Това е ролята на конвенционалните баласти с дросели и стартери. При електронните картината е коренно различна - според качеството на баласта. Та да не те чопли повече

нед окт 21, 2018 4:16 pmpetromaniq66 написа: Това е ролята на конвенционалните баласти с дросели и стартери. При електронните картината е коренно различна - според качеството на баласта. Та да не те чопли повечеТо, че няма да ми спре чопленето е ясно, ама и ти нищо не казваш по въпроса. Аз нямам луминисЦВЕТНи тела, нямам и намерение да си слагам, ама що да не науча каква е разликата във функциите на електронните баласти и дроселите+стартерите. Брат ми (лека му пръст) преди доста години правеше някакви електронни схеми и "палеше" луминисцентни лампи с изгоряла нажежаема жичка, всичко с дискретни елементи, всичко навивано на ръка, примитивно, но забавно, че и работещо. Сега е лесно, скоро китайците и децата ни ще вземат да правят, че на ръка е трудно.![]()
![]()
нед окт 21, 2018 8:57 ampetromaniq66 написа: ...... Освен това баласта може да има антибонашка защита и лампите изобщо да не запалят. Някой беше плакал във форума, че със стандартно свързване и нови лампи баласта признавал само "PHILIPS" или "OSRAM" беше.....
petromaniq66 написа:И какво ще измисляш перппето мобиле по схемата ли?Няма страшно, не бой се, няма да те мина в мисленето, сакън...
preslav написа: Брат ми (лека му пръст) преди доста години правеше някакви електронни схеми и "палеше" луминисцентни лампи с изгоряла нажежаема жичка, всичко с дискретни елементи, всичко навивано на ръка, примитивно, но забавно, че и работещо.Сещам се и за тази схема, не съм я правил, едно приятелче преди доста време я беше пробвал, но не остана много доволен.
нед окт 21, 2018 7:48 pmDMN написа:Той петролния маниак нещо замълча, а аз такива много, много не ги долюбвам - или се изхождаш по въпроса и отстояваш позициите си, или изобщо не се изказваш. И все пак, нека не прибързвам, може пък човекът да е на пъп и да не му е до дискусии с лаици! Ще почакам някакво обяснение (от него или от други), каква е разликата (принципната) в ролята на електронния баласт и онзи дето "бъзди". Нека се изложа, но доколкото ми е известно във всички подобни ламБи има газ, който се наелектризира и кара луминофора да свети (много грубо казано), още по-грубо казано, това е мълния, която протича от единия до другия край на тръбата покрита с луминофор, а още по-грубо казано това е изкуството на заварчика да поддържа дъгата на елктродъговото заваръчно устройство, така че "хем вълкът сит, хем агнето цяло" - заварчикът в случая е електрония баласт, който е наследник на дросела, който пък е кранчето, което пуска толкова вода, че хем да се измиеш, хем да не се опръскаш.petromaniq66 написа:И какво ще измисляш перппето мобиле по схемата ли?Няма страшно, не бой се, няма да те мина в мисленето, сакън...preslav написа: Брат ми (лека му пръст) преди доста години правеше някакви електронни схеми и "палеше" луминисцентни лампи с изгоряла нажежаема жичка, всичко с дискретни елементи, всичко навивано на ръка, примитивно, но забавно, че и работещо.Сещам се и за тази схема, не съм я правил, едно приятелче преди доста време я беше пробвал, но не остана много доволен.
https://constructor.bg/lumi.htm
На мен също темата ми стана интересна, дали може и с какво свързване евентуално да светнат четири лампи с този баласт на kolev_k. Ако се свържат в паралел две по две, какво ще стане.
нед окт 21, 2018 7:48 pmDMN написа: Сещам се и за тази схема, не съм я правил, едно приятелче преди доста време я беше пробвал, но не остана много доволен.Mножител на напрежение.
https://constructor.bg/lumi.htm
вт окт 30, 2018 10:26 pmBrassmonger написа: Не виждам как ще ги запали последователно след като на всяка преди това трябва да загреят електродите и да запалят едновременно така че да е стабилна системата.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: