• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Напишете въпрос свързан със санирането.
andy_forresite - майстор
Смени дограмата първо. Нека да не е 8-камерната. Обърни прозорците и отвън - махни мазилката около тях и налепи подходящи топлоизолационни плоскости.
Не знам колко ще наддаде 5 см стиропор на топки плюс шпакловка с мрежа, плюс втора ръка шпакловка, плюс мазилка. Знам че двете шпакловки с мазилката ще са дебели към 6 мм - 2 мм първа ръка шпакловка с мрежа, втора ръка шпакловка още 1 мм и 2-3 мм мазилка от съвременните. 5 см външна изолация според мен на съвременния етап на поскъпване на енергоизточниците не е работа. Един вид пари на вятъра. То ефект ще има, но всичките процедури са еднакви - еднакви кюфтаци за лепене, еднакво шпакловане, еднаква мазилка. По-добре купи навреме 8-10 см и като ще правиш нещо го правИ :) Даже ако можеш с вата още по-добре.
BLUEPUPIL-2 - специалист
вт юни 21, 2016 9:51 amanuwar88 написа:
Външните стени са тухла и са дебели по 38 см.
Ако са и плътни имаш възможно най-хубавите външни стени. Перфектна звукоизолация; хармонични отношения с водните пари; прекрасна устойчивост на земетръс; тежките окачени бойлери и шкафове не треперят, че ще паднат; достатъчна ширина за да се постигне възможно най-добрата звуко и топлоизолация на прозорците, като се сложат две дограми с двоен стъклопакет една след друга
hellbull85 - помощник
Andi я кажи малко повече за тази вата как се слага от вън, между стеропора и стената ли?
Virtex - майстор
ср окт 17, 2018 11:54 amBLUEPUPIL-2 написа:
достатъчна ширина за да се постигне възможно най-добрата звуко и топлоизолация на прозорците, като се сложат две дограми с двоен стъклопакет една след друга
Няколко въпроса, ако това твърдение е сериозно:

1. Има ли такива практики в днешно време
2. Ефективността е обусловена само от наличието на две дограми или и други съображения
3. Не е ли по-ефективен троен стъклопакет.
4. Каква е ефективността спрямо инвестицията ? Две дограми предполагам няма да са от евтините.
5. Как се решава въпроса с отваряне на прозорец ?
andy_forresite - майстор
ср окт 17, 2018 1:33 pmhellbull85 написа:
Andi я кажи малко повече за тази вата как се слага от вън, между стеропора и стената ли?
Не говорим за стиропор, EPS, експандиран полистирен и както там го наричат. Лепи се и само вата външно по стените, никакъв стиропор няма при ватата. Става дума за каменна вата и то фасадна каменна вата. Пак е с форма на правоъгълник като стиропора, само че не е с размери 1000/500 мм, а 1000/600 мм. Твърда е и не е на руло. Тези на рула са за други изолации. Лепи се с лепило за фасадна вата. Дават го като по-силно. Пак е на прах в хартиени чували, смесва с вода с електрическа бъркалка и т.н. Ватата е в пъти по-тежка. Има и специални дюбели за фасадна каменна вата точно заради теглото. Слагат се по повече дюбели в сравнение с EPS. Шпакловането е със специално лепило за каменна вата и т.н. Мазилката си е мазилка, тук разлика няма.
По-скъпо е, по-трудоемко е, обаче получаваш на практика вечна (до живота на сградата) изолация, пожарозащита (нищо общо със стиропора) и казват че шумоизолира. Нали каза че живееш на кръстовище. Като цена само на изолационните плочи разликата идва към 2 пъти повече от стиропора. Ако търсиш само топлотехнически показатели няма да постигнеш 2 пъти по-добри от стиропор. Да кажем че еднаква дебелина от двата вида материал придава еднакъв коефициент на топлопреминаване през външните стени. Топропроводността е около 0,034-0,036 w/mk. Паропропускливостта е по-добра при фасадната вата.
hellbull85 - помощник
Живея на кръстовище но в малък град, общо взето да мине кола на 2-3 минути. Това че е с по-добра защита от пожар е добре, но ако изолационните свойства са същите както на стиропора при еднаква дебелина а е по-скъпа май няма да ми е много на оферта. За дограмата защо да не е 8 камерната? Тук съм доста не в час с нещата и ще е добре да разясниш кое е добре.
andy_forresite - майстор
За дограмата само мога да ти кажа да е поне 5-камерна. На нея може да сложите две или три стъкла. По-напред си дал размерите на прозорците. Не са големи чак за 8-камерна с 4 стъкла. Хората с френски прозорци какво да кажат :) Не вярвам повечето да са с 4 стъкла, пък в тях е топло.
Като говорим за профила, има една характеристика, която може да вземеш под внимание. Това е топлопреминаването през профила. Пак е в w/mk. Стойност 1.5 или 1.3 е много добра. Колкото по-ниска, толкова по-добре. А колко е топлопреминаването през различните стъклопакети нямам ни най-малка представа. Питал съм двама с фирми за поставяне на дограма - емиии слагат бяло и 4 сезона; Аз ги питам за характеристики, те ми казват какво се продава най-много. После ги питах за разстоянието между стъклата - дали 24 мм или 32 мм. Миии няма значение това. Добре, ами има ли значение дебелината на стъклата - дали едното да е 4 другото 5 мм..... Вкъщи от финансови съображения на пристройките съм платил за, скромно, 5-камерна на вивапласт Бяло+Високоенергийно. На малката ни къща са слагани доста отдавна. Някаква профилинк, с три камери, зелено + бяло. Тогава К стъклото беше много пари, а високоенергийното не съм сигурен, но се появи доста след това. Отделно имам 2 грамадни бора, от които слънцето почти не минава към дограмата, така че се отказах от К-стъкла.

Те изолационните св-ва са сходни на EPS и ватата. Еднаквите дебелини имат сходно съпротивление. Разликата е че едното се прави от петрол чрез експандиране на полистирен - същият материал от който правят чашки и чинийки за еднократна употреба, а другото се извлича от разтопяване на вулканични скали при висока температура. Но става и с двете. На едната пристройка, някаква кухня с трапезария 21 квадрата, съм с залепил 8 см EPS-F. След джама 140/208 см на вивапласт и външната 8 см изолация, от най-студената стая стана най-топлата. В залепената до нея си играх да правя изкуствена стена ГК с 10 санта стъклена вата и вътрешно на тавана EPS. Пак два прозореца от същата марка, но по-малки. Първата е малко по-голяма, с три външни стени е и външната изолация изглежда по-добро вложение. Ако не друго поне ще ти е кеф да си гледаш новата фасада. Ще й направиш една мазилка за чудо и приказ и така. Не отричам вътрешната в никакъв случай. Просто у нас отопляваме непрекъснато и нямам нужда от вътрешна.
hellbull85 - помощник
И в нас си отопляваме постоянно но просто преди години като правихме ремонтите стая по стая им слагахме вътрешна изолация. За сега остана само на спалня 1 да се направи ремонт и той ще е догодина, та общо взето от вътре съм я поизолирал къщата но определено след време смятам да сложа и външна. Проблема е чисто финансов и когато има пари тогава. :)
За дограмата не съм давал размери аз, един друг колега беше. Интересно ми е догодина като правя ремонт на спалня 1 ако реша да сменя и дограмата и сложа 8 камерна с 4-ен стъклопакет дали ще има разлика както при преминаване от дървен обикновен прозорец към ПВЦ дограма? Заслужава ли си от финансова гледна точка подмяната на дограмата из цялата къща?
Andy преди месец отговаряше на въпросите ми и в една друга тема за разхода на пелети а сега и тук за което ти благодаря за мненията.
hellbull85 - помощник
Тези дни доста се поразрових за изолациите и за сега неопора (Стеропор с графит) го дават най-добре като изолационни свойства а е и паропропусклив. Подходящ ли е обаче за вътрешна изолация в този случай, че догодина като си правя ремонт на стаята да я налепя с неопор?
BLUEPUPIL-2 - специалист
ср окт 17, 2018 1:36 pmVirtex написа:
ср окт 17, 2018 11:54 amBLUEPUPIL-2 написа:
достатъчна ширина за да се постигне възможно най-добрата звуко и топлоизолация на прозорците, като се сложат две дограми с двоен стъклопакет една след друга
Няколко въпроса, ако това твърдение е сериозно:

1. Има ли такива практики в днешно време
2. Ефективността е обусловена само от наличието на две дограми или и други съображения
3. Не е ли по-ефективен троен стъклопакет.
4. Каква е ефективността спрямо инвестицията ? Две дограми предполагам няма да са от евтините.
5. Как се решава въпроса с отваряне на прозорец ?
Данните са лабораторни и нямат нищо общо с някои откровени фантасмагории. Разстоянието между стъклата в стъклопакета е от 10 до 25мм. Стъклопакетите са пълни с въздух. Стойности на U за: двоен стъклопакет 2.82-2.89; троен 0.99-1.15; четворен 0.64-0.82; две дограми една след друга, всяка с двоен стъклопакет с U-2.85 крайно U-0.7. Или двете дограми и четворния стъклопакет имат съизмерими стойности на U. И тъй като четворни стъклопакети все още няма у нас, а пък тройните висват и имат осезаемо по високо U, съм предложил такова решение. По отношение на отварянето се следва принципа на двукатата дървена дограма т.е. външните отваряеми крила са по-малки от вътрешните. За цени, по отношение на U, двете дограми от непретенциозни профили ще са по-евтини от тройния стъклопакет! А сега, Ти да видиш, посяхме семето на съмнението при избор на „представителните„ джамове!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Има ли смисъл от вътрешна изолация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: