• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gardenER-- - специалист
Колеги, здравейте.
Есента се оказа доста по-студена от очакваното, а детето вкъщи замръзва и се принудих да запаля котела... Котелът е за първа година, досега не съм се разправял с котли, винаги с камини без радиатори... Та, проблемът е следния.
Модел - Viadrus U22 Basic 40.7kw.
Котелът го паля с горно горе, ето го и начинът на палене (поне днешния):
Днес сипах една кофа въглища, подпалки, две-три дръвчета, разпали се хубаво, и... изкара така два часа. Запалих го в 17:00, в 19:30 вече остана много малко жар. Клапата за комина не съм я пипал. В предишните дни, котелът се палеше около 20:00, към 22:00 пълнех още една кофа, пуша една цигара при котела и затварям клапата, поне така прочетох в този форум, че по този начин котелът държи повече топлина и съответно по-бавно горят въглищата. Е, да, но в миналите дни като го палех, будя се в 02:00, проверявам радиаторите - хладки. Отидох до котела, имаше доста жар, за това сложих три дръвчета и притворих клапата, на сутринта, дървата едвам-едвам бяха обгорели... Нещо не успявам да се оправя с котела, детето замръзва през ноща, а идеята ми е, като му сложа примерно към 22, 23 часа, до сутринта, поне водата в котела да е 40-50 градуса, възможно ли е? На сутринта е под 20, все едно не е бил пален, а вътре в стаята става около 16 градуса... Предложете варианти за запалване и поддържане на температурата...
LazarGanev - "Велик майстор"
Чувал съм, че трябва да преспиш с циганка, за да се научиш :wink:
gardenER-- - специалист
Преспал съм с нея, има огромна разлика от чудото до котела, според мен... Що за мнения са това?
Лазар иска да каже, че към огъня трябва усет, където и да гори той.
Тая вечер сипи още една кофа и не се притеснявай от разхода- оставил си къщата да изстине.
Колко квадрата, кубика, етажа топлиш?
gardenER-- - специалист
нед сеп 30, 2018 8:49 pmТрифон П.Трифонов написа:
Лазар иска да каже, че към огъня трябва усет, където и да гори той.
Тая вечер сипи още една кофа и не се притеснявай от разхода- оставил си къщата да изстине.
Колко квадрата, кубика, етажа топлиш?
Два етажа, вторият е необитаван, съответно крановете са почти затворени. По около 80 кв. на етаж с два бойлера. Трифоне, идеята е да нормализирам разхода, срам ме е дори да кажа колко чувала са отишли за по-малко от седмица... а също така, идеята е и къщата да не изстива...
нед сеп 30, 2018 8:55 pmgardenER-- написа:
...
Оооо, сложи термометър на изхода на котела и чети за тунинг на Виадрус!
m.eit - специалист
нед сеп 30, 2018 9:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
То па един тунинг,10 -ина тухли единички,да затъкне задните 2 -3 ребра,да да му остане 40см камера ,щото с тая една кофа не може да покрие добре дъното на котела,и от задната част на котела смуче въздух прекалено много и не може да вдигне температура на водата.Да си настрои автоматичният огняр на 70 градуса да затваря и това е. Спъването на огнището в случая е силно препоръчително ,защото котела му е прекалено голям за площа която топли. :weedman:
gardenER-- - специалист
пон окт 01, 2018 3:53 amm.eit написа:
...
То па един тунинг,10 -ина тухли единички,да затъкне задните 2 -3 ребра,да да му остане 40см камера ,щото с тая една кофа не може да покрие добре дъното на котела,и от задната част на котела смуче въздух прекалено много и не може да вдигне температура на водата.Да си настрои автоматичният огняр на 70 градуса да затваря и това е. Спъването на огнището в случая е силно препоръчително ,защото котела му е прекалено голям за площа която топли. :weedman:
Знаех си, че е твърде голям, но фирмата такъв сложи заради зачислените холове и коридори... И това ли е бил въпросния тунинг? Тухли в задната част на камерата? С каква цел е това? То дори и да сложа примерно две три кофи, котелът пак така, няколко часа и трябва да ида да сръчкам хубаво въглищата, за да се разгори хубаво...
Днес ще взема един чувал донбас и дано не се окажат въглищата (бобовдолски).
шоп - майстор
пон окт 01, 2018 12:37 pmgardenER-- написа:

Ако са ти продали пернишки пляки вмесо бобовдол...ясна ми е работата. Ще е грееш с тях, но сгурията ще е 1/2 от вкараното през вратичката и разхода няма да е като с бобовдол и донбас.
m.eit - специалист
пон окт 01, 2018 12:37 pmgardenER-- написа:
пон окт 01, 2018 3:53 amm.eit написа:

Знаех си, че е твърде голям, но фирмата такъв сложи заради зачислените холове и коридори... И това ли е бил въпросния тунинг? Тухли в задната част на камерата? С каква цел е това? То дори и да сложа примерно две три кофи, котелът пак така, няколко часа и трябва да ида да сръчкам хубаво въглищата, за да се разгори хубаво...
Да намали обема на горивната камера,та като сложиш 2 кофи въглища да има дебел слой жар върху скарата ,защото отзад като няма жар пак си смуче въздух и охлажда горивната камера на котела ! Като си нагласиш автоматичният огняр на градусите (60-70 градуса) има шанс да изкара десетина часа с едно зареждане ,с по качествени въглища ,разбира се ! :weedman:
  • 1
  • 2

Тема "Тактики за поддържане на котел Viadrus" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: