Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolov333 - майстор
Мисля да си икономисам пълнежа под парапета на метална тераса, която гледа към двора на блока на 1-ви етаж с неръждаеми въжета ф6 или 7мм и да се получи нещо такова.
Прикачен файл:
Quality-Vertical-Cable-Railing-Panels-with-Stainless-Steel-Wire-Balustrade-for-Balcony.jpg
Quality-Vertical-Cable-Railing-Panels-with-Stainless-Steel-Wire-Balustrade-for-Balcony.jpg (71.5 KиБ) Видяна 1709 пъти

Терасата ми е подобна, с вертикални профили 40х40х3мм..
Монтирани са стойките и парапета и сега се чудя, как да закрепвам въжетата, понеже системата от снимката не мога да я намеря.
Прикачен файл:
IMG_20180608_181928.jpg

Неръждаемите артикули са скъпи у нас и за да не излезне дявол на магаре търся в Алиекпрес. До тук съм харесал два -три варианта за водачи, които да държат кабела, понеже не искам да дупча отвесните колони, за да не влиза вода от там,а ако реша да слагам проходни тръби в колоните на парапета ми се струва играчка..
Мисля да монтирам някакви куки на лицето на профилите през които да минават въжетата.
Например тези М3 или М4.. https://ru.aliexpress.com/item/10-M3-M4 ... 3c009aP1pi
Или това М10 заради отвора 6-7мм.. https://ru.aliexpress.com/item/5-M5-M6- ... 3c009aP1pi
И тези за обтягане и фиксиране на кабела.. https://ru.aliexpress.com/item/4-Pcs-M6 ... 3c009aP1pi

В краен случай, ще дупча колоните, ако намеря подходящ проходен нит или гайка.. https://www.fixator.bg/krepezhni-elemen ... periferiya
Прикачен файл:
stomanena-nit-gayka-nakatena-s-periferiya-fixator-bg-130x130.jpg
stomanena-nit-gayka-nakatena-s-periferiya-fixator-bg-130x130.jpg (6.58 KиБ) Видяна 1679 пъти

Моля за идеи и предложения, включително и за друго окачване или различна схема..
lov - майстор
Доста съм виждал такива изпълнения но честно не съм обръщал внимание как е направено обтягането а и дали ще се намери у нас. Мисля че имаха някакви обтегачи специално за тази цел. Другия месец мога да погледна щото със сигурност знам точно един такъв парапет дето ми е наръчен.
Но принципно лесно става да си запресоваш накрайници /шпилки/ на въжетата. Ще ти трябва една шпилка неърждавейка да я нарежеш на парчета. Стругар да ти ги разпробие от едната страна и хидравлична електричарска преса за накрайници. С такава съм запресовал доста точно такива накрайници но за други цели и става перфектно. Тествал съм ги на скъсване и никога не се е изваждало от запресовката. За колонките в края има гайки капишони неръждавейка но и хромирани пак ще станат. Какво те притеснява че да не разпробиваш колонките. Пълни тръбата с пяна а местата дето ще минава шпилката и гайката мажеш със силикон. Пяната е за подложка а силикона ще уплътнява.
nikolov333 - майстор
Става и през колоните, но дупките се удвояват като брой в сравнение с О-болта. За обтягането и при смяна на въже, също ще е по лесно с него, макар че може и да не се налага.. Не бързам така и така ще я завършвам на пролет за употреба, така ще е добре, ако видиш, да кажеш как е направен тоя.
lov - майстор
Надявам се да не те забравя а и по всяка вероятност пак ще се мотам по железариите :) та ще видя какво предлагат и там и какви са цените. Всъщност ме подсети че имам едни такива самозаконтрящи се обтегачи купувани за друга цел. Те за за водачи на външни ламелни щори и въженцето е 2мм. Доста сложен механизъм но пак трябва да се дупчи колоната защото въжето трябва да излезе от другата страна за да може да се захване с нещо и натегне. То и от пред ще може да се напъва като се хване с подходяща скоба. При щорите тая джиджавка влиза в една една яка Г образна пружинена планка и тя държи постоянно натяг да стои изпънато а и поема при натягането както и топлинните разширения. А другия край е хванат неподвижно пак с едно такова подобие. Първия сезон докато се улегнат ще ти се налага да ги опъваш няколко пъти. То вероятно може да се вкара и пружина в колоната ама ти даже не щеш да я дупчиш. :)
Ето какво представлява в събран вид.
Прикачен файл:
DSC00756.JPG
DSC00756.JPG (62.6 KиБ) Видяна 1565 пъти
И малко дисекция :-D
Прикачен файл:
DSC00754.JPG
DSC00754.JPG (87.67 KиБ) Видяна 1565 пъти
Самозаконтрящата цанга със съчмите.
Прикачен файл:
DSC00753.JPG
DSC00753.JPG (61.48 KиБ) Видяна 1565 пъти
Прикачен файл:
DSC00755.JPG
Имай в предвид че са за външни щори дет трябва да устискват и на буря. Ламелите са широки около 6-8 санта. Такива у нас не съм виждал монтирани. Те тези са изработени от месинг и нищо че изглеждат мижаво не съм видял изтървала.

С ринг болта ще трябва да правиш кауш на въженцето А за да стане както трябва дори и да заплиташ ще трябва да криеш краищата да не боцкат.С който и да е вид от скобите става още по грубо. А с тези дето са от линка с обтегачите краищата не могат да се скрият. С другите ламаринение се крият ама те са още по големи и груби. И пак ще е нужна гилза неръждавейка и пак запресоване. А гилзи за запресоване на въжета освен алуминиеви у нас не съм намирал някой да предлага. Да дириш тънкостенна тръба по размер умряла работа. И пак си изглежда грубо дори самия кауш колкото и малък да се опитваш да го направиш. А шпилки поне у нас се намират и пак ще можеш да си ползваш нит гайка за захващане в колонките.
Оставям ти тема за размисъл до напролет пък и някой друг може да изрови нещо интересно като идея.

п.п. Да им таковам дизайна на форума при вграждането на снимките. Пробвам се да направя описанине преди всяко вграждане а то си го слага където му дойде на акъл в общия текст.
Руди - майстор
Смятам, че с тези обтегачи ще стане грубо.
По-добре в крайните отвори да ползваш
крайната колона и да изпъваш въжетата с гайка.
nikolov333 - майстор
Да и това го имам предвид, след предложението на lov със запресованата шпилка. С нея и визията ще стане по-естетична. Иначе имам подобни фиксатори на показаните от lov на едни висящи лед лампи на фини въжета. Принципа им е подобен със законтряне със съчми и позволяват издърпване в едната посока, а в другата държат"контра"..
nikolov333 - майстор
вт окт 23, 2018 10:05 pmlov написа:
..

п.п. Да им таковам дизайна на форума при вграждането на снимките. Пробвам се да направя описанине преди всяко вграждане а то си го слага където му дойде на акъл в общия текст.
Проблема с новия форум, е че автоматично форматира текста и снимките за по-компактен вид на съобщението на страницата. Фатката, която намерих е да оставяш два празни реда след като вмъкнеш снимката в мнението и един празен ред над нея . :idea:
Руди - майстор
Добре е да се има предвид, че парапети с
хоризонтални елементи се смятат опасни
за малки деца - предполага се, че могат да
се покатерят и да се преметнат...
nikolov333 - майстор
Да знам, но малката дъщеря е на 4-ри и слуша като и обяснявам за сега, а и тези тънки въженца не дават вид, че е безопасно да се катериш по тях..
lov - майстор
И аз знам че за предпочитане е да няма хоризонтални напречници ма какво да се прави пусто дизайн и технология. Пък гледам слагат ги хората на обществени места пък не е като да няма и там малки деца. Да не говорим че изискванията за безопастност са доста по строги и се спазват.
А иначе докато размишлявах как може да се претакова дявола ми дойде една идея дето ще изглежда добре. Единия край си го захващаш с нит гайка а другия разпробит проходно. Външния отвор с по голям диаметър за целта. На шпилката много шайби или дълга гайка така че да може с тръбно ключе или тънък камък да се натяга. Профила ти е таман като за такава гайка да я скриеш в него. Като натегнеш достатъчно режеш излишъка от шпилката и слагаш капишон със шайба за херметизация. А може да режеш и плътно по профила и слагаш пластмасова тапа. Такива има каквито искаш по размер. Мисля си че това е по елегантния и бюджетен вариант от колкото със каквито и да е фабрични обтегачи. Малко повече е заигравката но си заслужава.

Тема "Такелаж.. Направи си сам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: