Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте! Много полезен форум с много съвети. Направихме си парно на пелети и тази година ще е първия отоплителен сезон. Преди да направим инсталацията и да включим котела, не знаех нищо за тази система – първа грешка. След като котела започна да харчи много, намерих тази група и започнах да чета от началото, но просто нямам много търпение да прочета 300+ страници. Та ще задам най-баналния въпрос, като човек, който нищо не разбира от тази система.
Моля ви, кажете как да намалим разхода на пелети?!

Помещението е мезонет, разположение З/И 120кв
4 помещения – общо 5 радиатора
Бойлер 120л
Дограмата е петкамерна в едната стая, трикамерна в останалите, изолация има на страните с прозорци. Тези които са без, са граничещи със съседи или калкан с друга сграда.
Покрива има само хидроизолация.
В едно от помещенията има много прозорци.

Наехме фирма, която след много огледи и изчисления ни изчислиха Пелетен котел FERROLI EASY FIRE 24 с мощност 22 kV. Имам съмнения, от това което прочетох тук, че котела е преоразмерен – втора грешка. Има термоглави на 4 от радиаторите, на 1 няма, според монтажната група, така трябвало да бъде. Икономията, която се опитвам да правя до сега е нощно време го оставяме на Мощност 1 (пише 55 градуса), 2 радиатора на звездичка, 2 радиатора на 3 степен и един радиатор, който е без термоглава не го пипам. Ефекта от икономиите ми са 0,гори около чувал и нещо за по малко от 12 часа. Сутрин, като стана, на котела пише 62градуса на водата. На моменти, радиаторите, които са на 3 степен, изстиват на пълно, на моменти са топли.
Та ако може някой да даде съвет, или да ми обясни, много ще се радвам. Готов съм дори да платя за консултация на място.
kaio - напреднал
Вероятно е коментирано, но не съм чел темата. Изключи бойлера от отоплителната инсталация и го загрявай на ток. Това за ден-два, колкото за проба.
jolobg - специалист
чет ное 15, 2018 12:15 pmsvetlin_pet написа:
... изолация има на страните с прозорци. ...
Покрива има само хидроизолация.
В едно от помещенията има много прозорци.
...
Не съм специалист, но съм потърпевш (като теб) от действието на физическите закони, които обясняват причините за голям топлообмен между стаите, където живеем и околната среда. А то е: ниската степен на топлоизолация на ограждащите стаите повърхности. Сигурно си наясно, но все пак - >30 % от топлозагубите в едно помещение се дължат на тавана. Доколкото разбирам, след твоя таван "небето е границата" :yawinkle: , което може да означава, че при теб, поради липсата на каквато и да е топлоизолация, процента може и да е по-голям. Така, че първото, което според мен трябва да направиш е топлоизолация, където и колкото трябва. След това ще можеш да правиш (практически) изводи и заключения за разход на пелети, необходима мощност на отоплителната система и регулиране. А иначе, по ТТ данни котелът е с висока ефективност и там, освен да не го палиш, май-няма какво друго да направиш за да намалиш разхода :?
andy_forresite - майстор
По 1.5 кг/час идва. Първо лошата новина - Фероли не е с най-високата ефективност. Добрата е, че от този среден разход 1.5 на час може да се съди за топлозагубите на дома ти. Чистата енергия към радиаторите при това положение е около 5 квч. Мезонетът ти не е с най-малките топлозагуби, но не е и с най-големите. Някъде по средата си. При тези жилища загубите са по-големи от средните, плюс фактът че отоплението по термоглави 24/24 часа не може да постави рекорд по нисък разход. Просто не може да изгориш една торба за 24 часа, твърде малко е. Физически горенето с по-малко от 1 кг час е много трудно и ефективността по правило е доста по-ниска от обявената в % за котела.
И според мен единственият начин да намалиш разхода на 24 часа е да не отопляваш през нощта. Когато отопляваш задавай такава температура, че да грее водата над 60 градуса. Така радиаторите ще топлят и главите им ще ги притварят, което пък ще намали огъня. Ако го ползваш на 50 градуса може да не се стоплите, а горивото ще замине.
Бойлерът също има значение. Моят е 80 л и като се изкъпе някой, горелката задължително качва мощността си. Е, не веднага, минават 6-7 мин. Твоят 120 л бойлер може да се "напълни" до 60° с 2 кила пелети, но вие си знаете колко топла вода ползвате... Топли си го с котела ако става въпрос за икономия на пари. Пелети няма да спестиш с него, но пари да.
brassSob - специалист
чет ное 15, 2018 8:13 pmandy_forresite написа:
По 1.5 кг/час идва. Първо лошата новина - Фероли не е с най-високата ефективност. Добрата е, че от този среден разход 1.5 на час може да се съди за топлозагубите на дома ти. Чистата енергия към радиаторите при това положение е около 5 квч. Мезонетът ти не е с най-малките топлозагуби, но не е и с най-големите. Някъде по средата си. При тези жилища загубите са по-големи от средните, плюс фактът че отоплението по термоглави 24/24 часа не може да постави рекорд по нисък разход. Просто не може да изгориш една торба за 24 часа, твърде малко е. Физически горенето с по-малко от 1 кг час е много трудно и ефективността по правило е доста по-ниска от обявената в % за котела.
И според мен единственият начин да намалиш разхода на 24 часа е да не отопляваш през нощта. Когато отопляваш задавай такава температура, че да грее водата над 60 градуса. Така радиаторите ще топлят и главите им ще ги притварят, което пък ще намали огъня. Ако го ползваш на 50 градуса може да не се стоплите, а горивото ще замине.
Бойлерът също има значение. Моят е 80 л и като се изкъпе някой, горелката задължително качва мощността си. Е, не веднага, минават 6-7 мин. Твоят 120 л бойлер може да се "напълни" до 60° с 2 кила пелети, но вие си знаете колко топла вода ползвате... Топли си го с котела ако става въпрос за икономия на пари. Пелети няма да спестиш с него, но пари да.
Защо лоша новина? Котела е Easy Fire. Това си и Cola...дъщерно на Ferroli. Само дето помпата и разширителя не са вградени. Просто този продукт е много добър, но и скъп.
Благодаря за съветите мили хора!

Мисля другата седмица да монтираме стаен термостат и да не спираме парното.
Мислите ли, че би било ефективно, ако намаля температурата на водата при мощност 1 от 60 гр на 55 гр при постоянна работа?
Топлоизолация на тавана на горния етаж сме мислили, но е много трудоемко заради покрива, остава само варианта с вътрешна топлоизолация но не съм и фен много. Вие как мислите?
Tzinata - специалист
чет ное 15, 2018 9:10 pmsvetlin_pet написа:
Благодаря за съветите мили хора!

Мисля другата седмица да монтираме стаен термостат и да не спираме парното.
Мислите ли, че би било ефективно, ако намаля температурата на водата при мощност 1 от 60 гр на 55 гр при постоянна работа?
Топлоизолация на тавана на горния етаж сме мислили, но е много трудоемко заради покрива, остава само варианта с вътрешна топлоизолация но не съм и фен много. Вие как мислите?
Отзад на пред:
С топлоизолация на тавана ще намалиш разхода на пелети с близо 30%.ПОМИСЛИ СИ
колко ще ти е трудоемко.Говоря за минимум 10см каменна вата.
Не намалявай температурата-няма смисъл.
Задължително и термоглави.
Поздрави и успех :)
turbocharged - специалист
Забрави за степени и модулации. Пелетния котел работи ефективно само на една степен—пълна мощност. Трябва ти буфер и управление да обира разликите между мощността на котела и необходимата енергия за отопление. По друг начин не става.
Термостата в твоя случай няма да има особен контрол. Само ще гаси и пали котела излишно.
чет ное 15, 2018 9:52 pmturbocharged написа:
Забрави за степени и модулации. Пелетния котел работи ефективно само на една степен—пълна мощност. Трябва ти буфер и управление да обира разликите между мощността на котела и необходимата енергия за отопление. По друг начин не става.
Термостата в твоя случай няма да има особен контрол. Само ще гаси и пали котела излишно.
А какъв е този буфер и управление да обира разликите? Нищо не ми говори

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: