Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
agj - майстор
Нима в годините в които все още нямаше инвертори и използвахме "саксията" за заваряване, ни е хлопала "дограмата".!?
Много си е хубава "саксията" и си заварява много добре !И за това не мога да разбера след като имаш "саксия "и тя ти върши работа ,от къФ зор си купуваш инвертор след като не можеш да работиш с него.90% от хората, включително и такива които се водят за професионални заварчици не знаят кво е полярност ,кво е рутилов и базичен електрод ,ама нали е модерно да си купиш инвертор и щом комшията го има и ти си купуваш! :-D А после почва голямото оплакване ,че бил китайски и не работил хубаво!И вкрайна сметка какъв е смисъла да си купуваш инвертор и да го караш с рутилки след като рутилките си вървят много по добре на "саксията" !Такива едни мисли ме мъчат покрай това което прочетох в последните постове ..... :? :
АБВ потребител - специалист
Типично по Български. Човека иска съвет за нещо, вместо да му се помогне се почва с ирония и глупости.Това е характерно за повечето форуми за жалост. :-D Колега,има заварчици с 20 годишен опит ,на прегорял и наплют шев, където при най малкия напън и ще се скъса,казва че е супер.Вообще много хора си вообразяват че са заварчици, но така нестават нещата. :) Като тука един познат работи 1година в някакъв сервиз и гледам след това направи свой.Как за една година се става специалист незнам. Хората на запад учат ,па след това практики ,специализаций .Така е повечето хора изобщо не знаят какво е полярност и как влияе на заваръчния шев.Много примери има.Сещам се за един човек който преди време ми се похвали че си купил инвертор.Голям кеф ,вика той,вече ще мога и с базични електроди да работя.Един ден го помолих да демонстрира как работи с базични електроди.Като взе да му лепи електрода,взе да се ядосва,смях.Както и да е завари един винкел там, и аз като хванах винкела и го напънах и заварката се скъса, а той доста време след това гледаше очудено.Много историй ,ама са за друга тема. :)
agj - майстор
пон окт 29, 2018 8:56 pmАБВ потребител написа:
Типично по Български. Човека иска съвет за нещо, вместо да му се помогне се почва с ирония и глупости.
Ами да типично по български е поискан и съвета!Та в крайна сметка какъвто въпроса ,такъв и отговора!Аз също както и Virtex ,се съмнявам изобщо дали съществува въпросния не палещ електрожен.
Ако някой човек е на зор ,и наистина иска да му се помогне ,съответно ще си направи труда да отговори на уточняващи въпроси!А нашия човек само повтаря китайски боклук ,китайски боклук !Като не иска да си купи боклук де е гледал и да е пробвал ,да не е спал. :-D В случай (ако изобщо съществува такъв ) човека сам си е виновен!
Относно написаното за "саксията "- хич не е глупост!Заварява си рутилки и не само с тях , доста по добре от инвертор. :-D
Нямах предвид написаното от теб Колега ,а по принцип. :) И какъв е този непалещ електрожен,те всички палят,едни по лесно други по трудно.Аз никъде не съм прочел назад китайски боклук.
agj - майстор
пон окт 29, 2018 10:13 pmАБВ потребител написа:
Нямах предвид написаното от теб Колега ,а по принцип. :) И какъв е този непалещ електрожен,те всички палят,едни по лесно други по трудно.Аз никъде не съм прочел назад китайски боклук.
Непалещия електрожен е в другата тема!Не палел върху ръжда....Относно въпроса за траНСорматорния електрожен ,в настоящата тема ,аз мисля че да слагаш изправител на трансформаторен електрожен е напълно безсмислено поради реч причини,които вие като специалисти можехте да обясните...!
Чак да е безмислено , не е, има и ползи. Предполагам знаеш че с прав ток се заварява една идея по-добре.Веднага се променя звука ,има и други плюсове. Но както и да е,да не размиваме темата повече. :partyman:
gogo7777 - майстор
Някой ще се наеме ли да направи умален вид на "саксията"? Преди време ми се моташе подобна идея да се подкара ламелен траф на по-висока честота 400-1000 хц примерно, ама темата беше провал.Натириха ме веднага и се рече и отсече, че не може не става и т.н.
Финансирам идеята за трансформаторна, променливотокова 80А машина със степенна регулация на тока.....абе малка "саксийка" :-D
Pansim1 - специалист
съб окт 27, 2018 5:39 pmdim_dimov написа:
Дано не се сърдят колегите, че пиша в тази тема. Въпроса ми е към знаещите, може ли на трансорматорен електрожен да му се сложат 4 диоди и да работи на прав ток и какво се прави в такъв случай :)
Може. Няма добър ефект защото:
1. Изисква поставяне на дросел, който ще бъде с размери и тегло близки до кракрата
2. Напрежението на празен ход е ниско, и допълнително се понижава от Грец-а и като краен резултат - ефекта е доста спорен при опит за работа с "трудни" електроди.
agj - майстор
вт окт 30, 2018 6:47 pmАБВ потребител написа:
Чак да е безмислено , не е, има и ползи. Предполагам знаеш че с прав ток се заварява една идея по-добре.Веднага се променя звука ,има и други плюсове. Но както и да е,да не размиваме темата повече. :partyman:
Пансим го е написал много добре-ефекта е спорен!
plamen6703 - майстор
вт окт 30, 2018 6:47 pmАБВ потребител написа:
Нито е безсмислено, нито ефекта е спорен или безспорен :wink:
На "саксията" като се инсталира дросел /около половин електрожен/ и диоди както съм писал по-горе се получава една прилична правотокова машина.
Още повече като се имат предвид качествата на "саксията", на която ако бяха монтирали и една термозащита, сервизите нямаше да има какво да ремонтират :)
Същата тази "саксия" вече преработена ще може да заварява с повечето електроди на пазара.
По темата пишат и тенекеджии, но тяхната работа е да заваряват /ако могат/, от трансформатори и електроника нищо не разбират и с широка усмивка чета нескопосаните им опити да дават /това което нямат/ "акъл" по конструктивни изпълнения на различните електрожени! В годините, когато има инвертори на пазара и масово се ползват, да си си купил инверторен електрожен и да се върнеш на "саксията", задължително трябва да ти хлопа "дограмата" или да е разхлопана :cool:
Успехи! :partyman:
Последна промяна от plamen6703 на ср окт 31, 2018 2:25 pm, променено общо 1 път.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: