Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
Тъй кажи, че не е готово горе, да не се притесняваме ;). Наистина ми е интересно какво ще бъде горе, но залагам на думите си.
шоп - майстор
Щом не е готово-няма да се притесняваме. :)

Предполагам вече си сложил таванната изолация от 12 см фибран + хидроизолация. Ако не си има варианти. Това, че една врата ти дава ниво не е проблем. Прави се площадка пред вратата със сифон за водоотливане и после стъпало. Така и 50 см изолация можете да сложите.

Разбирам притесненията и разходите относно замазката на втория етаж + стълбището. И там има решение. Може да се фрезоват канали 20х20 мм, но това зависи от дебелината на плочата, арматурния план и трябва да се уточни с конструктора дали няма да компроментира плочата.
Има вариант водното подово да се монтира на тавана на първия етаж, но ако там вече имате финишно покритие не е решение.

Относно резервното отопление климатиците не са решение. ТП и климатиците се нуждаят от ток:-(
Варианта пелетен, газов или котел на твърдо гориво са практично решение.

Дизел генератор е отлично решение, но неговата мощност трябва да я съобразите с пусковия ток на ТП + обичайната потребност от ел. уреди. Предполагам цената му и разхода на дизел за 2-3 дневна работа няма да се харесат.
Boyan - специалист
вт ное 06, 2018 12:53 pmdjendov написа:
П.с. забравих да спомена, че предпочитам 10тте тона допълнителен товар да са за басейн на покрива, а не за замазка на втори етаж :-D
:supz:
вт ное 06, 2018 1:57 pmшоп написа:
Разбирам притесненията и разходите относно замазката на втория етаж + стълбището. И там има решение. Може да се фрезоват канали 20х20 мм, но това зависи от дебелината на плочата, арматурния план и трябва да се уточни с конструктора дали няма да компроментира плочата.
+1
munio - напреднал
Все пак колеги някаква схемичка :shock:
Rhnbkr - специалист
вт ное 06, 2018 10:35 pmmunio написа:
Как става така, че си завъртял тръба на площ 95м2 през 12 см на пет кръга, като най-дългият лууп е 80м. Това мн ме интересува. Наистина.

Силно казано да е схема. Май не спомена нищо за БГВ. Ако нямаш намерение да топлиш битова вода - трипътният вентил и БГВ нямат място в твоята инсталация. Надявам се някой от знаещите да допълни или отхвърли, така, че да е в помощ на питащият.
Силно се съмнявам, че мястото на Раз. съд е там. не знам защо съм го посочил там да е.
Всички компоненти от схемата (освен ТП и БГВ) могат да се вместят в колекторната кутия.
ПП Хубаво е преди и след помпата да има спирателни кранове, както и на трипътния, колекторите... и т.н.
Колега какво ти е управлението? FTC5,4,3?
А буфер ще има ли?

Прикачен файл

Схематик.png
Схематик.png (28.41 KиБ) Видяна 1979 пъти
munio - напреднал
вт ное 06, 2018 11:57 pmRhnbkr написа:
вт ное 06, 2018 10:35 pmmunio написа:
Как става така, че си завъртял тръба на площ 95м2 през 12 см на пет кръга, като най-дългият лууп е 80м. Това мн ме интересува. Наистина.

Силно казано да е схема. Май не спомена нищо за БГВ. Ако нямаш намерение да топлиш битова вода - трипътният вентил и БГВ нямат място в твоята инсталация. Надявам се някой от знаещите да допълни или отхвърли, така, че да е в помощ на питащият.
Силно се съмнявам, че мястото на Раз. съд е там. не знам защо съм го посочил там да е.
Всички компоненти от схемата (освен ТП и БГВ) могат да се вместят в колекторната кутия.
ПП Хубаво е преди и след помпата да има спирателни кранове, както и на трипътния, колекторите... и т.н.
Колега какво ти е управлението? FTC5,4,3?
А буфер ще има ли?
Благодаря за схемата, няма да имам БВГ, също така мисля и термостати да не слагам, температурата ще управлявам с контролера на ТП. Разширителния съд нещо като буферен ли е и имам ли нужда от него? За кръговете съм сигурен, че не съм надвишил 90-те метра.
ср ное 07, 2018 6:56 ammunio написа:
... Разширителния съд нещо като буферен ли е и имам ли нужда от него?
...
РС е съдинка, с единствената функция да поема разширения обем вода, при загряването и.
...е, понякога и обезвъздушител го играе.
Задължителен е.
Rhnbkr - специалист
Разширителния съд нещо като буферен ли е

РС обира топлинните разширения на водата... Руснаците ползват 4л на 1000м навита тръба 16х2 ако няма буферен съд...
Дали е задължителен не знам, но не пречи с нищо.
radius - майстор
Муни, намерих салфетка, ето ти схема :lol:
М-манометър, К - кран, П- помпа, РС- разш.съд, ДП - датчик поток, Ф - филтър
Прикачен файл:
IMG_20181107_091820.jpg
munio - напреднал
ср ное 07, 2018 9:23 amradius написа:
Муни, намерих салфетка, ето ти схема :lol:
М-манометър, К - кран, П- помпа, РС- разш.съд, ДП - датчик поток, Ф - филтър
IMG_20181107_091820.jpg
Еее супер си, точно това ми трябваше, салфетка хах :supz: птивам да ги взимам тия неща. Последен въпрос- от ТП до колекторите и обратно тръбата и всичко останало е 3/4 нали

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: