Най - вълнуващия въпрос зимно време.
all4all - специалист
Газ, климатик или термо помпа ? Апартамет 54 кв. среден пълен юг кухня 12 кв спалня 12кв. хол 20 кв. баня с тоалетна 3,5 кв. останалото коридор ... 10 см външна изолация зид 40 см. дограма ПВЦ с троен стъкло пакет сезони външни ролетни щори с изолация тавана на апартамента е с 5 см. вата и гипсо картон Ет 3 от 4 покрив плосък интересувам се и от соларен бойлер за двама възрастни и дете предполагам 150 литра външен или вътрешен? Колектор какъв?
Предварително благодаря за съветите Ви... :partyman: За Стара Загора става въпрос...
speka_rs - майстор
Колега,

за газ трябва да имаш газ покрай апартамента. Миналата година и аз бях пред този въпрос:

- Звънах на овергаз и те ми казаха газ-овер
- Климатиците не ми харесават, че главата ти топла краката студени
- И в краина сметка се доверих на един човечец преработих ме една 18ка Дайкин на термопомпа , комплектовах ме я с големи преоразмерени радиатори
И сега съм много доволен от резулатата. Нито духа нито нищо и като има изолация инвертора си цъка и всички са щасливи.
В крайна сметка зависи какви пари си готов да дадеш и какво искаш да постигнеш. Но най важното е да си на топло и ако може и сметките да са нормални.
1. Газ+Печка на твърдо гориво в резерв.
2. Климатик+горното
3. Термопомпа+ 1вото.
Бе ти можеш и без такива харчове, а само с някакви ел. конвектори с тоя среден, малък и добре изолиран апартамент.
Живял съм в такъв една зима без никакво отопление.
all4all - специалист
Апартамента е купен преди два месец в момента се правят ремонти при които искам да е предвидено всичко а не после да се кърти ... дали ще са тръбите и кабелите за климатици дали ще е подова инсталация за газ или термопомпа тръбния път за соларен бойлер и т.н За това сондирам вашите мнения ... Газ във входа има! Предишните собственици са се отгоплявали само с една 12 ка климатик и една духалка като не са имали нито едно от по горните подобрения които се правят сега... 1 :? Но имайки в предвид че са много възрастни надали както трябва ... С две думи каквото направя сега после да не къртя и мисля с години напред това първо и второ енергийна ефективност на фона на нарастващите цени.
Ахаааа, значи си млад мераклия, с пари и опитваш да си предвидливо пестелив.
Тогава:
Термопомпата е твоето бъдеще. Ще те топли комфортно, през подово или радиатори и ще те охлажда конвекторно през лятото.
Това сочи кълбото на един побелял, 51 годишен, беззъб и плешив, спортно динамичен пич.
Парите се изкарват, прави това дето ти е кеф /ние не знаеме кое е/ и си живей живота!
all4all - специалист
ср окт 03, 2018 9:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ахаааа, значи си млад мераклия, с пари и опитваш да си предвидливо пестелив.
Тогава:
Термопомпата е твоето бъдеще. Ще те топли комфортно, през подово или радиатори и ще те охлажда конвекторно през лятото.
Това сочи кълбото на един побелял, 51 годишен, беззъб и плешив, спортно динамичен пич.
Парите се изкарват, прави това дето ти е кеф /ние не знаеме кое е/ и си живей живота!
Да съм млад не биха казал :partyman: набори сме само не съм плешив още, рошоф
съм :mrgreen: Между подово и радиатори кое по добре? За тези кв. каква термопомпа? speka_rs колко ти стъпи преустроиството на 18 ката в термопомпа без другите неща?
П.Трифонов склонен съм и на експерименти с въздушни колектори ... въпроса е да ги предвидя сега за да не къртя по късно... :partyman:
bigshop - специалист
Аз бих ти препоръчал газ: отопление, топла вода и готвене.
Най-добре е с водно подово, но вероятно няма да сложиш. Използвай конвектори - през лятото могат да се използват и за охлаждане.
Соларна система не ти трябва. Защо ли? Лазар Ганев обясняваше на едно място: при 10 лв за газ на месец след колко месеца ще изплатиш соларната система?
ср окт 03, 2018 9:31 pmbigshop написа:
Аз бих ти препоръчал газ: отопление, топла вода и готвене.
Най-добре е с водно подово, но вероятно няма да сложиш. Използвай конвектори - през лятото могат да се използват и за охлаждане.
Соларна система не ти трябва. Защо ли? Лазар Ганев обясняваше на едно място: при 10 лв за газ на месец след колко месеца ще изплатиш соларната система?
Ей това мнение е точното.
all4all - специалист
Защо смяташ че няма да сложа? :? Това за подовото де? Толкова ли е скъпо за 50 кв. не съм запознат ако си наясно кажи... :partyman: Единственото което ме спира за газта е че тръбата минава през стълбищната клетка която е северна влиза в апартамента минава през коридора от там в кухнята та до външната стена където би трябвало да се монтира котела... тоест докато чакам Овергаза за тая факана тръба ще се откажа сигурно от газта... Но все пак ако има запознати да кажат за самото подово колко би излезнало квадратурите съм ги дал в първия пост ...
bigshop - специалист
Проблемът не е толко цената, колкото времето за изпълнение - от 3 до 6 месеца. Ако се използва само теракот, може да се намали до 2 месеца за изпълнение. Ако се използва ламинат, замазката трябва да съхне поне два месеца.

Тема "Газ климатик или термо помпа...?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: