Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
Остави на техниците да си свършат работата и като не знаеш какво да питаш си чукай тенекиите и с ток и предпазители не се занимавай :cool:
На ЧЕЗ му е през оная работа колко ампера ти е предпазителят след електромера :lol:
Ако беше малко по-умен, щеше да погледнеш колко ампера е предпазителят преди електромера, към който има ангажимент ЧЕЗ, а не да ми се правиш на характерен :cool: ! :partyman:
sts - специалист
От ползваните предварителни договори с ЕРП за гараж разрешават мощност 3 кW
и токоограничаване с АП 16А.
hidrazin - майстор
съб окт 20, 2018 8:44 pmGregari написа:
Като не си компетентен не пиши!
Напълно съгласен, не съм компетентен ... относно образованието ти и ... други неща. :shock:
Пример: - в бяла западна държава набарват Герги да бара бАшоните. Дори и само да ги подмени.
На Герги му се случва следното:
- яка глоба и ако няма кинти си я отработва в пандиза.
- после го екстрадират към родното му място Столипиново.
- нооооо... екстрадирането не е безплатно. Първо си отработва кинтите в пандиза ... при негрите. :lol:
И накрая ще използвам един твой цитат:
Герги,
съб окт 20, 2018 10:17 pmGregari написа:
много си зле!
Това е от самия теб. От мен - не много ами отчайващо зле...
:partyman:
Gregari - помощник
90 процента по форумите сте такива жалки и заядливи драскачи натъпкани с комлекси!
Добре ти работи фантазията за затвори, столипиново и негри, това се случва в едни други държави където тормозят хората с недоказани обвинения, доноси и клевети... може би подсъзнателно (или съзнателно) те влече към отработването, надявам се да са само комплекси... макар че двете неща са свързани!
sts написа:
От ползваните предварителни договори с ЕРП за гараж разрешават мощност 3 кW
и токоограничаване с АП 16А.
Благодаря за отговора, в таблото има съседни подобни обекти, един с 25А друг с 32А трети даже и трифазен има, май трябва да се ходи да се пита в ЧЕЗ колко е мощноста.
hidrazin - майстор
нед окт 21, 2018 1:12 amGregari написа:
май трябва да се ходи да се пита в ЧЕЗ колко е мощноста.
Така де, ще трябва да се пита. Ама ако се научиш да изписваш правилно мощностТа...
Дали не съм познал за Столипиново ... ??? Я първо завърши 8-ми клас и после ...
:partyman:
P.S. И да не забравя - не барай дето не ти е работа, че има - "Не токай че има пип!" :lol:
kozl - майстор
Е да има 6, 10А по гаражите. Така ги съгласуват линейните схеми и после ги изпълняват по одобреното. При мен вече няколко пъти се случва схемите на ГРТ да се редуцират от ЧЕЗ и това да става след като вътрешната инсталация е изпълнена, а после некои се чудат защо в апартаментното табло предпазителите са по-яки от тези в ГРТ.
Още към 2000 и некое лето при приеманене на сграда, за да разпишат от ЧЕЗ поискаха да се заменят предпазителите преди електромерите с прекъсвачи, до които да нямат достъп собствениците. И това при съгласувани схеми на главното табло. Идеята е като не платиш да ти спрат тока, но не от предпазител, за да не пада от късо и да трябва да се вика ЧЕЗ групата, защото собственика няма достъп до този препазител. А таблата пак по искане на ЧЕЗ имат двойни врати. Първата врата с достъп от собственика и ЧЕЗ и втората само ЧЕЗ.
Поне тука в София от ЧЕЗ вече смениха масово главните табла в сградите. На новите директно ЧЕЗ (с номинирани подизпълнители) ги правят или ги изкупуват с едни процедури, които може да отнемат и повече от 100 г. Това е друга тема, по която също съм натрупал стаж.
И така дали преди или след електромера, таблото станало на ЧЕЗ и предпазителите са негови. Немаш право да бараш в чуждо табло. Обаче масово се бара и като стане фал, оти бара сульо и пульо и иде групата на ЧЕЗ и се почва: Всите подменени с по-мощни предпазители - вън и се възстановяват предпазителите по вписаните в партидите от досието в ЧЕЗ.
Как законно се повишава мощността на предпазителя :?
Еми има процедура и не е къса, отнема месеци. Започва се с проучване. На сайта на ЧЕЗ е описана. На кой му се не чете отива в центровете и пита и подава заявления. И се плаща де - нема безплатни услуги :cry:
съб окт 20, 2018 7:20 pmGregari написа:
Дали някой знае колко ампера главен предпазител слагат за мин. мощност от 6квт. стандартно.
Конкретно за ЧЕЗ питам?
Не знам какво имаш шредвид по "стандартно". Питаш в център на чез какво ти е "стандартното" по досие. Това ти е отредено. Каква е законната процедура за промяна - вече писах по въпроса. Как може да стане незаконно - допитай се в останалите 10% от форумите.
mironcho - специалист
Пряк отговор на първоначалния въпрос (повтарям казано от друг по-напред) - при партида 6kW АП-то СЛЕД елктромера трябва да е 32А.
(може би повтарям предния пост, за което се извинявам)
Малко теория:
1 предпазителя след електромера е токо (мощностно) ограничаващ, т.е. е съобразен с партидата и едва ли е сбъркан.
2 предпазителя преди електромера е обикновено 2 степени нагоре (или е само шалтер) за да може при претоварване или късо да пада само този след електромера (до който имаш достъп), за да се намали броя на повикванията на аварийната група.

От 1 следва, че АП 6А на гаража, почти със сигурност не е сбъркано, а е според партидата, за която е платил строителя :axe: и осигурява достатъчно мощност за да си включиш фризер, че и два в гаража, но ако искаш да правиш магазин или работилница, където да включиш нещо по-яко - или минаваш по каналния ред или по обиколния. Имай предвид че и двата предпазителя (преди и след електромера) се пипат само с разрешение на ЕРП-то, въпреки, че втория се води "твоя" собственост.

Проблема с орязаните партиди идва от това, че до преди години строителя плащаше за присъединяване на сграда според сумарната мощност записана в проекта, а от как станаха частни ЕРП-тата искат заплащане по отделно за всяка открита партида и ако трябва да се плати за по 13kW за апратамент и 6kW за гараж сумата става сериозна. В отговор на това строителите сключват масово договори с ЕРП-то на възможно най-ниска цена/партида и после, който си купи апартамент почва да реве (и с право), защо като му е включен бойлера, печката и в същото време жената си включи сушоара - тока изгасва... Кой ли се интересува от партидата, като купува...
За гаражите - там се счита, че освен лампа, прахосмукачка (до 1kW :sad: ) и зарядно за акумулатор друго не би трябвало да се включва и за това партидата също е минималната. Пък и едва ли някой гледа партидата на гаража, радвайки се, че има гараж. Кабела да не те подлъгва, това че е 4мм2 не задължава да се използва целия му ресурс (дори по наредба трябва да е 6мм2).
Gregari - помощник
Благодаря Мирончо и kozl за подробното и компетентното обяснение!
Като има развръзка ще пиша.
batvenko - специалист
За Енерго Про при 6kw мощност предпазителя, който монтират е 32А за монофазен ток. При трифазен - 10А на фаза. Тази година прекарах ток в гаража, Най-малката мощност е 6 kw, цена за партидата 455 ли. Няма разлика в цената за моно или трифазен ток.

Тема "Минимална мощност 6 квт ЧЕЗ - предпазител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: