоманен, нали?! Срещам някакви пиролзни, не ги знам какви са.. 🤔
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: