• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
elektra7777 - специалист
нед сеп 30, 2018 8:21 amTzinata написа:
elektra7777 [skype написа:
post_id=939476 time=1538258946 user_id=85624]
Здравейте хора!!! От две седмици съм се побъркала на тема отопление... И друго, каква марка? Един познат ми препоръча комб.на Бош, друг на Грейко. А по-ефтините варианти Прити и Голдън файър. . МОЛЯ, ПОМАГАЙТЕ СЪС СЪВЕТИ:)
Аз съм с Грейко и съм много доволен.Златния огън го забрави.За Притито незнам.
От собствен опит да ти кажа-минеш ли веднъж на пелети,никога вече няма да си помислиш за дърва, за въглища да не говорим. :)
Грейко имат комбиниран вариант на пелети и дърва. Можеш да не си взимаш скарата (която се поставя допълнитено) ако искаш да гориш дърва и струваше към 200лв. май. Ако решиш че искаш да се върнеш към дървата (на по късен етап)си я купи но моя съвет е да я оставиш за по късно. Поздрави
Я ми кажи ти с какво си на Грейко, котел или камина, комбиниран котел или само пелетен?Извинявам се, ако вече си споменал някъде... И какво отопляваш с него , и колко kw е? Колко тона пелети ти заминават горе-долу на сезон? И наистина ли горят всякакви пелети?
И друго, наистина ли трябват нови настройки, като минаваш на друг вид пелети, това малко ще ми е проблем, предполагам, но пък е по-добър вариант. И всички ли котли с горелки, които горят различни пелети се настройват според тях? Макар, че като се замисля, сигурно е така, щом и пелетите са различни, няма как да горят по един и същи начин.Една приятелка има камина, само, че на Голдъна и си е купила устройство, с което си задава желаната температура с едно копче, има и други функции май... На всички ли пелетни котли и камини има възможност за такова устройство, това е супер улеснение... :) Поздрави!
Хитруно, за тия Осемдесе квадрата си за:
-Еко спар минима- 12 киловата.
-Виктория Б- има я и като котле.
- и наравно с втората- Грейко Бижу.
Горят по скъпи пелети, ама квадратурата е доволно малка, слугуването също, та си оправдава харча и повечкото време за ортусни /оправни/ приятелки.
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 1:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Горят по скъпи пелети, ама квадратурата е доволно малка, слугуването също, та си оправдава харча и повечкото време за ортусни /оправни/ приятелки.
Благодаря за мнението, но квадратурата съм я сметала приблизително. Стаите са много, 3по-големи, 1по-малка, егати и тъпия ориентир давам, малка кухня, коридор и баня(с три външни стени, но с изолация, в нея съм сложила лира, дано да върши работа).Ще грея и бойлер със серпентина,80л. Цял живот съм с външна баня и тоалетна, вече ще се прероди. Почти ми е готова банята. Та относно квадратурата на етажа, може да не е и свръх голяма, но и тавана ми е по-висок, радиаторите баща ми си ги е правил навремето и са си големички, в по-големите стаи де.Е дин приятел ми каза да си избера радиаторите и по тях ми препоръча 26kw котел на Бош(комбиниран). Макар, че вкъщи не е идвал човек вътре на оглед и до един, два дена ще викна, за потвърждение на определените от познатия ни kw. Един човек само идва да му погледне стария котел в мазето, не пожела да се качи горе, той може да инсталира котлета. Каза, че с повечко играчка може да стане. Него ми го препоръча продавач на котли Прити.Моя друг приятел, от който бях решена да купувам комбиниран котел на Бош, плюс горелка(към 3600мисля) трябваше да дойде, събота или неделя, все пак да види за какво става въпрос, преди да поръчаме котела. Но не можа, че бил на работа. Обаче от изчетененото тук, май и Боша не е добър вариант. Не ми се ще да се набутам с толкова много пари и това после да се окаже, че е било не основано. Та така...
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 1:20 pmТрифон П.Трифонов написа:
Благодаря за мнението, но квадратурата съм я смятала приблизително. Стаите са много, 3по-големи, 1по-малка, егати и тъпия ориентир давам, малка кухня, коридор и баня(с три външни стени, но с изолация, в нея съм сложила лира, дано да върши работа).Ще грея и бойлер със серпентина,80л. Цял живот съм с външна баня и тоалетна, вече ще се преродя. Почти ми е готова банята. Досега все съм мила със студена вода съдове, топлех си вода на котлона, а сега и чешмата в кухнята съм си вързала към бойлера. Та относно квадратурата на етажа, може да не е и свръх голяма, но и тавана ми е по-висок, радиаторите баща ми си ги е правил навремето и са си големички, в по-големите стаи де.Един приятел ми каза да си измера радиаторите и по тях ми препоръча 26kw котел на Бош(комбиниран). Макар, че вкъщи не е идвал човек вътре на оглед и до един, два дена ще викна някой, за потвърждение на определените от познатия ни kw. Един човек само идва да ми погледне стария котел в мазето, не пожела да се качи горе, той може да инсталира котлета. Каза, че с повечко играчка може да стане. Него ми го препоръча продавач на котли Прити.Моя друг приятел, от който бях решена да купувам комбиниран котел на Бош, плюс горелка(към 3600лв.мисля) трябваше да дойде, събота или неделя, все пак да види за какво става на въпрос, преди да поръчаме котела. Но не можа, че бил на работа. Обаче от изчетененото тук, май и Боша не е добър вариант. Не ми се ще да се набутам с толкова много пари и това после да се окаже, че е било не основано. И да давам още камара пари за пелети или друго. Макар, че знам, че пелетното отопление излиза малко по-скъпо.Та така...
elektra7777 - специалист
Един коментар го написах два пъти без да искам, с леки корекции. Моля да ме извините! Но на първия нещо не ми дава опция да го изтрия, а е пълен с правописни грешки, с Тея телефони, едно пишеш, друго излиза. Но тук не сме на изпит по правопис...
elektra7777 - специалист
И доколкото разбрах за избора на kw, не се смята само квадратурата, а и кубатурата. ;)
elektra7777 - специалист
Специалиста speka_rs снощи ме пита от къде съм, евентуално някой да може да помогне с оглед на място. Отговорих му, че съм от Своге и изчезна... Еее, несериозен излезе.. :lol: Майтап да става. Добър въпрос и предложение, ама до там. :wink:
VLADO66 - майстор
За неизолирана къща се смята по 65W на кубически метър отопляем обем.Не се купува котел по размера на радиаторите, а обратното- радиаторите се оразмеряват според мощността, необходима за отопление на съответното помещение.Но след като са налични, да не се пипат.Трябва единствено да им се сложат термоглави.
m.eit - специалист
нед сеп 30, 2018 10:10 pmgnt69 написа:
нед сеп 30, 2018 10:01 pmelektra7777 написа:
Каза им че си от Своге и се изпокриха.
Мислила ли си за камина на етажа, да не топлиш мазата. И друго да питам целодневно отопление или само сутрин и вечер. :partyman:
На никой не му се пътува 70- 100 километра на ден в двете посоки,в Голямото село(София) има достатъчно работа за отоплителни техници,така че хората могат да си избират обектите.Плюс това дистрибуторите на грейко са здължени до 24 часа да обслужат аварийнна ситуация ,дали камина или горелка няма значение. :weedman:
elektra7777 - специалист
пон окт 01, 2018 10:09 amandy_forresite написа:
Мисля че площта е малка за универсална горелка за въглища. Сега колко е универсална ... Нещо не мога да се сетя за доволен ползвател на Екоенергия и производни с олиЮ :? С въглища фракция - да. Чел съм мнения на недоволни от резултата, докато с НЕуниверсалната горелка RB доволните са 100%.
Дискусията се отклонява на места в посока лични отношения и сега не мога да попитам сама ли живее на етажа. Ако е сама, един хубав климатик за 1-2 стаи докато е на работа. Някакъв доказан за хиляда и два-триста лева. След работа в студено време може да си запали камина с водна риза (5-600 лева или за ~250 втора ръка) да затопли и други помещения. 5-6 куб. дърва и 1 климатик и зимата е избутана. Лятото климатикът ще охлажда при желание. За приятел също не смея да попитам. Ако има такъв, той би трябвало да се замисли и да вземе решение за начина на отопление. Това е много важно за всеки дом. Не подценявам жените в нито една сфера, но мисля че специално този въпрос се пада на мъжа.
За сам човек не е важно дали ще му се стопли бойлера от котел/камина с водна риза или ще е на ток. Казвам това по повод възможността за топловъздушна камина с въздуховоди. Става топло за минути и като бонус нищо не може да замръзне или протече.
Привет!
Не мислех да споделям личния си живот и не мисля, че някой го вълнува особено, но след като попита ще ти отговоря, макар и да ме питаш по друг повод. ;) Живея с майка си и детето ми. От известно време нямам мъж(но и не търся такъв за момента). :lol: Разделих се с бащата на детето ми. Щом се допитвам до вас, сигурно няма мъж, който да ме отмени по това на какъв вид отопление да се спра. Друг е въпроса, че на втория етаж от къщата ни(ние сме на първи) живее чичо ми и баба ми. Но не мога да разчитам на чичо си по въпроса за котли, камини..., тъй като много не е наясно с тези неща, особено с тези на пелети. Сигурна съм, че от изчетеното от мен за котли, разбирам повече от него на 99℅. Друг е въпроса, че той все гледа икономията на всичко и понякога това му излиза по-скъпо. Не, че на мен ми се дават много пари, но се опитвам да гледам в перспектива, до колкото може...Той иначе се отоплява на котел на дърва и въглища, 17kw, които според мен са му малко, но той си знае. Били му ги изчислявали. Според мен е спестил и от големина на радиатори и тръби, и затова при него винаги е било по-студено, отколкото от при нас, на първия етаж. Макар квадратурата да ни е горе-долу еднаква, но радиаторите са му и по-малко. Отоплява 4стаи(разпределението на стаите му е друго), има коридор, но мисля, че няма радиатор там, може и да бъркам, и една лира в банята, а и 80л. бойлер. Иначе има външна изолация5-6см, а стаите са му по-ниски от моите. И въпреки това горе си е хладно, не знам...
В нас парното ми ще гори денонощно, майка ми си е вкъщи, а детето ми е ученик, втори клас. На училище е до обяд, не са на целодневно обучение.
Камина на етажа сигурно ще ми е по-икономично, но няма къде да я сложа. Трябва да я свържа към комина на чичо ми, а това май не е добра идея, до колкото съм запозната. Другия вариант е да я сложа в едната ми малка стая и да пробия стената, за да се свържа към моя си комин, той се пада от едната и външна стена. Но стаята ще ми стане неизползваема за друго, а мисля да я преустройвам на детска след време. А някой ми казваше, че съм луда да слагам камина вътре, при наличието на мазе. За климатик не мога и да си мечтая. Общо взето май отговорих на въпросите ти. :) :yawinkle:
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 33

Тема "Съвет за котел дърва,въглища/пелети слънчогледови" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: