Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет окт 25, 2018 11:27 pmHursa написа:
...
За съжаление, за да се обясни сравнително пълно, какъв е ефекта от впръскване на водата трябва да се задълбае доста дълбоко в теорията на ДВГ. Има много написано в нета по-въпроса, но твърде малко от написаното е сериозно и свързано с теорията.
...
Човеко, всичко написано е теория. Практика е да шибаме дърва в печката, пишеме интелигентно тука, докато жената не ни е взела на мушка.
Hursa - майстор
За съжаление много по-често изписаното по форумите, блоговете и дори в специализираните сайтове е "теория" в кавички.
naster - майстор
Аз пък се сетих за карбуратора на дърва - кола с подобие на котел нагряваха дървен материал и с отделените газове се движеше колата.
шоп - майстор
съб окт 27, 2018 8:46 amnaster написа:
Аз пък се сетих за карбуратора на дърва - кола с подобие на котел нагряваха дървен материал и с отделените газове се движеше колата.
Газгенераторни МПС та е имало, има и ще има. Баща ми лично е карал след казармата такава молотовка:-)

Било е малко по-модерно, освен дърва са им давали и чували с дървени въглища:-))
marian1 - майстор
Ами ето и моите 5 ст. в темата.
До 2008 съм се отоплявал на дърва и с камина с водна риза. Този ефект съм го забелязъл тогава още, но не съм знаел теорията. Сега ще напиша само спомени.
Когато ползвах дърва, останали от предишен сезон, т.е. по сухи, печката ги изгаряше по бързо при еднакви условия. Когато бяха влажни, по рядко зареждах печката. Не мога да го обясня научно, ще кажа собствемите си усещания. Когато бяха сухи много бързо изгаряха, бързо отделяха топлината, ставаше много топло и дори натърпимо и финал. При мокрите, изгарянето ставаше доста по дълго, по това се светнах и пичнах да ги подбирам. Топлото беше по слабо, но за по продължително време. Играл съм си доста време с т.н. камина прити. За мен печка. Играл съм си с въздушните и отвори, дори клапата в кюнеца я направих да се затваря плътно, за да мога да повлиая на процеса на горене с цел забавяне и по бавно излизане на топлото през комина. Защото някак имах усещането, че въпреки двата броя лири, поставени една над друга и дължината на кюнеца от около 2 м, отново загубите са големи. Комина ми беше дълъг над 20 метра...
Това е от мен. Не претендирам за изчерпателност, мнението си е мое и не го налагам на никого... няма да влизам в спорове, но от цялата тема, почти никой не написа нещо да е ползвал...повечето беше теория.
П.с. извинявам се за грешките, ако има, пиша от тел, а буквите трудно набирам .....
KingLin - майстор
При мен е подобно в момента. Имам една лира и 3 метра кюнци. Отделно етажа е сутеренен и е 15 см по-нисък тавана от горните етажи. Със миналогодишни дърва съм правил над 40 градуса в стаята. С пресни пак е ужасно топло. Ако притворя клапата не искат да горят пък тогава защото няма кислород. До сега от няколкото зими опит съм разбрал че най-хубаво се получава когато разпаля в началото много добре дървата да се получи дебела жар и после слагам по две цепеници и гледам да горят много бавно. Така не става огромна жега в стаите. Ама пък непрекъснато гледаш да не угаснат или да не се разгорят много... Явно ще карам така и тая зима пък дай боже догодина термопомпа :)
marian1 - майстор
Ми стараеш се да правиш жар, както си се усетил и по възможност да тлеят....но това според външната температура и обема помещения....за това не харесвам печка...много загуби и мн тежка работа....правилно си се ориентирал към термопомпа, за мен всичко друго е компромис и аборигенство
ben84 - специалист
съб окт 27, 2018 8:46 amnaster написа:
И други явно са се сетили и са направили пиролизни котли по тоя повод.
Руска печка "ракета" и тям подобни също са на тоя принцип.
Lisko - майстор
ср окт 24, 2018 8:09 pmHursa написа:
... Освен неголеми загуби с изпарената допълнително вода (предполагам - в неголеми количества), излитаща през комина. С какво подобно забавяне на горенето, превъзхожда забавянето на горенето, чрез ограничаване подаването на въздух. Поне, аз като не специалист, виждам по-скоро недостатъци.
На пръв поглед съм съгласен, но на втори - ограниченият въздух има един съществен недостатък - повече неизгорели газове ще заминат през комина, сиреч хвърляш си част от горивото което си платил на вятъра.
Фактически и двата проблема се решават от всяка автоматична система с дозатор на горивото и с изгаряне в изобилие от кислород. Ракетната печка е полуавтоматизирана система за подаване с изобилие от кислород + добра система за топло отдаване/приемане.

Аз съм на горелка с нафта. Камината я паля само за пиниз и имам чувството че в крайна сметка губя топлина от нея, щото като останат да тлеят дърва, топлина от стаята заминава през комина а от жарта не постъпва почти никаква топлина към стаята. Но не мога да затворя клапата веднага щото тогава пък ще се умиришем и одимим. Тоя изчаквателен период си е на чиста загуба.
preslav - майстор
съб окт 27, 2018 9:57 pmLisko написа:
На пръв поглед съм съгласен, но на втори - ограниченият въздух има един съществен недостатък - повече неизгорели газове ще заминат през комина, сиреч хвърляш си част от горивото което си платил на вятъра.
Не бях се замислял, но си изключително прав, на всичкото отгоре, част от горивото полепва по стените на комина и като реши в последствие да гори - жална ти майка.
Питащия е вече в напреднал стадий на отказване от дървата, но ако му се занимава може да копира и усъвършенства идеята от клипа като направи въпросната тръба с дистанционно (външно) зареждане - ще му трябва метална тръбичка, кранче и съд (извън печката), сага дърва, долива вода в изпарителя.
В едни бедни години се бях запалил по идеята да използвам отработено моторно масло за отопление - нищо не направих по въпроса, но ми се струва, че такава система може да се реализира с такъв изпарител и външно подаване на масло.

Тема "Как да оползотворим повече топлина от едно дърво" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: