• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
preslav - майстор
чет ное 01, 2018 8:10 pmnikolov333 написа:
За лев и нещо, в зависимост от мощността, има готови платки с диоди и резистори на 12V ,без драйвери.. Помисли заслужава ли си . Поръчах си от aliexpress едни за вграждане в моите тела за лунички, но още не са изгорели сегашните. 10 бройки
https://s.click.aliexpress.com/e/i3sGk7I
Вярвам ти, помагал си и друг път - в случая става въпрос за утилизиране на "изгорели" лампи, а не за купуване на нови.
Промених последния си пост - едната лампа работи на 40 Волта, другата на 50, а и двете са с еднакви параметри (според произвидителя).
nikolov333 - майстор
Вникни в поста преди моя за да разбереш, защо не е просто да ги утилизираш... viewtopic.php?f=11&t=60817#p944569
Проблема е, че схемата на свързване и характеристиките на диодите са предвидени да се захранват с драйвери.. обикновено се свързват, последователно в групи, а драйвера се грижи за осигуряване на работния ток на диодите в определени стойности за да светят без да изгорят..
Последна промяна от nikolov333 на чет ное 01, 2018 9:57 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
чет ное 01, 2018 8:49 pmpreslav написа:
... едната лампа работи на 40 Волта, другата на 50...
Нито едната работи на 40 волта, нито пък другата на 50 волта.
Но пък е сигурно че и двете работят на ток хххх ампера. Затова и на драйвера му се вика токов.
Та по тая причина престанете да измервате напрежения при токови драйвери.
А най-добре вземете наистина да ги утилизирате - до Халумин и пласта-маста.
Без подходящия токов драйвер тези платки не стават за никакъв чеп и си е чиста загуба на време.
:partyman:
petromaniq66 - специалист
Преславе, не че не ми се споделя. Нямах възможност да се вкл. след втория ти пост. Доколкото си писал искаш да ги накараш да работят на 12 V. Какви напрежения мериш по лампите. Е те са ти обяснили, каквото има. Трябва пресвързване на диодите, което си е не спортна злоба ами... да не казвам.
Lisko - майстор
чет ное 01, 2018 8:10 pmnikolov333 написа:
За лев и нещо, в зависимост от мощността, има готови платки с диоди и резистори на 12V ,без драйвери.. Помисли заслужава ли си . Поръчах си от aliexpress едни за вграждане в моите тела за лунички, но още не са изгорели сегашните. 10 бройки
https://s.click.aliexpress.com/e/i3sGk7I
Резисторите подкопават идеята за икономичност.
По-добре без резистори.
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-3 ... 73996c4181
nikolov333 - майстор
...тези без драйвер ли са..
Lisko - майстор
Виж таблицата най-отдолу. При тия няма някакви фиксирани напрежения, а дават интервал от напрежения. Ако знаеш с какъв ток искаш да ги захранваш - захранвай ги с ток.
Ако погледнеш снимката на 3 ватовата версия - 6 диода вързани 3 последователно, паралелно на още 3 последователно. Сиреч напрежението ще се раздели на 3 (ако приемем идеалния случай че диодите са абсолютно идентични). Затова за тая версия пише - от 9 до 11 волта. Аз си правя сега една такава кутийка да свети в коридора с 9 батерии 18650 (по две паралелно както са били в лаптопа и после 3 такива двойки последователно). Та направо с батериите свети зверски и топли много. Затова слагам едно дц-дц конверторче, което струва 50 цента и го регулирам на 9 волта (на толкова ми хареса и светлината и топлината ;-) При него загубите са 3-4 пъти по-малки отколкото във варианта с резистори. Майсторите ще хажат - ема светодиоди не се захранват с напрежение. Е, да ама ако не гониш отимален ток а си под него така или иначе - тогава става.
preslav - майстор
Благодаря на всички отзовали се до момента!
Оказа се, че с 5-15 ст. за кондензатори и 2-4 спойки имам 2 неща като първото в каталога - http://www.led-bg.com/bg/products/led-z ... apc-12-35w
Естествено са без корпус и шарени кабелчета, но колко да струва една сапунерка. Чувствам се богат, но точно като петела, който намерил в оборския тор бисерно зърно.
Не без ваша помощ намерих и потенциално приложение на "реновираните" крушки - с минимални усилия ще ги монтирам на стълбищното осветление или на това в мазето. Дали някой ще посмее да си "отвърти" крушката и да я ползва у дома?
За сега не планирам да осветявам гаража си с такива неща (просто нямам гараж), но се замислям и за други приложения - приемам всякакви подсказки.
kozl - майстор
И що му сривате ентусиазма :?
Нека пробва, занимателно и увлекателно. Верно, че при такива цени на готови платки не е упователно, но пък постъпателно за опит набирателно :roll:
Ще се научи съпротивления да подбира по мощност и за ток и платки да преправя и връзки да пресвързва.
Аз па вече се :? дали от неколко повредени крушки да накарам една да заработи отново.
preslav - майстор
пет ное 02, 2018 7:19 amkozl написа:
И що му сривате ентусиазма :?
Нека пробва, занимателно и увлекателно. Верно, че при такива цени на готови платки не е упователно, но пък постъпателно за опит набирателно :roll:
Ще се научи съпротивления да подбира по мощност и за ток и платки да преправя и връзки да пресвързва.
Аз па вече се :? дали от неколко повредени крушки да накарам една да заработи отново.
Харесва ми поезията в изреченията, забавлявам се на увлеченията, заслужава си упражненията - на всичо това сложи по едно ТИ накрая.
В известен смисъл моята тема беше провокирана от твоята, онази за борбата с примигващата крушка на входа. За съжаление ЕКОНТ ще ти достави разглобена крушка на цената на нова, по-добре разглобявай и се занимавай - вече споменах, че Виташаците са с драйвери (поне моите), сменя се един подут кондензатор 6.8uF/400V и крушката пак светва за общото благо.
Ремонтираните от мен крушки светят вече втори час, не мязат на крушки, но светят, светят, но не могат да бъдат отвъртяни - за мен е супер решение за места където има хора прибрани.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Преработка на LED лампи от 220 на 12 Волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: