Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
Проекта не е никак лош .
За още по-висок комфорт бих променил 3 неща :
1 . Хола и трапезарията са само с 2 кръга подово , а сумарната площ е 37м2 .
Бих ги направил 4 кръга , след като е заложена тръба ф16х2мм .
2 . Конвекторите са точно изчислени за конкретните помещения .
Бих ги удвоил като мощност .
3 . Тръбите за соларите бих увеличил на ф22х1мм .

Защо в хола и трапезарията е с подово а в спалните не ?
Може би вие сте поискали да е така . Въпрос на вкус ...
Аз например мразя по време на сън нещо да ми шуми .
Ако трябва да избирам , бих оставил хола без подово ,
но не и спалните и детската стая .

Цената на тази термопомпа е като на марковите термопомпи .
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм с препоръките на Боян, с изключение на третата - за диаметъра на тръбите на солара. Не разбирам с какво ще се подобри комфорта с употребата на ф22х1 :? . Напротив, това според мен би влошило комфорта по няколко направления - цена, ефективност и трудоемкост. Не бих ползвал и тръба ф18, а ф15х0.7 или ф12х0.7 (по-скоро последната). Също бил сложил изолация 19мм, вместо 13мм. Но това са си мои убеждения и не ангажирам никого. :cool:
filmatoplo - майстор
Важно е дебита да се спази през панелите .
syncho - майстор
ф18 за соларите е повече от добре. Само изолацията е добре да я минеш наистина на дебелина 19мм за соларния кръг.

Термопомпата, която са ти предложили е не само с цената на марковите, а и е с качеството им, така че тя да не те тревожи.

Относно отоплението нямам време да седна да сметна нещата, но това, което видях и не ми допадна е използването на полиетилен с алуминиева вложка за серпентините на подовото. По-добре да се мине на pex-a/b без вложка. Също не виждам никаква информация за серпентините - дължина, стъпка, съпротивление и т.н. Може и да са добре сметнати, но от тези чертежи и обяснителни записки няма как да се каже с точност. Така, че Боян ще ме извинява, но не е прав да казва, че нещо е по-добре, без да е видял сметките на проектанта, защото може и да има причина да са така направени.

Лошото е, че не виждам никъде сметките за настройка на подовото отопление. Другото, което забелязах е, че са ти заложили колектори за подово със смесителна група и собствена помпа. Това е излишно с оглед на това, че като гледам има един режим на работа за подовото и конвекторите и няма необходимост от оскъпяване на колекторната кутия със смесителна група и помпа. Друг е въпроса, че не видях никъде да има дадена сиркулационна помпа за конвекторите.

Нямам време да влизам по-надълбоко в проекта, но това са на пръв поглед забележките ми.
Супер много благодаря за отговорите Ви. Виждам, че задълбахте в соларите, които бях пропуснал, че мисля да не правя ? Имате ли идея дали биха се изплатили някога и има ли смисъл от тях ?

@Boyan - спалните не са с подово, защото бях чел някъде за това че се вдигало прах и т.н.

@syncho - наистина нямам никакви сметки на цялото нещо с изключение на топлозагубите... нито налягания и т.н.
относно това че в колекторите има смесите, смятам че е защото от термопомпата идва един кръг, примерно с температура на водата 45 градуса, а към подовото трябва да се намали на 30...

Основния ми въпрос е, има ли смисъл от подовото. По икономично ли ще е за конкретния случай ? Защото така и така ще се слагат конвектори заради охлаждането...

Поздрави
Габи
Boyan - специалист
вт окт 30, 2018 11:56 amparalichko написа:
Основния ми въпрос е, има ли смисъл от подовото. По икономично ли ще е за конкретния случай ? Защото така и така ще се слагат конвектори заради охлаждането...
Поздрави
Габи
Да Габи . На колкото по-ниска температура на вътрешният кръг работи една термопомпа в режим отопление , толкова е по-икономична .
А подовото е най-нискотемпературната топлоотдаваща система .
Аз не бих обхванал 37 квадратни метра площ само с 2 кръга , защото така се получават дължини на кръговете по над 80 и дори 100 метра на кръг . При стъпка 20 см се получават с дължина около 100 метра , а при стъпка 15 см над 120 метра на кръг .
За това бих заложил 4 кръга . Това за тръба Ф16х2 .
Boyan - специалист
Виждам, че задълбахте в соларите, които бях пропуснал, че мисля да не правя ? Имате ли идея дали биха се изплатили някога и има ли смисъл от тях ?
Поздрави
Габи
Зависи колко потребление на топла вода имате .
От скоро се появиха на пазара непрегряващите колектори на Viessmann .
Скоро и останалите производители ще изкопират технологията и този продукт ще стане много достъпен .
Тази технология променя "играта" до толкова , че човек вече може да се замисли дори да подпомага отоплението на къщата с тях .
Това че не прегряват , дава възможност да се инсталират големи мощности .
В тази връзка дори сега да не си монтирате соларна инсталация за битова гореща вода , ви препоръчвам поне да си заложите тръбите до покрива с по-голям диаметър .
вт окт 30, 2018 1:13 pmBoyan написа:
Виждам, че задълбахте в соларите, които бях пропуснал, че мисля да не правя ? Имате ли идея дали биха се изплатили някога и има ли смисъл от тях ?
Поздрави
Габи
Зависи колко потребление на топла вода имате .
От скоро се появиха на пазара непрегряващите колектори на Viessmann .
Скоро и останалите производители ще изкопират технологията и този продукт ще стане много достъпен .
Тази технология променя "играта" до толкова , че човек вече може да се замисли дори да подпомага отоплението на къщата с тях .
Това че не прегряват , дава възможност да се инсталират големи мощности .
В тази връзка дори сега да не си монтирате соларна инсталация за битова гореща вода , ви препоръчвам поне да си заложите тръбите до покрива с по-голям диаметър .
Благодаря !
Boyan - специалист
Лазар е напълно прав , че за тези два солара проектираната тръба е ок.
Напоследък все повече хора ми искат подпомагане на отоплението , посредством солари .
До скоро това беше казус , заради проблемите със завирането при големи мощности .
Отвеждали сме излишната топлина към басейни , охлаждали сме със сондажна вода .
Имам монтирани и пасивни въздушни охладители .
Сега с отпадането на този проблем нещата стават по-прости .
За това пускам големи тръби , та ако го поиска някой в последствие , да няма ново къртене.

Syncho , и с теб съм съгласен , че не знаем какво му е в главата на проектанта . :partyman:
Аз гледам да не правя кръгове по-дълги от 60 метра на тръба 16х2 . В много краен случай 80 метра .
За мен лично 4 кръга по 60 метра са по добре от 2 по 120 .
Но това разбира се е мое мнение .
LazarGanev - "Велик майстор"

@Boyan - спалните не са с подово, защото бях чел някъде за това че се вдигало прах и т.н.

@syncho - наистина нямам никакви сметки на цялото нещо с изключение на топлозагубите... нито налягания и т.н.
относно това че в колекторите има смесите, смятам че е защото от термопомпата идва един кръг, примерно с температура на водата 45 градуса, а към подовото трябва да се намали на 30...

Поздрави
Габи
Не слушай глупости за прахоляци, слагай си подово навсякъде, подавай ниска температура от ТП - така тя ще работи в икономичен режим, а и системата се опростява и поевтинява.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: