Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KingLin - майстор
Днес попаднах на тази статия+видео:
https://novate.ru/blogs/191018/48132/?f ... -tgF8nneN0
Не мога да взема решение дали е така, защото знам, че сухите дърва са по-калорични от мокрите, макар че горят по-бързо. Но дали това има значение при външен източник на влага/пара. Някой да е запознат или малко размисли и страсти по темата? Как се отразява това на печките,кюнците и комините?
nikolson - майстор
Сухите дърва не са "по-калорични". Просто при влажните дърва част от енергията отива за изпаряването на водата.
preslav - майстор
пон окт 22, 2018 9:41 pmKingLin написа:
Днес попаднах на тази статия+видео:
https://novate.ru/blogs/191018/48132/?f ... -tgF8nneN0
Не мога да взема решение дали е така, защото знам, че сухите дърва са по-калорични от мокрите, макар че горят по-бързо. Но дали това има значение при външен източник на влага/пара. Някой да е запознат или малко размисли и страсти по темата? Как се отразява това на печките,кюнците и комините?
Според мен това е напълно излишно занимание, което може да се окаже пагубно за комина. Доколкото ми е известно комините не обичат пара, това е една от причините газвите уреди да не се присъединяват към обикновен комин. Съвсем отделен е въпросът, че този литър вода, който наляха в тръбата ще се изпари за отрицателно време, а никой не си пали печката за да поработи 1 час и после да си играе да охлажда тръбата, да я зарежда отново с вода, да я връща на мястото и и т.н. гимнастики. Опитвайки се да разсъждавам над въпроса с топлоемкостта на парата и въздуха, си мисля, че вместо икономия, от тази самоделка е възможно да има загуба. Не съм ги учил тези неща и няма как да съм категоричен, но си мисля по следния начин - през комина така или иначе излитат определено количество газове, ако това е нагорещен въздух, той ще носи със себе си 2 пъти по-малко топлина в сравнение с нагорещената пара т.е. горим дърва за да изхвърлим топлината през комина. Нещо подобно се получава с използването на мокри дърва, част от енергията отива за да се изсуши самото дърво, вярно процесът на изгарянето се забавя, но това не означава, че в стаята е останало повече топло.
Общо взето горенето на дърва за огрев ми е кощунствено, нещо като да си канибал защото свинското е по-скъпо.
Стоплям са само докат погледна упражнението от картинката на Краля.
Тя да му мисли по въпроса на темата.
ben84 - специалист
Абе тия дупчички от де трее да излиза парата колко милиметра са?
Щото ми иде на акъла, че кога тръбата изстива в нея ще се "образува" вакуум. Тоя вакуум ще увлича през отворите разни мърсотии и вътре ще се натрупа гадна каша от смоли и сажди.
Дали в един момент тоя боклук ще е в състояние за запуши импровизираните дюзи и да се окаже, че си имаме симпатична бомбичка? :weedman:

ПП. Ако мислиш, че ще има ефект, тури една система да капе вода в огнището. Ама тоя затворен съд в жарта ми идва в повече :partyman:
KingLin - майстор
И аз не смея да си поекспериментирам именно заради комина, но пък все си мисля че братушките с техните зими макар и да не са топлоинженери биха имали емпиричен опит с такива неща.
Дядо Трифоне :santa: радвам се че успявам да те стопля и усмихна с упражнението :roll:
Кралю, не коментирах по същество, защото не го вярвам това.
...за което и се извинявам!
Мисля, че неудобствата ще са повече от ползите, както някой сподели назаде.
KingLin - майстор
Трифон П.Трифонов написа:
Мисля, че неудобствата ще са повече от ползите, както някой сподели назаде.
Аз, като човек силно ценящ мнението ти в темите за отопление, в този момент загубих всякакво желание за експерименти.
Evgeniy - майстор
Бях пускал тема за "мембрана чудо" и отзивите бяха подобни :).
Идеята е не да се пуска пара в комина. А при толкова висока температура да се получи разграждане до HHО и да горят разградени газове. Баща ми едно време вкарваше вода в москвича по подобен начин и твърдеше, че пести гориво и подобрява горенето.
maistor po nevolja - помощник
Учените от цял свят се опитват да разцепят молекулата на водата, влагайки по-малко енергия, отколкото се получава при последващото изгаряне на водорода. А то къде бил ключа от палатката - да слагаме вода в горивната камера, ако нямаме мокри дърва :shock:! Гениалните неща винаги са прости! И не забравяйте - три дни глупави експерименти икономисват полови час четене :buch: !

Тема "Как да оползотворим повече топлина от едно дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: