• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Келеша ... б*си и ника имаш, жабата 8-[ знае какво е дакон, юнкерс, будерус и бош. Той казва че с бисолид са опитали да копират първообраза (изброените, които са еднакви като конструкция). Според мен има бая опити да се копира споменатия 3-ходов топлообменник, само че не съм сигурен за бисолид дали при копирането не са искали да направят нещо по-добро. Той доколкото съм го огледал е с димогарни тръби на третия ход, които са много широки и са къси. Естествено че топлообменът не е нулев и не е по-зле в пъти от бош и предшественици. Само конструктивно ПРЕДПОЛАГАМ, че бош с турболатори на втори и трети ход ще има малко по-висока ефективност от сейвъра. Не много - 5-8%. Може и да греша. Искам да те помоля, както и от името на всички интересуващи се съфорумници от тези котли, да напишеш реалните измерени показатели с един и същ топломер на тази "една и съща система". Знаеш ли какво разбират 99,99% от четящите "една и съща система" в контекста на останалите ти думи? Че си сменил котела в един дом, с едни и същи тръби, радиатори и т.н. и с топломера си видял преминалата към инсталацията топлинна енергия, след което си я сравнил с изгореното гориво.
Тези котли са в една ценова група. Не сравняваме с Херц или Йокофен, където дори да имаме 5-8% по-висока ефективност, то тя ще се изплати в някой друг живот, бил нашия или на самия казан.
zaid1127, графиката показва, че има грешка в подвързването на буфера в инсталацийката. Вероятно и радиаторния кръг. Би трябвало, освен графиката, и на място да го видиш.
Буфер не се зарежда така. Вижда се как стартира, от студена система и в края малко се подобряват нещата. Интересно е кво са случва още надясно.
Каква е помпата?
Келеш, интересен факт за котлите с марката Юнкерс е, че са се продавали под различен бранд в...?
Топлата вода редовно се преоткрива.
zaid1127 - специалист
вт окт 02, 2018 7:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
zaid1127, графиката показва, че има грешка в подвързването на буфера в инсталацийката.
:lol: :lol: :lol: "Инсталацийката" е на Училище ....
Вероятно и радиаторния кръг.
:lol: :lol: :lol: :lol: Харесвам БАШ майстори които винаги намират грешките на колегите си.... :lol: :lol: :lol: :lol:
Би трябвало, освен графиката, и на място да го видиш.
Буфер не се зарежда така. Вижда се как стартира, от студена система и в края малко се подобряват нещата. Интересно е кво са случва още надясно.
Каква е помпата?
Както казах грешката е в помпата. Подвързването на буфера е точно, но ако не осигуриш необходимия дебит между котел и буфер се чудиш, що не работи.
При изравняване на температурите,подаваща/връщаща, дебита трябва да нарастне.
ср окт 03, 2018 9:01 amzaid1127 написа:

Както казах грешката е в помпата. Подвързването на буфера е точно, но ако не осигуриш необходимия дебит между котел и буфер се чудиш, що не работи.
При изравняване на температурите,подаваща/връщаща, трябва да увеличиш дебита.
Хубаво е да се постараеш, като цитираш, защото така създаваш впечатление, че всичко цитирано е от мен написано, което не отговаря на истината.
При инсталация с буфер, загряването на буфера в никой случай не трябва да става по този начин.
Анди попита за обема на буфера, а аз за помпата.
Така, който може да смята, ще прецени дали твоето твърдение е вярно.
Графиката обаче не показва неподходяща помпа, като всъщност може и да си прав.
Защо пазиш тайна?

С тези графики и снимки, искаш да покажеш, че работиш навярно.
Ми добре, жив и здрав, никой не може да ти вземе ръцете и знанията.
С тези спорове и мерене на мишки забихме у лево от темата.
jabata - специалист
вт окт 02, 2018 5:34 pmkelesha написа:

Това беше много добро изказване само че малко неподготвено :)
ти знаеш ли каква е разликата между изброените котли Дакон Бош и Бисолида както го спомена , хайде малко и от мен чувал ли си за Юнкерс ?
хайде и него да го включим в великата тройка :)
Бош е марка която преди доста години купи Дакон който е предшестваник на Юнкерс .
В момента казваш на всеки един който чете тази тема че ПРИМЕР / че бойлерите произведени от Теси за Бош са Бош нали така а същият модел се прелага и като Теси - май нещоо е само търговска марка :)
Я ми кажи как разбра че Дакона е в пъти по ефективен ????
Как го измери ???
и какво е ефективност за теб / разхода ли , топлинната енергия вкарана в една отоплителн СИСТЕМА или едно мнение което имаш
Знаеш ли правил съм си експерименти и то много както с газ анализатор така и с топломер за топлинната енергия вкарана за определено време /24часа/ в една и съща система и смело мога да ти кажа че мнението изразено от теб е абсолютно грешно .
Знаеш ли чета много напоследък защото всеки се оплаква от нещо ама не мога да разбера едно нещо всеки казва че нещо не е ок или не е добре и си изразява мнението май само да си чешат езиците .
ДА монтирам изделията на ерато и съм им фен и смело мога да кажа както бях споменал в друг отговор че дори и управлението е лесно и елементарно стига само да си прочетеш инструкциите или ако има нещо което не разбираш попитай , както аз правех :axe:
Не искам да се заяждам или нещо друго. Само да спомена че си в малка грешка относно хронологията на изделията. Котлите Дакон Дор (28, 32) са на българския пазар още от далчната 1995, и се продават под това име до 2006-та година. След това мисля че през 2007, Юнкерс купува Дакон, а по-късно Бош, купуват Юнкерс, като по-този начи се наместват автоматично на отоплителния пазар. Че от създаването си до момента 3 ходовия топлообменик на Дакон-а е претърпял много промени на всички е ясно. Иначе аз не съм инсталатор, и не си вадя хляба с това, но с годините имам прек опит и наблюдение върху много котли, както чисто пелетни, така и комбинирани, а също и само на дърва. Котлите от серията Дакон, бяха първите на които в БГ, взеха да им слагат пелетни горелки. Именно защото без допълнителни доработки понасяха пелетна горелка, и тази комбинация имаше задоволително КПД. Що се отнася до ефективността, мога да ти кажа че на Дакон-а е по-добра, и топлообменика наистина е сметнат. Недостатък на Saver C, е именно димогарните тръби. При тях диаметъра е огромен, газовете прелитат спокойно, без да отделят топлина, и са прекалено къси. Тези неща съм ги тествал и съм правил сравнение. Вярно че само на пелети, но съм тествал, и спокойно мога да кажа, че Дакон-а докарваше с 20 - 30 градуса по-ниска температура на димните газове от Бисолид-а. При това с едни и същи пелети, една и съща горелка, и приблизително еднакви настройки.
Отделно че Дакон-а позволяваше всякакви тунинги, и Дакон на пелети с Тунинг, смъкваше градусите до 90 спокойно.
Ако ерато продаваха за този котел турболатори, щеше да бъде супер, ама не. Всъщност тези турболатори съществуват на пазара, защото котела е чешки, и производителя продава турболатори, но нашите от ерато, не ги продават, по незнайни причини. Преди 3 години се опитвах да поръчам за един такъв котел, след като ме мотаха 2 месеца, аз се отказах. Очевидно немогат, или не искат.
Просто мненията са ми на човек, който има опит и с единия и другия котел.
То е ясно че когато котел-а е комбиниран, едно от двете горива ще е алтернативно, и при него ефективността ще е по-малка. Но пак дори и само на дърва да ги гледаме, откъм ефектинвост Дакон-а печели. Иначе Бисолид-а има едно предимство. Огромния бункер за дърва. И съща така, изисквания за тяга на комин-а на Бисолид-а са по-малки от на Дакон-а (именно заради по-голеите тръби), но оттам спада и ефективността.
N.Petkov - специалист
Миналата седмица ходих в ерато да видя котлите и казаха, че има турболатори 105лв.за25кв. 125за35кв.
zaid1127 - специалист
вт окт 02, 2018 4:54 pmjabata написа:
Не бих искал да коментирам продуктите на Ерато, но ако новия Bisolid е същия като стария Bisolid Saver C, мога само да кажа, бягайте надалече. Тези от Ерато, ако държаха на името си, щяха поне на новия котел да му сменят името. Защото стария Bisloid е едно недоразумение опитващо се, неуспешно да копира Dakon, сега Bosch. Казвам неуспешно, защото Dakon-a е в пъти по ефективен, какво на дърва, така и с присадена пелетна горелка. Bisolid-a с тази дебела ламарина, и огромни димогарни тръби има нулев топлообмен. И поради това се слави като супер неефективен. Което очерни и името Bisolid.
За чисто пелетните котли не говоря, там положението е значително по-добро. И успяха да си изградят име.
А Bisolid горелката освен с всичко друго изпъква с отвратителното управление. Просто неочаквано добра комбинация.
Дано Ерато видят коментара ти, че да се посмеят колега, както се посмях и аз. ЦАР си на лъжите. Бисолид Автомат си мечтаеш да видиш на живо защото пишеш смешки. Явно си ги изфабрикувал с колеги на които Ерато са отказали да им продават и да ги обучат как се продава и сервизира. Аз имам десетки инсталирани Автомата, за Комбито да не говорим. Правил съм им само задължителна профилактика.
Колега, да ти пусна ли снимка на котлите че да знаеш за какво говориш поне???

Специално съм проверявал информацията която получих от Ерато на тази тема....
И да наречеш Бившия собственик на Дакон Дор, който продаде завода си на Бош, некадърник, който не може да прави топлообменници е меко казано ламерско и неподготвено.
Пък, Ерато организират периодични обучения, да взема да те пратя като инсталатор от моята фирма, та малко да си вдигнеш нивото.
filmatoplo - майстор
Турболатори за Савер ц ли , то и без тях пуши :) .
kelesha - напреднал
не че и аз се заяждам и аз де ама само да ти кажа следното нещо и нека те цитирам :
При това с едни и същи пелети, една и съща горелка, и приблизително еднакви настройки.
ти си го каза много добре при приблизителни настройки !!!!!!!!!!!
Как можеш да казваш и да коментираш дадена ситуация при положение че сам уж нали каза че не си инсталатор, Ок да приемем че си направил един тест или два , но тук малко и аз се поообърках.
Спокойно мога да ти кажа че пурво едно изделие да сес тигне до там да се ТУНИНГОВА както сам каза това означава че има пропуски и се търси максимума и се прави експеримент за да се докарат някакви показатели в случая / топлинни газове/ .
Така тук от моя скромен опит ще ти кажа само че и аз съм си правил доста интересни тестове и мога да ти кажа че със една и съща горелка с едни и същи НАСТРОЙКИ КПД-то на перфектно изчистен котел при Дакона е 80-82% а При Бисолида е 88-89%
Виз аз казах , инсталирам доста изделия защото съм инсталатор и имам пряко наблюдение , незнам дали пазя някъде принтирани тестовете от газанализатора ако ги намеря ще ти ги покажа :partyman:
kelesha - напреднал
ср окт 03, 2018 2:40 pmfilmatoplo написа:
Турболатори за Савер ц ли , то и без тях пуши :) .
ХАХАХАХАХАХА

нали знаеш историята за лисицата и гроздето :) , та твоята работа май сущата стана
покажи как и къде пуши че да ни стане ясно и на нас
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 65

Тема "пелетен котел Bisolid SAVER C" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: