• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Жоро Георгиев - специалист
Доста години се топлех с Виадрус U22, но явно по-малък (не помня киловатите). В горивната му камера (до долният ръб на горната вратичка) се събираха 25 кг въглища. От там до горе го тъпчех с вестници (почти един труд или 24 часа) тънки и по-дебели разпалки. За разпалки се ползваше стара чамова дограма събирана по улиците на Варна. Така пълен при настроена температура на водата 70 гр изкарваше около 12 часа. Тъй като коминът ми хич го нямаше с тегленето, задната клапа стоеше отворена на цяло. Въглищата бяха руски по 400 лв тона. Водеха се пресяти. Не винаги съм го пълнел до горе. Опитно бях сметнал, че на час ми гори една лопатка за смет пълна колкото може да събере. Така си го зареждах. Пет часа-пет лопатки, седем часа-седем лопатки. Отоплявам 97 кв панелка на последния седми етаж. Външна изолация 4 см фибран и PVC дограма. Загрявах и 120 литров бойлер.
all4all - специалист
Шопа може би е прав! Въглищата може би са менте... моя снощи го запалих само с 5 кг въглища горя 5 часа
Сложи (покрии цялата скара с дърва тънко нацепени на филийки или смачкани вестници на топки да покрият скарата отпред на вратичката нацепени дърва на тънко да я затворят изсипи въглищата отгоре и и ги разстели равномерно пали отпред при вратичката...
Така паля от както съм го купил с 10 кила кара 8-10 часа от палене до палене не пада водата под 20 градуса ... Котела е 29 ка топля 120 кв
Успех :partyman:
gardenER-- - специалист
пон окт 01, 2018 12:52 pmшоп написа:
пон окт 01, 2018 12:37 pmgardenER-- написа:

Днес ще взема един чувал донбас и дано не се окажат въглищата (бобовдолски).
Ако са ти продали пернишки пляки вмесо бобовдол...ясна ми е работата. Ще е грееш с тях, но сгурията ще е 1/2 от вкараното през вратичката и разхода няма да е като с бобовдол и донбас.
Наистина има много, ама много сгурия... Досега винаги съм ползвал донбас на 25кг чували, когато бях с камината - супер доволен, буквално изкарвах само пепел... Сега - повечето въглища са обгорели. Жената един ден го запали в 11, котелът не е бил посещаван до 17, ама мисля че изсипа буквално половин 50кг чувал... Тези дни ще пробвам с начина по който каза колегата по-горе.
gardenER-- - специалист
пон окт 01, 2018 11:02 pmЖоро Георгиев написа:
Доста години се топлех с Виадрус U22, но явно по-малък (не помня киловатите). В горивната му камера (до долният ръб на горната вратичка) се събираха 25 кг въглища. От там до горе го тъпчех с вестници (почти един труд или 24 часа) тънки и по-дебели разпалки. За разпалки се ползваше стара чамова дограма събирана по улиците на Варна. Така пълен при настроена температура на водата 70 гр изкарваше около 12 часа. Тъй като коминът ми хич го нямаше с тегленето, задната клапа стоеше отворена на цяло. Въглищата бяха руски по 400 лв тона. Водеха се пресяти. Не винаги съм го пълнел до горе. Опитно бях сметнал, че на час ми гори една лопатка за смет пълна колкото може да събере. Така си го зареждах. Пет часа-пет лопатки, седем часа-седем лопатки. Отоплявам 97 кв панелка на последния седми етаж. Външна изолация 4 см фибран и PVC дограма. Загрявах и 120 литров бойлер.
Жоре, през час съм в котела, не знам дали е само от въглищата... Клапата на котела е полу затворена, сипвам по една кофа и отново през час там... Как успявате със "седем лопатки", да изкарате толкова време? Като му зададеш примерно 60 градуса, за тези 7 часа, държи 50-60°, така ли?
Жоро Георгиев - специалист
нед окт 28, 2018 12:58 amgardenER-- написа:
Жоре, през час съм в котела, не знам дали е само от въглищата... Клапата на котела е полу затворена, сипвам по една кофа и отново през час там... Как успявате със "седем лопатки", да изкарате толкова време? Като му зададеш примерно 60 градуса, за тези 7 часа, държи 50-60°, така ли?
Към последния час може и да е падала температурата, защото го зареждах да гори до 2200 часа. През останалото време си поддържаше зададената температура. Когато температурите падаха драстично -5 и надолу, по една лопатка на час не стигаше защото повишавах температурата на водата. Обикновено го държах на 65-70 гр. В големите студове и до 80 гр съм го настройвал, но много рядко и само в началните два-три часа. В началото се наложи да направя корекция на синджирчето което отваря и затваря долната клапа. Ако температурата на водата е по-висока от зададената, закачах кукичката едно-две звена по на долу. Ако е по-ниска обратно. Когато котела достигне зададената температура долната клапа е напълно затворена и котела само тлее. Не знам от кой край на Русия бяха въглищата, но когато го чистех след изгасването му вадех само пепел. Много рядко някое камъче. Ако си купил въглища с "посредничеството" на мургавите съграждани, твърде вероятно е да са ти продали и доста чакъл омесен с въглищата. Правели го тоя номер. Казват, че се познавало когато ги полееш с вода. Черната прах се отмивала и се белвал чакъла. Не ми се налагало да го правя това и не знам дали е вярно. С горно горене ли го палиш?
gardenER-- - специалист
Жоре, благодаря за конкретния отговор, жалко, че не го погледна по-рано...
Проблемът с честото слагане беше решен, именно с твоя метод. От фирмата успяха тогава да ме убедят, че клапата трябва да бъде настроена със синджира така, че да стои 1 см. отворена клапата при достигнатите зададени температури. Въпреки да знам, че не би трябвало да е така - промених и при достигнати градуси, котелът само тлее, както е при теб. Бях се учудил честно казано, тъй като вечерно време слагаХ в 22:00, 00:00 и в 03:00. Като вече в 3 часа, парното беше на 30градуса, радиаторите вече студени, докато не направих интервенцията със синджира... На същата нощ с преправката, ставам в 03:00, радиаторите парят, по едно време се уплаших, тъй като бях оставил парното на 50 градуса, като отидох в 3 часа, градусите бяха на 45 и си казах - ето къде бил проблемът... И вече слагах на парното по две лопатки, макс. 3 ако ми се наложи да излизам и съм сигурен, че това ще гори 3 часа, без да го мисля... Сега проблемът е отново същ, но вече предполагам заради ниските температури

В 3 часа жар да те утрепе, парното на под 40, към 30 - 35 гр.
Помещението е затворено, на неизмазани тухли и с лек отвор в края на стената, между стената и покрива (недоиззидани тухли), силно съм сигурен, че проблемът е в това. Дали пък лятото да не го затварям напълно със стиропор и да не го мисля до година?

Имам и друг въпрос, във връзка с термоглавите. Те не са ли подходящи само за тец-а и автоматизираните котли? Какво ще ми помогне термоглавата с разхода в моят случай?
  • 1
  • 2

Тема "Тактики за поддържане на котел Viadrus" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: