Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед окт 28, 2018 8:21 pmStefan1981 написа:
Преди бях с 48-Р3 ама имаше много горящи пелети по ръба, и от време на време някой изпада зад борда. Дигнах въздуха за да няма бежанци, всичко си изгаря.
За сега вън е сравнително топло и горенето е само Р1 и поддържане.
Без буфер едва ли ще я подкарам Р2-Р3 за по дълго време.

PS: при мен вентилатора може да се разминава с другите, аз нямам кумин. 2.5м над котела. Тягата е на санитарния миниму, няма връщане на топлина към шнека.
Като те чета, разбирам че ти е ясна работата. Знайш ко прайш.
Все пак, аз бих опитал да намаля малко подаването, а вентилатора да си остане на 48.
Не, че ще губиш много топлина от комина, щом обикновено си седи на 1, в студовете на 2, където нещата са добре.
ico_3 - специалист
Някой може ли даде идея с какво да махна нагара от тръбата на вътрешния шнек.По принцип я чистя всяка седмица с една дълга отверка но явно има нагар който не мога да отстраня и шнека яко стърже в нея.
LazarGanev - "Велик майстор"
Навътре по тръбата няма нагар, той се трупа само в началото. Я обърни внимание на дължината на шнека - дали излиза наравно с горивната камера или се е свил навътре?
ico_3 - специалист
[quote=LazarGanev post_id=943885 time=1540790009 user_id=5782]
Навътре по тръбата няма нагар, той се трупа само в началото. Я обърни внимание на дължината на шнека - дали излиза наравно с горивната камера или се е свил навътре?
[/quote]
Благодаря.Това свиване от какво може да се получи?Как да я разглобя в смисъл виждал съм как горелката с малкия шнек може да се отдели от тръбата?
milenskior - специалист
Главата се сваля много лесно.
Държи се на една шпилка М6 с гайка.
Като свалиш капака н горелката и погледнеш зад ламарината на която е главата ще я видиш.
Малко трудно се развива понеже е много тясно, но не е болка за умиране. След като развиеш гайката трябва да чукнеш главата за да излезе, защото нагара я държи здраво.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон окт 29, 2018 7:16 amico_3 написа:
Това свиване от какво може да се получи?Как да я разглобя в смисъл виждал съм как горелката с малкия шнек може да се отдели от тръбата?
Има ли свиване? То се получава от едновременното действие на температура и натиск, а натиска идва от растящата купчина нагар по отвора на тръбата. Имал съм случай, при който целия отвор на тръбата беше запушен от тапа от нагар. Причината е непочистване, но основната причина е продължителна работа на горелката на минимална мощност и в режим на изчакване, както и "безкрайния суспенд", към който някои се стремят. Горелката е по-склонна към образуване на такъв нагар в преходните сезони, когато работи повече на минимална мощност. Основна предпоставка е неправилния избор на горелка и стремежа към презапасяване мощност (да има :wink: ). Говоря, за случаите, когато умишлено се избира по-голяма горелка, а не когато нямаш възможност за по-малка от 20кВт. Аз съм имал случай на обаждане по телефона:
-Извинете, имате ли 50кВт горелки?
-Каква площ ще отоплявате с такава горелка?
-Ами към 250м2.
-Не, нямаме 50кВт горелки за 250м2! :-D
jolobg - специалист
Нов комплект 20 Грейко Експерт + Стар + Wi-Fi пуснати в експлоатация на 19.10.2018. Гориво - слънчогледови пелети, повечето чували са от люспи, но има и такива от "пълностеблен" :mrgreen: слънчоглед. Би трябвало (според дистрибутора) да са от Приста комерс ООД, Русе, но май е поомел склада и ми е пробутал и други. Като натрупам по-представителни впечатления ще пиша "където трябва" :-D . Нямам буфер, нямам термоглави и термостат. Тъй като повечето ми радиатори са чугунени, системата ми е доста инертна (на този етап загрявам ~ 250 л. вода) ще опитам за сега работа на таймер, а като видя как се държи системата, ще реша, кое от горните (освен задължителните термоглави) да добавя. Не ми се рискува да сменям кранчетата с термостатични вентили в сезона, защото съм с pex-al-pex тръби, показващите се ~ 10 см от стената и ако не се уплътни новата връзка, ще стане мазало. Температура на водата в котела сега 65 °C, а като стане студено - 70, 75. С трипътен термостатичен вентил Hertz Teplovar 1 7766 13 (55 - 63 °C) и темп. на вкл. на помпата - 60 °C.
Настройките на горенето ги правя на принципа - на 3-та количество пелети колкото да успее да загрее за разумно време в комбинация с % вентилатор да не допринасям за глобалното затопляне, но същевременно без да падат неизгорели пелети. За поддържане на температурата на 1-ва настройвам така, че да не превключва често на 2-ра и да не изпада в "дрямка". Ще монтирам турбулатори да "озаптя" :-D комина и тогава ще пиша по-подробно за настройките.
Впечатления до тук:
0. (Някои от) Дистрибуторите на Грейко нямат добър подбор или обучение на персонала (или и двете).
1. Като цяло пелетите изгарят добре независимо, че тези от стъбла и пити са и с доста прах. Смесвам ги и се получава. Като застудее ще видя дали ще имат нужните ми калории. Пепелта е сива, със слабо сбиване - разпада се дори само при докосване. Не съм забелязал да повишава нивото на пелетите. По стените на котела няма натрупвания. Димогарните тръби не съм проверявал още (изгорени само 102 кг. пелети).
2. Не мога да ги сравня менютата на Звездата със стария модел, но са доста интуитивни. Липсва поле за задаване калоричността на пелетите, за да е реално показанието за моментна мощност на дисплея (разчита се само на капацитета на шнека). Би могло да има и повече редове за таймери, за да може да се настройва с различен режим в повече дни от седмицата (за хората без стаен термостат или друг външен котролер) - сега са само 3.
3. Въпреки орязаните функци на управлението през Wi-Fi, за мен е голямо удобство като отсъстващ през деня и (за сега) единствен само-обучил се да управлява горелката. Модулът работи стабилно дори при слаб сигнал ~ -80 dBm от рутъра.
Няколко пъти ми се се случва да изчезват всички картинки от дисплея и остават само цифрите и линиите на таблиците. След рестарт се оправя, но ако не е хлабав конектор, което ме съмнява, ще има рекламация.
filmatoplo - майстор
За дисплея -провери заземяването в самата горелка -с мултицет провери какво напрежение ти дава между клемите на фазата и заземяването ,както между фазата и корпуса на металните елементи на горелката -трябва да ти показва 230 волта :wink: .
jolobg - специалист
пон окт 29, 2018 11:59 amfilmatoplo написа:
За дисплея -провери заземяването в самата горелка ... .
Ел. инсталацията няма заземяване - всичко е "занулено". Не съм забелязъл досега да увисва, но ще проверя пак. Благодаря за съвета!
ico_3 - специалист
[quote=LazarGanev post_id=943891 time=1540792674 user_id=5782]
[quote=ico_3 post_id=943886 time=1540790210 user_id=41172]
Това свиване от какво може да се получи?Как да я разглобя в смисъл виждал съм как горелката с малкия шнек може да се отдели от тръбата?
[/quote]

Има ли свиване? То се получава от едновременното действие на температура и натиск, а натиска идва от растящата купчина нагар по отвора на тръбата. Имал съм случай, при който целия отвор на тръбата беше запушен от тапа от нагар. Причината е непочистване, но основната причина е продължителна работа на горелката на минимална мощност и в режим на изчакване, както и "безкрайния суспенд", към който някои се стремят. Горелката е по-склонна към образуване на такъв нагар в преходните сезони, когато работи повече на минимална мощност. Основна предпоставка е неправилния избор на горелка и стремежа към презапасяване мощност (да има :wink: ). Говоря, за случаите, когато умишлено се избира по-голяма горелка, а не когато нямаш възможност за по-малка от 20кВт. Аз съм имал случай на обаждане по телефона:
-Извинете, имате ли 50кВт горелки?
-Каква площ ще отоплявате с такава горелка?
-Ами към 250м2.
-Не, нямаме 50кВт горелки за 250м2! :-D
[/quote]

Аз отоплявам къща на 2 етажа около 200 кв.м. и бойлер 150 л. с горелка RB20 kw.Последните два сезона се топлих със слънчогледови пелети като горелката се чистише всяка седмица.Както и да е не мога да рзбера има ли изкривяване на шнека разглобих и изчистих тръбата до блясък поне дотам където виждам,но стърженто продължава.Чува ми се че е някъде по отзад и сякаш и там има нагар.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: