Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
имам процедурен въпрос. Имам камина Prity с водна риза но включването и към отоплителна инсталация се отлага с месец два. Някой има ли опит с ползване без отоплителна инсталация? Има ли опасност за ризата да се деформира? Имам възможност да сложа вътре термоустойчиви тухли отстрани и отгоре за да не бие огъня директно ризата. В упътването пише цитирам " ...Камината с водна риза не трябва да работи без вода в отоплителната система". Аз го разбирам че е опасно без вода в тръбите защото нагретия въздух може да ги повреди и деформира особено ако са пластмасови. Но ако няма подключени тръби как седи въпроса се пита в задачата. Благодаря предварително на отзовалите се с конструктивни мнения.
Вътре няма пластмасови тръби.
Не я пали без вода! Се ще намериш печка за временно от роднини, приятели, познати...
Моя опит е с печка купувана 90-91ва година. Никога не е карана с вода. Преди месец я надух на 1 бар-държеше, но реших да купя нова и така не се стигна до подвързване.
Ако си наблизо, можеш да я ползваш докато си наредиш парното.
Знам че няма пластмасови тръби вътре :mrgreen: Имах предвид тръби на отоплителна инсталация.Предполагам и Prity говорят за това в упътването. Ако е подключена към Pex-Al-Pex или друго каквото се ползва обикновено ще стане мазало. Горещия въздух може да достигне големи температури. Струва ми се че някой от специалистите тука споменава за подобен случай но не мога да открия мнението.
Аааа, ама кой ще си свърже печката, пък ще я запали без да е пълен тръболяка с вода?!!! Иначе ко толкос. Малко стопена пластмаса, токсичен пушек, и още няколко дребни неудобства.
Помислих, че въпроса е дали да се пали без да е закачена за тръби.
На изхода на мойта печка меря над 400 градуса. Ква пластмаса.....? То даже и с вода да е, ако нещо са издъни, тръгва една пара и долу горе последствията са както горните.
Точно така. Въпроса е дали да се пали камината без тръби. Прити предупреждават да не се ползва без вода в инсталацията ама това не е моят случай. Затова питам. Ще има инсталация ама не веднага. Притеснявам се да не се деформира ризата от топлината защото когато е пълна с вода е доста по-охладена. Затова и пускам идеята за слагане на тухли вътре. Апропо пише в рекламите че камерата има тухлена облицовка а то ти я продават с две парчета вътре. Всичко е открито. Да няма нещо зад ризата? BTW камината не се намира в БГ и ще пусна отделна тема за инсталацията и. Има няколко момента отоговор на които мисля, че мога да получа тук.
andy_forresite - майстор
Нареди огнеопорни тухли П-образно (към вратата нищо разбира се) и не слагайте много дърва. Нищо няма да й стане. Има някакъв риск, но приемлив.
filmatoplo - майстор
Не я пали без вода в ризата .

Тема "Експлоатация на камина Прити с S1W10 без вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: