Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxmaximoff - напреднал
Друго което забелязах след смяната, е че има много неизгорели/овъглени пелетчета в пепелника.
Копирах всички стойности от старото управление с него всичко си бачкаше ок.
Ето новите по-важни стойности.
Помпите тръгват на 50градуса.
Настроена температура е 65
Разпознаване огън: Запалване : Фото сензор > 90 /Време 10сек
Гасене : Фото сензор< 10 /време 90сек
Модулация мощност Р3 -10% Р2 -5% Р1 -0%
Време за поддържане 40мин / прегряване 5градуса
Настройки гориво 1
Пуснал съм процедури по почистване При старт 60сек вентилатор100%. При стоп 60/100%. При обратно горене 180/100%
Автоматично почистване - НЕ
Междинно почистване Да - цикъл 180мин/45секунди с вентилатор 100% (забелязвам ,че не се събира шлака и пепел отпред и чашката е по-чиста) При междинното почистване няма процедура по палене и гасене, просто вмъква процедурата между мощностите на горенето. Със него и без него пак си има изгорели и овъглени пелетчета в пепелника.
Палене 2 опита първоначална доза 80сек само запалка 10сек./ Запалка с вентилатор фаза 1 Продължителност 60сек 48% вент. Пали няма проблем и нивото е добре.
Изгаряне първа доза увеличих я на 280сек/48%вент.
Плавно разгаряне (пак увеличих) Р1/130сек - Р2/240сек.
Тези неща ги увеличих с идеята да се изгарят по-добре първоначалните дози.
Горене:
Р3- 7,5/45/48%
Р2- 4/45/45%
Р1- 2/45/40%
Горелката изключва по температура преви процедура по гасене и после палене. Различно като цикли зависи от времето и колко често ще реагират стайните термостати.
Намислил съм да реализирам схемата с релетата от поста на g.gushterov83 и да спирам горелката по вход RT. Ще оставя по дълго време ПОДДЪРЖАНЕ с 1секунда пускане на пелети от шнек.
Някакви идеи за овъглените пелети?
нед ное 11, 2018 7:13 pmmaxmaximoff написа:
...
Намаляй секундите подаване! Първо само на трета.
Направи запалката да работи само с вентилатор!
Най правилно ще си настроиш горелката, като и отделиш време. Наблюдаваш, от запалването, до момента на престъплението. Като го фанеш и си готов със санкцията.
g.gushterov83 - специалист
нед ное 11, 2018 7:13 pmmaxmaximoff написа:
Друго което забелязах след смяната, е че има много неизгорели/овъглени пелетчета в пепелника.
Копирах всички стойности от старото управление с него всичко си бачкаше ок.
...
Някакви идеи за овъглените пелети?
Щом си копирал всички настройки и ако не е променяно положението на шнека, то единственото логично обяснение е да има разминаване в управлението на вентилатора при двата контролера. За съжаление беше споменал, че не можеш да следиш оборотите в момента. Освен пробвай да вдигнеш вентилатора на 3-та с един-два процента и следи положението, ако е необходимо - вдигай още.
При мен - миналата година с черно-бяла горелка, тази година със Star - при едни и същи проценти разликата е близо 200об./мин., но новата е по-бърза а при теб е възможно да е обратното.
Излишък на кислород не е добър подход, при настройка на око. Вероятно е да се случва точно така.
Подаването е много, вентилатора също.
В случая, правилно е да се пипне горивото.
maxmaximoff - напреднал
Шнека не е пипан.
Пробвах с вдигане на вятъра на 50...до 55% на Р3. Димните газове се увеличиха от 120...130 до 150....170 градуса. Пламъка гори доста бурно и почти избелява. Управлението показва 24,5kw на Р3 7,5/45 цикъл
Върнах на цикъл 6/45/48% упрв. показва 21,5kw. темп. газове 110...125гр. пламъка е по-спокоен и по-тъмен, има и малко повече черен дим (може би богата смес :? )
Ще оставя Р3 6,5/45/50%. Втора и първа да ги пипам ли?
Ще я направя да се гаси от RT-то Иначе като я дебна :roll: ,......
Стайните терм. гасят помпите, горейкото вдига зададените 65 градуси продължава да си пуска пелетки ,и на 70 минава в гасене. До като изгасне 75....78... И изгасва. Прескача поддържане защото прегрява. Просто си е набрала инерция. След определено време може и час и пет(зависи времето) отново зареждане 80сек. прескача палене, защото има жар и разпознава пламък, и направо разгаряне. Тези 80сек. са му множко, но при студен старт са си тамън. Симулирах като затворих RТ-то, на 62гр беше, горелката изгасна веднага и остана в режим поддържане. Не продължи да подава пелети, и не вдигна градуси стигна до 68 но не мина в режим прегряване/гасене.
Има ли значение като работи на 21,5kw , а котела е 30кв? Няма ли да работи по-дълго време и така повече разход? На старото управление нямаше опция да се види на колко kw , на Р3 беше 6/45/48% зимата съм стигал до 7,5/45/48%
Май нещо с вятъра се мотам, разликата я усетих веднага. Има разлика между управленията, даже фабричната термосонда която показва Т на котела не сработи правилно и сложих тази от комплекта на Натурелата.
andy_forresite - майстор
Махни това междинно почистване. Тази горелка няма нужда от това, а и вентилаторът най-много да бутне пелети.
Сега да виждаше оборотите...
Карал си бензин, сега си с дизел - на трета остави 50%, на втора 48% и 44% за първа.
Това за подаване съответно 6.5, 4.0 и 2.0 секунди.
Махни това прегряване. Вдигни зададената на 67 някъде. Даже и 70 може. Ти си с термостати и ти трябва Жега.
g.gushterov83 - специалист
Сондата е различна - Pt 1000 на старото и NTC-10K на новото.
Ако си със същите пелети като миналата година, при същата горелка, същия шнек, подаване, бункер и т.н. и единствено подменено управление разликата няма как да не е във вентилатора.
Мощностите се смятат лесно, стига да знаеш калотичността на пелетите. Ако не можеш, кажи капацитета на шнека и ще ги сметнем. Даже по-назад в темата имаше една екселска таблица и с нея става още по-лесно. Иначе горелката не я бърка дали гори на 20 или 30kW, но доколкото съм запознат КПД-то е различно. Специалистите ще кажат къде е най-високо, и на мен би ми било много любопитно.
Той, човека , си каза.
Като дига "вятъра" му расте оная работа, в комина.
Ко има да казват "специалистите", като някои даже сме "майстори".
Каза си, човека, че като е пипнал горивото, загубите в комина са.....поносими.
Не бях чел Експерта да дига 170. Явно си зависи от пилота /и инженерите/.

maxmaximoff, температурата в кюнеца е добър ориентир.
Не се увличай по вентилатори, ами гледай да не падат пелети недопечени!
filmatoplo - майстор
Иска малко наблюдение и ще я хванеш - особено това дали падат и кога неизгорели пелети отпред :wink: Ако не падат отпред -тогава дебни дали вентилатор ги издухва нещо при вентилиране -особено на 100% . :wink:
maxmaximoff - напреднал
еее.... Нали си имам вече онлайн достъп..... дъ ейбъ заради него влязох в този филм. :x
andy_forresite махам веднага междинното почистване. Макар , че НЕ забелязах да издухва тези пелетки. Забелязах само, че ивицата по дупчиците от където излиза въздуха е винаги чиста. За това реших, че ще е окей да има такова почистване. :? Махнах прегряване, вече 0гр.
Трифонов, със старото управление нямаше Т-датчик за димните газове. Аз пробих ЕКСПЕРТА ,отвора е непосредствено в началото на димоотвода, от страната на котела, монтирах там сондата. Дано да е на правилното място. Стига до 160....170 при 55% вентилатор. Иначе при 48% е на 115...мах 130
Колко е най оптималната температура? (сигурно по-ниската)
Поръчал съм турболатори да ми увият, ще ги пъхна в 10те отвора на Експерта :finga: :lol:
Тази екселкаска таблица може ли някой да мия изпрати. На чувалите на пелетите пише 5,1кв.
Давайте да смятаме....
Моите стойности на шнека 32кг/ч ги зададох като вкл. директно шнека в 220в и претеглих кг които паднаха за 6мин. Общо 3,12кг Х 10 .....32кг/ч

Филме, пелетките са само почернени/овъглени едва ли ще ги издухва, нооо ще дебна :drinkers: Според мен ги избутва между паленията.

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: