съб окт 13, 2018 7:35 pmLazarGanev написа: Ахмаков, каква трябва да е тръбата, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?Пише.

Бяла, зелена, червена...
Прикачен файл
201810131914.jpg (38.4 KиБ) Видяна 2083 пъти
съб окт 13, 2018 7:35 pmLazarGanev написа: Ахмаков, каква трябва да е тръбата, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?Пише.
Прикачен файл
съб окт 13, 2018 8:17 pmLazarGanev написа: За диаметър питахЕеее Лазаре, на предната страница има номограма. Грамотен си, можеш да видиш и сам.. Той няма ли значение?
шоп написа: Ахмаков, какви трябва да са топлозагубите на дома, за да е достатъчна предложената в таблица помпа, някъде пише ли?Пише шопе, ама иска четене и не само, иска и разбиране.
Щото в Кипър е едно, а в Якутия друго...при еднакви квадратури...
Или само да си пишем![]()
съб окт 13, 2018 8:39 pmAhmakov написа: Ееее Лазаре, на предната страница има номограма. Грамотен си, можеш да видиш и сам.Да де, щото съм грамотен
нед сеп 30, 2018 7:30 pmAhmakov написа: От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,6/0kPa...284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .
съб окт 13, 2018 11:12 pmLazarGanev написа:Лазаре, има два варианта за естеството на отговора ти.съб окт 13, 2018 8:39 pmAhmakov написа: Ееее Лазаре, на предната страница има номограма. Грамотен си, можеш да видиш и сам.Да де, щото съм грамотен. Каква е връзката между цитираната номограма и цитираната таблица? Защо трябва да гледаме дебитите при 50*С, като никое подово не работи с такива температури? При нормални работни температури 30-35*С, дебитите са двойно по-големи и съответно искат доста по-корава помпа.
![]()
нед окт 14, 2018 4:36 pmBoyan написа: Бях решил да си замълча , за да не го излагам излишно .нед сеп 30, 2018 7:30 pmAhmakov написа: От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,6/0kPa...284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .
Вярната стойност е 10 пъти по-ниска .
Още когато е видял каква стойност получава накрая е трябвало да му светне червената лампичка , че нещо бърка .
Ама как да му светне , като няма никакво понятие от топлотехника ???
Всъщност сметката не е и коректна , защото е направена като за идеално права тръба , а при навиването на подово отопление имаме множество 90 и 180 градусови завои .
По-горе в темата колегата ШОП написа какви са корекциите за завои . Ахмаков просто се изказва , без да чете .
Ако четеше , щеше да научи нещо поне за обща култура .
Но не това е най-лошото в неговият клиничен случай .
Знае се кой съм аз и ако подведа някой начинаещ със грешен съвет е ясно на кой да се теглят майните .
Той се крие зад анонимността и никой не го знае какъв е .
Както беше казал професора преди време за него :
„Нямаш необходимите познания за сметки на ниво ПУП , пък камо ли за нещо по-сериозно.“
И другите забележки на Ахмаков в цитирането мнение са неуместни .
Отново спирам до тук , за да не спамя темата .
нед сеп 30, 2018 7:30 pmAhmakov написа: От графиката е видно, че за ф16х2 и дебит 260l/h само хидравличните загуби са 58mmH2O/m. За 50m това са 2900mmH2O=2,9mH2O /569,2 Pa/m, за 50m съответно 28460Pa=284,60kPa/...
нед окт 14, 2018 4:36 pmBoyan написа: 284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .КАКТО ВИНАГИ ТОЧЕН...
вт сеп 11, 2018 10:20 pmВалери Найденов написа: Благодаря ти!Страница 180 мнение номер 17 от тази тема .Ще сложа помпа с 8м напор и трипътен на камината също и Термо вентил на подовото.
Пак казвам целта е акумолатор на топлина, за това няма изолация под тръбата. Не разчитам че ще стопля за кратко след запалване на камината, на всички ни е ясно че няма да стане. Камината ще гори по цял ден а ноща ще отдава запазената енергия. Това беше замисълът и не съм изчислявал нищо.![]()
нед окт 14, 2018 6:47 pmBoyan написа:вт сеп 11, 2018 10:20 pmВалери Найденов написа: Благодаря ти!Страница 180 мнение номер 17 от тази тема .Ще сложа помпа с 8м напор и трипътен на камината също и Термо вентил на подовото.
Пак казвам целта е акумолатор на топлина, за това няма изолация под тръбата. Не разчитам че ще стопля за кратко след запалване на камината, на всички ни е ясно че няма да стане. Камината ще гори по цял ден а ноща ще отдава запазената енергия. Това беше замисълът и не съм изчислявал нищо.![]()
Ти Ахмаков, започна да даваш грешни съвети за малки помпички именно след това мнение .
Сега и да се опитваш да извъртиш хронологията на мненията за своите цели номера не минава !!!нед сеп 09, 2018 9:27 pmВалери Найденов написа: Не мислех да го ограничавам с термостатичен вентил, защото плочата ще е акумолатор на топлина и на дали ще я загрея над 22 градуса с един наръчник дърва...
Категорично ясно е намерението на Найденов да монтира "трипътен на камината също и Термо вентил на подовото" и да използва подовото в режим термоакумулатор .
Това категорично налага използването на помпа с напор 8 метра .
И къде ще монтира пеещите фонтани?нед сеп 30, 2018 7:30 pmAhmakov написа: И тук се цитират термостатичният вентил Valtek MR01и помпа wilo Star RS 25/4 .Пак маркираш в червено нещо , което явно не разбираш
Цитирания термостатичният вентил Valtek MR01 при дебит 860l/h - 7kPa.
Помпа Wilo Star RS 25/4 погледни предната графика. Червената линия дебелата, е характеристика на тръбната система, 862l/h и загуби 2,283m.
Зелената точка, е работната точка на Wilo Star RS 25/4, осигурява дебит малко над 1000l/h при загуби 2,95m.
Синята точка е на Wilo Star RS 25/6, осигурява дебит малко над 1300l/h при загуби 4,80m.
Коя помпа е по-подходяща?
Хората с повече практика интуитивно усещат , че помпата е малка за конкретното питане на Найденов . Но това не е точно интуиция . Просто се нарича натрупан опит .
Дет се вика :Да ви пикам на практиката, интуицията и натрупания опит.
284 килопаскала са точно 2,84 бара и ти не можеш да промениш този факт![]()
Ето че научи нещо ново
Абе трудно ми е да асимилирам, че 284 килопаскала са точно 2,84 бара или 28,4 метра воден стълб .
Да именно местните съпротивления правят съпротивлението на кръга такова , каквото съм изчислил.
Гледайки в окачения таван в офиса или в обозримото бъдеще?
Та мен и Лазар ни знаят кои сме и с какво и колко години се занимаваме .
Я осветли малко форума ти кой си
Аз съм вашият кошмар![]()
![]()
, който не ви дава да пишете глупости.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: