• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 12:08 amLazarGanev написа:
нед сеп 30, 2018 11:47 pmelektra7777 написа:
Ама как всички изчезнаха наистина, питаха ме от къде съм и ни вопъл, ни стон! :-D Ама хората си имат работа сигурно, искат да почиват, няма само с мен да се занимават... А вече и сигурно спят... :)
Кат разбраха, че си от Своге... :-D
Един ме пита и аз му отговорих. :cool:
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 12:19 amelektra7777 написа:
нед сеп 30, 2018 11:47 pmelektra7777 написа:
Ама как всички изчезнаха наистина, питаха ме от къде съм и ни вопъл, ни стон! :-D Ама хората си имат работа сигурно, искат да почиват, няма само с мен да се занимават... А вече и сигурно спят... :)
Ааа, като са разбрали... Че какво му е на Своге?! Града си ни е хубав! И хората не са лоши! :lol:
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 12:01 amandy_forresite написа:
Одеве видях бош 2000В за 1649 лв 24 киловата. Този котел обаче е твърде мощен с въглища за 80 кв м. На дърва трябва да му се слага 4-5 пъти по-често в сравнение с въглища.
Котел бърнит wbs active 20 киловата е малко по-скъп, но има пулт с копчета и вентилатор. На него може да се сложи горелка след време и тогава това управление отпада. Не знам дали го има без електрониката и как ще се регулира температурара. С 2 вратички е. От долната зареждаш дърва и въглища, а от горната се почиства. Лесно се чисти. Три хоризонтални пити водна риза и с четката. При боша питите са вертикални и става мизерия, вдишват се птахови частици и лети пепел навсякъде. При бърнита мисля че ще пада долу. Пепелникът му също е удобен и не е малък.
Дали има хамалогия и колко при пелетите ще разбереш като ги купите и започнете пренасянето. Аз завчера внесох 3.3 тона като ги насипах в чували и с количка по два.
Котел бисолид има един съсед. Не знам модела, но май нямат разлика. Има голям бункер и слага бая дебели дървета. Каза че по близо половин ден не го поглежда като пусне 2 дънера.
Вече предложиха и вариант нов грейко комбиниран на първо време. Не се спомена за чугунен втора ръка, но да се пробва на място и тогава да се купи. Сега често ги сменят за стоманени и има на добри цени. Например Симе, имергаз, солитеч :? За 500-600 лв може да се вземе. След това малко железа за турболатори и ще върши работа.
Благодаря за споделените наблюдения!!! Чета, чета, събирам мнения, но още не мога да взема някакво конкретно решение на какво да се спра. Хем да е икономично, доколкото може, а то май няма как да е такова и на пелети, и на дърва и въглища, а също и да гори всякакви пелети. :? :? :? :?
Rumen72 - специалист
пон окт 01, 2018 12:21 amelektra7777 написа:

Ааа, като са разбрали... Че какво му е на Своге?! Града си ни е хубав! И хората не са лоши! :lol:
Тей, тей, сега кажи, че си метър и осемдесе с руса коса и сини очи, към педесет осем кила и бедро метър и сто иииии, глей ко става!
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 3:57 amRumen72 написа:
пон окт 01, 2018 12:21 amelektra7777 написа:

Тей, тей, сега кажи, че си метър и осемдесе с руса коса и сини очи, към педесет осем кила и бедро метър и сто иииии, глей ко става!
Е, няма пък да кажа! Чудете се!... 😁🙃😝
fbr - майстор
Купуването на котел втора употреба, инсталацията му, със съпътстващите му галимации, въобще не са работи за жени (а и за немалък процент от мъжете), пък било то и мъжки момичета. Според мен, би трябвало да се насочиш към покупка на нещо, с включена в цената инсталация и последваща поддръжка.
transportna - специалист
а то май няма как да е такова и на пелети, и на дърва и въглища, а също и да гори всякакви пелети.
Има има. Питай чичко Гугъл директно - Комбиниран Котел за работа с Универсална ретортна горелка.
Разцъкай малко по това което ще ти предложи. Има и подобни теми във форума. Има даже и фирми, които предлагат стоката си на разсрочено плащане. Колегата fbr правилно отбеляза, че колкото и мъжко момиче да си, не е добре сама да се захващаш със измайстори си сам. По добре е да си поръчаш, да дойдат да ти го монтират. Плащаш и пей сърце.
Успехи.

P.S.
Току що препрочетох темата от началото. На половината ти въпроси са отговорили отдавна колегите.
andy_forresite - майстор
Мисля че площта е малка за универсална горелка за въглища. Сега колко е универсална ... Нещо не мога да се сетя за доволен ползвател на Екоенергия и производни с олиЮ :? С въглища фракция - да. Чел съм мнения на недоволни от резултата, докато с НЕуниверсалната горелка RB доволните са 100%.
Дискусията се отклонява на места в посока лични отношения и сега не мога да попитам сама ли живее на етажа. Ако е сама, един хубав климатик за 1-2 стаи докато е на работа. Някакъв доказан за хиляда и два-триста лева. След работа в студено време може да си запали камина с водна риза (5-600 лева или за ~250 втора ръка) да затопли и други помещения. 5-6 куб. дърва и 1 климатик и зимата е избутана. Лятото климатикът ще охлажда при желание. За приятел също не смея да попитам. Ако има такъв, той би трябвало да се замисли и да вземе решение за начина на отопление. Това е много важно за всеки дом. Не подценявам жените в нито една сфера, но мисля че специално този въпрос се пада на мъжа.
За сам човек не е важно дали ще му се стопли бойлера от котел/камина с водна риза или ще е на ток. Казвам това по повод възможността за топловъздушна камина с въздуховоди. Става топло за минути и като бонус нищо не може да замръзне или протече.
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 9:40 amtransportna написа:
а то май няма как да е такова и на пелети, и на дърва и въглища, а също и да гори всякакви пелети.
Има има. Питай чичко Гугъл директно - Комбиниран Котел за работа с Универсална ретортна горелка.
Разцъкай малко по това което ще ти предложи. Има и подобни теми във форума. Има даже и фирми, които предлагат стоката си на разсрочено плащане. Колегата fbr правилно отбеляза, че колкото и мъжко момиче да си, не е добре сама да се захващаш със измайстори си сам. По добре е да си поръчаш, да дойдат да ти го монтират. Плащаш и пей сърце.
Успехи.

P.S.
Току що препрочетох темата от началото. На половината ти въпроси са отговорили отдавна колегите.
Да, хората са ми отговорили, проблема е, че не мога още да се спра на нещо конкретно. Но до няколко дни ще направя избора си. И да, определено не мисля аз да се занимавам с инсталирането и настройките, просто нямам компетенции по тези неща. Иначе да, определено ще си взема човек за инсталирането , който има опит, имам доста познати, които могат да ми свършат тази работа, ако не предлагат инсталиране от съответното място, от което ще си взема котела. Благодаря на всички, които се включиха!
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 9:10 amfbr написа:
Купуването на котел втора употреба, инсталацията му, със съпътстващите му галимации, въобще не са работи за жени (а и за немалък процент от мъжете), пък било то и мъжки момичета. Според мен, би трябвало да се насочиш към покупка на нещо, с включена в цената инсталация и последваща поддръжка.
Така е, съгласна съм с теб! ;)
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: