Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ahmakov - специалист
съб окт 13, 2018 7:35 pmLazarGanev написа:
Ахмаков, каква трябва да е тръбата, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?
Пише. :-D
Бяла, зелена, червена...

Прикачен файл

201810131914.jpg
201810131914.jpg (38.4 KиБ) Видяна 2083 пъти
LazarGanev - "Велик майстор"
За диаметър питах :). Той няма ли значение?
шоп - майстор
Ахмаков, какви трябва да са топлозагубите на дома, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?

Щото в Кипър е едно, а в Якутия друго...при еднакви квадратури...
Или само да си пишем :)
Ahmakov - специалист
съб окт 13, 2018 8:17 pmLazarGanev написа:
За диаметър питах :). Той няма ли значение?
Ееее Лазаре, на предната страница има номограма. Грамотен си, можеш да видиш и сам.
шоп написа:
Ахмаков, какви трябва да са топлозагубите на дома, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?

Щото в Кипър е едно, а в Якутия друго...при еднакви квадратури...
Или само да си пишем :)
Пише шопе, ама иска четене и не само, иска и разбиране.
Като разбереш каква е разликата от топлозагуби 60W/m2 в Кипър и Якутия, ще го схванеш...
LazarGanev - "Велик майстор"
съб окт 13, 2018 8:39 pmAhmakov написа:
Ееее Лазаре, на предната страница има номограма. Грамотен си, можеш да видиш и сам.
Да де, щото съм грамотен :cool: . Каква е връзката между цитираната номограма и цитираната таблица? Защо трябва да гледаме дебитите при 50*С, като никое подово не работи с такива температури? При нормални работни температури 30-35*С, дебитите са двойно по-големи и съответно искат доста по-корава помпа. :wink:
Boyan - специалист
Бях решил да си замълча , за да не го излагам излишно .
нед сеп 30, 2018 7:30 pmAhmakov написа:
От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,6/0kPa...
284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .
Вярната стойност е 10 пъти по-ниска .

Още когато е видял каква стойност получава накрая е трябвало да му светне червената лампичка , че нещо бърка .
Ама как да му светне , като няма никакво понятие от топлотехника ???

Всъщност сметката не е и коректна , защото е направена като за идеално права тръба , а при навиването на подово отопление имаме множество 90 и 180 градусови завои .
По-горе в темата колегата ШОП написа какви са корекциите за завои . Ахмаков просто се изказва , без да чете .
Ако четеше , щеше да научи нещо поне за обща култура .

Но не това е най-лошото в неговият клиничен случай .
Знае се кой съм аз и ако подведа някой начинаещ със грешен съвет е ясно на кой да се теглят майните .
Той се крие зад анонимността и никой не го знае какъв е .
Както беше казал професора преди време за него :
„Нямаш необходимите познания за сметки на ниво ПУП , пък камо ли за нещо по-сериозно.“

И другите забележки на Ахмаков в цитирането мнение са неуместни .
Отново спирам до тук , за да не спамя темата .
Ahmakov - специалист
съб окт 13, 2018 11:12 pmLazarGanev написа:
съб окт 13, 2018 8:39 pmAhmakov написа:
Да де, щото съм грамотен :cool: . Каква е връзката между цитираната номограма и цитираната таблица? Защо трябва да гледаме дебитите при 50*С, като никое подово не работи с такива температури? При нормални работни температури 30-35*С, дебитите са двойно по-големи и съответно искат доста по-корава помпа. :wink:
Лазаре, има два варианта за естеството на отговора ти.
1. Защитаваш загубената кауза на един неграмотник, който "винаги е точен".
2. Явно толкова си го можеш и ти.

Каква е връзката?
От таблицата се вижда, че за 120m2 подово са необходими 1,5m3/h, при dt 5С. Това са 8697W.
или 72,475W/m2, закръглено 75W/m2.
От новата таблица по долу, избирам най-тежкия работен режим. За 24С стайна температура, температурата на повърхностна е 30,9С. За температура 40С на подаващата линия, разстоянието между тръбите, трябва да е 100mm и максималната отоплителна площ на един кръг е 9,7m2. 120m2 подово разделено на 9,7m2 дава 12,37 кръга, закръкляме на 12 кръга по 100m.
1500l/h разделено на 12 е 125l/h. От номограмите за 10С и 50С отчитам хидравлични загуби съответно 21,5mm/m и 17,5mm/m. За 40С имаме 18,5mm/m. При 100m имаме 1850mmН20 = 1,85mН2О.
Това е методология за бърз избор.
При точни изчисления се получава 16,4mm/m или за 100m 1,64mН2О.

Та колко по кУрава трябва да е помпата, викаш?

А сега малко кръчмарски сметки:
" При нормални работни температури 30-35*С, дебитите са двойно по-големи и съответно искат доста по-корава помпа".
Ако забелзязваш между стайната температура, температурата на пода и температурата на подаващата вода има по 10С разлика.
Ако тръгнем по обратния път 30-35С температура на водата, 20-25С температура на пода и 10-15С на помещението.
Ако дебитите са двойно по-големи, хидравличните загубите са четворно по-големи, ама това не означава, че отдадената топлина също се увеличава.

И в крайна сметка пак се стига до...
Дет се вика :Да ви пикам на практиката, интуицията и натрупания опит.

Прикачен файл

201810141415.JPG

Прикачен файл

201810141410.JPG
201810141410.JPG (77.13 KиБ) Видяна 1998 пъти
Ahmakov - специалист
нед окт 14, 2018 4:36 pmBoyan написа:
Бях решил да си замълча , за да не го излагам излишно .
От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,6/0kPa...
Вярната стойност е 10 пъти по-ниска .

Още когато е видял каква стойност получава накрая е трябвало да му светне червената лампичка , че нещо бърка .
Ама как да му светне , като няма никакво понятие от топлотехника ???

Всъщност сметката не е и коректна , защото е направена като за идеално права тръба , а при навиването на подово отопление имаме множество 90 и 180 градусови завои .
По-горе в темата колегата ШОП написа какви са корекциите за завои . Ахмаков просто се изказва , без да чете .
Ако четеше , щеше да научи нещо поне за обща култура .

Но не това е най-лошото в неговият клиничен случай .
Знае се кой съм аз и ако подведа някой начинаещ със грешен съвет е ясно на кой да се теглят майните .
Той се крие зад анонимността и никой не го знае какъв е .
Както беше казал професора преди време за него :
„Нямаш необходимите познания за сметки на ниво ПУП , пък камо ли за нещо по-сериозно.“

И другите забележки на Ахмаков в цитирането мнение са неуместни .
Отново спирам до тук , за да не спамя темата .
От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,60kPa/...
нед окт 14, 2018 4:36 pmBoyan написа:
КАКТО ВИНАГИ ТОЧЕН... :lol: :lol: :lol: :weedman: :weedman: :weedman:
Що не си замълча бе човек?
Я прочети какво си писал, мий краката и си лягай, че и децата от детската градина, ще ти се смеят...Не лампа, морски фар свети, като човек чете мненията ти.
Ама той е написал и го е оцветил в червено, че това са само хидравличните загуби. На завоите им викат местни съпротивления... :? :? :?
С най голямо удоволствие, бих прочел напъните на шоп, какво е хидравличното съпротивление на три тръби 16х2 в паралел, с дължина 80m. Дет се вика, а дано ама надали. :lol: :lol: :lol:
Boyan - специалист
вт сеп 11, 2018 10:20 pmВалери Найденов написа:
Благодаря ти! :prayer: Ще сложа помпа с 8м напор и трипътен на камината също и Термо вентил на подовото.
Пак казвам целта е акумолатор на топлина, за това няма изолация под тръбата. Не разчитам че ще стопля за кратко след запалване на камината, на всички ни е ясно че няма да стане. Камината ще гори по цял ден а ноща ще отдава запазената енергия. Това беше замисълът и не съм изчислявал нищо. :-D
Страница 180 мнение номер 17 от тази тема .

Ти Ахмаков, започна да даваш грешни съвети за малки помпички именно след това мнение .
Сега и да се опитваш да извъртиш хронологията на мненията за своите цели номера не минава !!!
Категорично ясно е намерението на Найденов да монтира "трипътен на камината също и Термо вентил на подовото" и да използва подовото в режим термоакумулатор .
Това категорично налага използването на помпа с напор 8 метра .

Пак маркираш в червено нещо , което явно не разбираш :)
284 килопаскала са точно 2,84 бара и ти не можеш да промениш този факт :-D
Ето че научи нещо ново :)
Да именно местните съпротивления правят съпротивлението на кръга такова , каквото съм изчислил.

Та мен и Лазар ни знаят кои сме и с какво и колко години се занимаваме .
Я осветли малко форума ти кой си :-D
Ahmakov - специалист
нед окт 14, 2018 6:47 pmBoyan написа:
вт сеп 11, 2018 10:20 pmВалери Найденов написа:
Благодаря ти! :prayer: Ще сложа помпа с 8м напор и трипътен на камината също и Термо вентил на подовото.
Пак казвам целта е акумолатор на топлина, за това няма изолация под тръбата. Не разчитам че ще стопля за кратко след запалване на камината, на всички ни е ясно че няма да стане. Камината ще гори по цял ден а ноща ще отдава запазената енергия. Това беше замисълът и не съм изчислявал нищо. :-D
Страница 180 мнение номер 17 от тази тема .

Ти Ахмаков, започна да даваш грешни съвети за малки помпички именно след това мнение .
Сега и да се опитваш да извъртиш хронологията на мненията за своите цели номера не минава !!!
нед сеп 09, 2018 9:27 pmВалери Найденов написа:
Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва...

Категорично ясно е намерението на Найденов да монтира "трипътен на камината също и Термо вентил на подовото" и да използва подовото в режим термоакумулатор .
Това категорично налага използването на помпа с напор 8 метра .
И къде ще монтира пеещите фонтани?
И тук се цитират термостатичният вентил Valtek MR01и помпа wilo Star RS 25/4 .

Цитирания термостатичният вентил Valtek MR01 при дебит 860l/h - 7kPa.
Помпа Wilo Star RS 25/4 погледни предната графика. Червената линия дебелата, е характеристика на тръбната система, 862l/h и загуби 2,283m.
Зелената точка, е работната точка на Wilo Star RS 25/4, осигурява дебит малко над 1000l/h при загуби 2,95m.
Синята точка е на Wilo Star RS 25/6, осигурява дебит малко над 1300l/h при загуби 4,80m.
Коя помпа е по-подходяща?

Хората с повече практика интуитивно усещат , че помпата е малка за конкретното питане на Найденов . Но това не е точно интуиция . Просто се нарича натрупан опит .
Дет се вика :Да ви пикам на практиката, интуицията и натрупания опит.
Пак маркираш в червено нещо , което явно не разбираш :)
284 килопаскала са точно 2,84 бара и ти не можеш да промениш този факт :-D
Ето че научи нещо ново :)
Абе трудно ми е да асимилирам, че 284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .
Да именно местните съпротивления правят съпротивлението на кръга такова , каквото съм изчислил.
Гледайки в окачения таван в офиса или в обозримото бъдеще?

Та мен и Лазар ни знаят кои сме и с какво и колко години се занимаваме .
Я осветли малко форума ти кой си :-D
Аз съм вашият кошмар :lol: :lol: :lol:, който не ви дава да пишете глупости.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: