• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
чет ное 08, 2018 4:03 pmarxd129 написа:

Искам надежден метод на проверка. Сега.
За надежден метод трябва помпане с азот, прецеизен манометър и поне няколко дни чакане.
За 2-3 часа....забравете, особено с манометър от Кауфланд, който заедно с помпата струва 15 лв.
iliya_i - майстор
А обекта водоснабден ли е?
Щото за тока - знаем, че има.
Пък и комшиите отсреша живеят там. Едва ли си носят вода с тубите.

Та ако има вода, можеш да вземеш 2-3 меки връзки по метър или колкото повече намериш и да надуеш системата с 3 атм. вода. Ще си проличи за 2-3 часа. И няма да зависиш от флуиди с голямо температурно разширение.
Нито помпи ти трябват, нито манометри.
arxd129 - специалист
Препрочитам съветите ви многократно.

Мислех, че проблема е елементарен. Пък то … к‘во излезе?!
Флуиди, вода, иглички, помпи, манометри… луда работа!!!

Да ви кажа какво съм намисли. Че да ме посъветвате; да не би да озяня АЛПЕКС-а. И за да не изкупя НАПРАЗНО ВиК частите на околните строителни маркети.

Малко пояснения:
Имам апартаментно ТЦ-табло. С две входящи (входящи от някъде си, не знам откъде) АлПекс тръби – незатапени. И със шест други АлПекс тръби, също незатапени. Тези шест тръби нека ги наречем ВЪТРЕШНИ (щото са вътрешни за апартамента). Тези 6 ВЪТРЕШНИ тръби влизат в замазката на пода. И изходите им (по двойки) се виждат (т.е. излизат от стените) в трите района, където се предвижда да сложа три ПАРНО-радиатора. Никоя АлПекс тръба никъде не е затапена.
Толкова по обстоятелствената част.

Намислил съм следното:
1. Купувам 12 броя преходници (от АлПекс – към ½ цола) – тези преходници са Мъжко-Мъжко;
2. Купувам 6 броя капи ½ цола;
3. Купувам 6 броя силиконови пръстена ½;
4. Купувам 1 брой метална муфа ½ - ½;
5. Купувам 1 брой тефлонова лента – жълта (0.12 мм дебелина).
6. На всяка ВЪТРЕШНА АлПекс тръба отрязвам с ножовката двата й края по 3-4 см. За да подравня самия край на тръбата;
7. С макетно ножче зачиствам евентуалните мустачки, останали след рязането на АлПекса с ножовката;
8. На изводите на АлПекса в местата на парно-радиаторите монтирам 6 броя преходници и 6 капи
- Нанизвам на тръбата Гайката на преходника АлПекс-1/2;
- Нанизвам на тръбата срязания месингов пръстен на преходника;
- Вътре в зачистената АлПекс тръба намушквам … едно НЕЩО дето е метално и дето има две черни гумени пръстенчета и има още едно бяло пръстенче;
- Намествам месинговия пръстен над НЕЩО-то;
- Затягам Гайката здраво (ЗДРАВО-здраво… колко здраво? Само на ръка ли? Или и с гаечни ключове? Помагайте, моля);
- В капата слагам едно силиконово пръстенче. И стягам наръка (връзката ПРЕХОДНИК-КАПА е челна, затова стягането на ръка би трябвало да е предостатъчно, нали?).
9. На изводите на АлПекса в апартаментното табло монтирам 6 броя преходници. И не слагам капи;
10. Тестване
- Около апартаментното табло слагам един акумулатор;
- Слагам и помпата;
- Навивам тефлонова лента върху резбата на преходника АлПекс-1/2;
- Навивам металната муфа. И стягам яко с гаечни ключове;
- Около изработеният от мен ПРЕХОДНИК С ВЕНТИЛ ЗА ПОМПАНЕ навивам тефлонова лента. И го навивам яко в свободния край на муфата.
- На (върху) вентила за помпане слагам (нанизвам) маркуча на помпата;
- Помпам, докато манометъра на помпата покаже … Ха, де! … До колко атмосфери да помпам???
- Като напомпам достатъчно (колкото вие ме посъветвате, де) – спирам тока към помпата;
- Оставям системата за около час в това състояние. И наблюдавам манометъра на помпата.
- Ако манометъра не си намали показанието, значи всичко е ОК. Ако стрелката „мръдне“ към понижаване на налягането – къртя замазката.
И така проверявам всяка от шестте ВЪРЕШНИ тръби.
Това ли е?
Добре ли съм го измислил? Или пак се изложих откъм замисъл? :? :?

Моля помагайте.
Предварително благодаря!
iliya_i - майстор
вт ное 13, 2018 1:23 pmarxd129 написа:
- Като напомпам достатъчно (колкото вие ме посъветвате, де) – спирам тока към помпата;
- Оставям системата за около час в това състояние. И наблюдавам манометъра на помпата.
- Ако манометъра не си намали показанието, значи всичко е ОК. Ако стрелката „мръдне“ към понижаване на налягането – къртя замазката.
А какво ти гарантира, че самата помпа не пропуска? :?
maistora1965 - специалист
Защо си решил че има проблем в тръбите тези тръби не са толкова дълги това което си решил добре щом ти се занимава направи го.И няма нужда да чакаш толкова за тази тръба ако е пробита ще покаже веднага а ако не колкото повече чакаш толкова по ще те обърка.Това е като малко бременна няма такова нещо.
вт ное 13, 2018 8:12 pmiliya_i написа:
вт ное 13, 2018 1:23 pmarxd129 написа:
А какво ти гарантира, че самата помпа не пропуска? :?
Точно.
Помпаш, махаш помпата.
Мериш с някакъв манометър, какъвто и да е той. Колкото и да те лъже, важна е тенденцията, а не точността.
Принципно, нови или ремонтирани съоражения, се пускат в експлоатация след 72 часови проби.
Значи, чакаш колкото ти е кеф.
Мериш пак с евтинджоса и вече знаеш накъде си.
Кви сложности са изписахаааааа...........
fox_vt - майстор
Между вентила дето ще помпиш и тръбата която проверяваш задължително сферичен кран ,вдигаш налягане затваряш крана и чакаш. Иначе може да се окаже че всички изпускат а да не е така.
вт ное 13, 2018 11:06 pmfox_vt написа:
Между вентила дето ще помпиш и тръбата която проверяваш задължително сферичен кран ,вдигаш налягане затваряш крана и чакаш. Иначе може да се окаже че всички изпускат а да не е така.
Здрасти, Лисуно!
Да ти пратя ли един сФеричен, дето испуска,, или да изчакам и на твоя инсталация да са случи?
arxd129 - специалист
вт ное 13, 2018 8:32 pmmaistora1965 написа:
Защо си решил че има проблем в тръбите тези тръби не са толкова дълги ....
Амиии... не съм решил че има проблем. Ама нищо досега не ми гарантира, че липсва проблем. Проверявам. Това е.

ПС
Благодарности! За това че понамали сложността при решаването на проблема.
Почитания!
arxd129 - специалист
вт ное 13, 2018 8:43 pmТрифон П.Трифонов написа:
Помпаш, махаш помпата.
Мериш с някакъв манометър, какъвто и да е той. Колкото и да те лъже, важна е тенденцията, а не точността.
Значи, чакаш колкото ти е кеф.
Мериш пак с евтинджоса и вече знаеш накъде си.
Разбрах. :)
Благодаря!

PS
Бях се поуплашил с разните флуиди, азот... и т.н.
До колко атмосфери да помпам?
2? Или 5, или повече?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Проверка на инсталация за парно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: