• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
Всичко си се ползва и награжда. Едно за БГВ, друго за топло от слънцето и т.н.
Сега увеличавам буферите на термопомпата. Ще пиша скоро в темата за буферите как да си направим евтино ( доколкото може да е евтина неръждаемата стомана) модулен неръждаем буфер.

Кое е по-оптимално зависи от конкретиката на обекта, целтта и наличните елементин.
filmatoplo - майстор
Шоп без да съм чел по вашата тема -не може ли буфера да е индиректен -само с навито неръждаемо гофре в него . :)
шоп - майстор
Може разбира се.
То на този принцип се преправят вакуумните колектори с бойлер върху тях без налягане в системи под налягане. Просто се навива около 25, медна или неръждаема серпентина, която работи на проточен принцип.
nikrum - специалист
Добре тогава Шоп разчитам на твоя съвет. кое да направя за да увелича обема на топлата си вода за къпане
от 120 л 60 гр на 220 л 45 гр:
а)Покупка на нов бойлер със серпентина и свързването му към съществуващата система или
б)добавяне на 120 л самоделен
бидон акумулатор на топлина и свързването му проточно към съществуващата система?
шоп - майстор
Е, това решение ще си го вземете сам. И двете са работещи. Едното е направи си сам и много евтино. Недостатъка е, че няма търговски вид и малко или много при отворен буфер има изпарение. Аз последния проблем го елиминирам с наливането на 50-100гр машинно или моторно масло. То прави филм, който запечатва изпарението на водата.

Но... малко и мирише. Който е влизал в стругарска работилница или гараж/сервиз, знае как мирише на масло. Та ако имате отделно, изолиране помещение и това не е проблем...

Покупка на бойлер 120л със серпентина си е разход ( за мен единствените бойлери са неръждаемите)
Та ако разхода не е проблем, ами помещението...то тогава нямате избор и купувате готов бойлер.
Успехи!
nikrum - специалист
Ок много благодаря за съвета.Имам отделно помещение за котелно но...лятото ще става и топло и влажно.Някъде съм срещал "latento" който е буфер с вода и слой парафин отгоре .там се гони допълнително акумулиращ ефект от прехода на парафина от течна към твърда фаза и обратно но на мен не ми се експериментира.Спирам се на бойлер със серпентина и вече различните връзвания ще си пробвам варианти...Още веднъж благодаря. Мисля че това което правиш е ценно ..
Ако ти се експериментира с фазов преход може и свинска мас да пробваш.Не е майтап това .тя като се извари няколко пъти не мирише ама ще привлича котки и котаци...
шоп - майстор
Не съм чувал за тази идея, но маста не е евтина:-(
Засега купувам парафин. Имам към 220 кг за да експериментирам.
То като гледам цените на течните горива и пропан бутана вече съм на далавера от парафина ако го изгоря в някоя люта зима, когато няма ток 1 седмица:-)

По принцип имам много място и не ми е проблем обема на буферите, но ми е интересна идеята за фазовия преход и затова ще експериментирам до 1-2 год:-)
fox_vt - майстор
Скоро трябва да правя ъпгрейд на соларната система. Замисъла е смяна на панелния със 15 броя heat pipe и добавяне на още един 80 литров със серпентина хиризонтален бойлер. Няма място за един бойлер голям а и да има не ми се хвърля сегашния. 160 литра със 15 тръби е много всичко това ще се ползва активно и зимата. Идеята е откъм вик студена към хоризонталния ,топлата влиза в студената на вертикалния от там през проточен 7 кв и към консуматорите. Откъм солара,двете серпентини паралелно с трипътен с ел задвижка вентил се превключват да работи само една. Приоритет сутрин е вертикалния като след достигане на 45 градуса се минава на другата серпентина. При достигане на 45 гр връща към първата и загрява до 60 ,и пак минава на втората. Целта е да се държи солара в максимална ефективност и най голямо дТ на серпентини бойлер,като в същото време да се гарантира максимално кратко време за чакане за топла вода от тръгване от нулата. Приоритета е максимум слънце ако то не достига проточния се намесва със неговата си автоматика. Та виждате ли някакви пропуски или нещо което може да се направи по добре,като управлението още не съм го мислил ама най добре ще е базирано на ардуино тъй като няма винаги да са идеални условията.
nikrum - специалист
Здравей.Според мен не си заслужава да слагаш проточен електрически бойлер.Донахряването си го прави в последния обемен бойлер от който черпиш топлата вода за потребление.Ако графика на ползване е ясен най добре с часовник който да ти вкл бойлера 30 Мин преди баня.Ако се ползва без повтаряемост във времето става с бибойл от който можеш да направиш седмичен график с много дневни часови интервали според необходимостта и той с Термо сондата си следи и темп в бойлера.Ако е необходим подгревни се вкл и при достигане на зададената температура се изключва.Колкото до управлението има за 100 лв пловдивски контролер с 3 датчика за два бойлера и слънчев панел който с трипътен вентил регулира потоците.задължително ползвай дт с 3 Термо датчика защото поради различното ситуиране на бойлерите ще ти трябва прецизно замерване и в двата бойла
nikrum - специалист
С ббойла печелиш и управление през смарт телефон както и много лесен за реализиране антифрост режим.абе фен съм му и тва е
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: