• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Внимавай!!! Да не "светнеш"и някой "прибран", че е лошо.. :prayer:
П.П.Заради безплатната доставка при рекламации, аз пазарувам само от един местен сайт "реклама", самоцензурирам се.. :-D
hidrazin - майстор
пет ное 02, 2018 6:56 ampreslav написа:
Оказа се, че с 5-15 ст. за кондензатори и 2-4 спойки имам 2 неща като първото в каталога - http://www.led-bg.com/bg/products/led-z ... apc-12-35w
Ремонта на драйвер често си заслужава играчката. Особено пък когато минава с подмяната на 1-2 кондензатора.
Не и преработката с друго захранване както беше първоначалната идея.
пет ное 02, 2018 1:01 amLisko написа:
По-добре без резистори.
https://www.aliexpress.com/item/10pcs-3 ... 73996c4181
Ми беше добре да погледнеш какво друго продава същия китаец който си дал:
https://www.aliexpress.com/item/1-3W-4- ... c47d7904df
Ако гоним ефективност захранването с акумулатори е далеч от това особено пък ако си ги купуваш... :-D
:partyman:
preslav - майстор
пет ное 02, 2018 12:20 pmhidrazin написа:
Ремонта на драйвер често си заслужава играчката. Особено пък когато минава с подмяната на 1-2 кондензатора.
Не и преработката с друго захранване както беше първоначалната идея.
То нали знаеш как му се вика на човек пълен с идеи - идиот. Ама сега не ми достигат идеи какво да правя с ремонтираните дрифтери. Шопето-голям страх се оказва, ами ако наистина претрепя някой любопитко. За връщане в стария корпус не ми се мисли, предполагам точно от температурата електролитите се раздуват.
Приемам всякакви идеи, не ми дава сърце да изхвърля нещо работещо.
nikolov333 - майстор
Дрифтерите в кутийка и с изведени кабели, без външен достъп до елементи под високо напрежение.. :idea:
По подобни причини , навсякъде в къщи съм на 12V/DC.. основно заради афиф драйверите и профилите в конструкцията на окачения таван..
Lisko - майстор
пет ное 02, 2018 12:20 pmhidrazin написа:
Ми беше добре да погледнеш какво друго продава същия китаец който си дал:
https://www.aliexpress.com/item/1-3W-4- ... c47d7904df
Ако гоним ефективност захранването с акумулатори е далеч от това особено пък ако си ги купуваш... :-D
За съжаление не разбирам защо е щяло да е добре да съм погледнел китаеца? Обясни като за първолаци :wink:
- Акумулаторите, както и ти, не ги купувам.
- На мястото където ще се ползва това, не искам да прекарвам жици.
Така че при мене задачата се решава в рамките на вече прието условие - на батерии. И не е въпроса какви загуби имам че зареждам батерии, а да зареждам по-рядко.

Меж' другото колко е капедето на тия драйвери? Горе-долу. Питам от чисто любопитство, нямам практически интерес. Примерно, сравнено с импулсно зарядно (за лаптоп).
preslav - майстор
пет ное 02, 2018 7:25 pmnikolov333 написа:
Дрифтерите в кутийка и с изведени кабели, без външен достъп до елементи под високо напрежение.. :idea:
По подобни причини , навсякъде в къщи съм на 12V/DC.. основно заради афиф драйверите и профилите в конструкцията на окачения таван..
Да, съгласен с кутийката, но някой спомена за галваничното разделяне от мрежата - това ме смути, нищо, че спокойно си пипам радиаторите на светоидиотите.
Не съм толкова в час, но на платката има нещо като мини-трансформаторче, не знам каква му е функцията, не знам дали то не е галваничната развръзка - в същност не ми е запукало много за малоумниците, които ровят там където не им е работа, но все пак...
kozl - майстор
Действително за мен е новост това да се ползва напрежението за установяване на тока през светодиода. Все пак светодиодите са полупроводникови изделия и предполагам проводимоста им зависи от Т.
И другото което ме гложди е, че на токовия драйвер едва ли ще са му нужни повече елементи от DC-DC преобразователя. Може би това намекна Хидрата. Но понеже темата е за 12V къде са токовите драйвери за това напрежение. :? От опита с досега отворените LED крушки за 12V всите беха със съпротивления на платката. При това положение всяка група последователно свързани диоди е захранена през съпротивление паралелно към 12V. Така изгарянето ипрекъсване на един диод няма да причини претоварване в друтите паралелни вериги, което би следвало да се получи при общия токов драйвер и което се случва в крушките за 220V.
hidrazin - майстор
съб ное 03, 2018 7:12 ampreslav написа:
... галваничното разделяне от мрежата - това ме смути, нищо, че спокойно си пипам радиаторите на светоидиотите...
СветоИдиотите нямат електрическа връзка с радиаторите/алуминиевата платка!!!
Но самите спойки на диодите и кабелите имат връзка с драйвера.
Има драйвери които са галванично изолирани от мрежата, има и дето не са изолирани.
Това "мини-трансформаторче" може да е трансформаторче, може да е и само индуктивност.
По него не може да се гадае за галванична връзка с мрежата.
съб ное 03, 2018 8:02 amkozl написа:
От опита с досега отворените LED крушки за 12V всите беха със съпротивления на платката.
Има ламБи на 12V които са с драйвери но са сравнително рядко срещани - по-висока цена.
За 12V се използват драйвери когато има голяма разлика между 12V и границите на работно напрежение за диода.
Изображение
пет ное 02, 2018 10:13 pmLisko написа:
И не е въпроса какви загуби имам че зареждам батерии, а да зареждам по-рядко.
В този частен случай да, по-ефективно е с драйвер отколкото с резистори.
Като цяло за така изграденото не може да се говори за ефективност. Директен драйвер от мрежово гони към 90% ефективност.
В твоя случай се сумират загубите от зарядното за батериите, загубите на самите батерии, загубите на DC-DC конвертора.
Нещо такова: IKEA LED ceiling/wall lamp
nikolov333 - майстор
Ето една от моите, отваряни на 12V/DC..

Прикачен файл

IMG_20181103_130210.jpg

Прикачен файл

IMG_20181103_125521.jpg
IMG_20181103_125521.jpg (62.21 KиБ) Видяна 1304 пъти

Прикачен файл

IMG_20181103_125501.jpg
IMG_20181103_125501.jpg (86.28 KиБ) Видяна 1304 пъти

Прикачен файл

IMG_20181103_125428.jpg
petromaniq66 - специалист
4 тройки единични диоди в паралел. Драйвера подържа тока при захранване от 9 до 14V. При тези за 220 кристалите са по 3 на чип.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Преработка на LED лампи от 220 на 12 Волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: