Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Помпата може да е дърта и скапана, но проблемът не е в нея, а в т.нар. "конвектори" от вътрешни тела. Както зака Шоп, те за визокотемпературен режим иди-ойди стават, ама за твоя случай са абсолютно неприложими. Както сам се изрази - с пр*дня боя не става :wink: , иска си конвектор, истински.
Hursa - майстор
Или да увеличите броя на вътрешните тела, свързани паралелно (вместо да ги преправяте). Но разхода на водата трябва да се увеличи при всякакви варианти, мисля.
шоп - майстор
@T.Mihov, защо не се обадиш на колегата от форума филматопло.
Преди време спомена, че продава доста бройки употребявани конвектори по 80 лева :wink: Цената е много добра особено ако са и с управления...
Иначе както каза и @Hursa, повече вътрешни тела или ако намериш тела от 24000 БТУ климатици, но и те си държат цена и трябва да се преправят.

Аз скоро преправих едно вътрешно тяло от колонен климатик 60000БТУ, грее стабилно, но там тръбите са по дебели от палеца ми и изводите ги направих 3/4.
T.Mihov - напреднал
Шоп,инсталация все още не съм правил,така че всичко подлежи на промяна.Единствено още като ми мина идеята през главата преди доста време, си бях подготвил 2 малки месингови колекторчета с кранчета,които пък са на 1/2->Ф16 ,та най-вероятно и те ще си останат неизползвани в шкафа,но здраве :)
LazarGanev,и не само-има една подробност по въпроса с температурата на топлоносителя (водата),която забравих да спомена,която може би макар и малко влияе на нещата положително е ,че серпентината не е директно в съда (всъщност имам и в него ,но от тънка тръба Ф8-ца и не ми хареса с нея и не я ползвам).Серпентината (дължина 10м от Ф10-ка) я навих в PEX тръба 20-ка и се получи импровизиран топлообменник тръба в тръба.Него съм вързал на горния извод на съда(около 30л) след водомерчето,след "обменника" е "конвектора" а след него е помпата,която смуче през радиатора и връща в долния извод на съда.Идеята ми беше най-горещата вода (тази след серпентината) да минава първо през "конвектора",там да отдаде каквото може,а останалата топлина -в съда.Хич да не е ,има значение дали минава вода 40 градуса или вода почти 60 градуса през него,друг е въпроса с дебита.Мислех и вариант изобщо без съд,но се отказах,понеже с толкова малко количество вода в системата и с тази малк разлика вход/изход ,ще е мъка за компресора и ще пада КОП.По време на експерименталните пускания,външната температура беше между 11-15С,вътрешната между 19 и 24 и така и не успя да вдигне консумацията над ~1400W при максимални на отопление от табелката 1500 и нещо т.е работи си съвсем в нормата по тази схема.Като застудее пък,вече хептен няма шанс да се доближи до максимума.Единствено в по-топло време може и да се претовари,но все пак си има темп.датчик на тръбата на високото налягане във външното тяло ,така че не мисля,че би имало драми-просто ще спре от претоварване.Вероятно може би има и защита по ток-не знам :? .Другите ползи от съда са ,че може да продължи да си вее макар и по-слабо топличко,докато се размразява външното тяло и (за това вече не съм чак толкова сигурен) вследствие на по-високата "околна" температура на кондензатора (тази на водата в съда-да кажем около 30-40 градуса) спрямо обичайната му (20-25С),би трябвало и изпарението да се вдигне,което пък трябва да доведе до по-висока температура на изпарителя и от там по-малко скреж и по-малко цикли на размразяване->по-малки загуби :?
Знам,че вместо да вия тръби и т.н има готови топлообменници фреон-вода,но за 410 цената им е съпоставима с тази на климатик,а аз за жалост няма как ,колкото и да ми се иска да отделя толкова кеш за научни цели :-D
Да споделя и 1-2 резултата от тестовете с тялото от 18-ката - дебита е почти колкото и на 12-ката,понеже за разлика от нея,тя е с 4 паралелни кръга ,което компенсира по-дългата тръба.Та при 19С в гаража (~14C преди питата откъдето дърпа въздуха,понеже е под прозореца,който седи открехнат заради тръбите),52С подаваща и 145л/ч дебит имам 33С връщаща ,което ще рече около 3кW мощност ,при ~1.4kW консумация,което пък значи КОП ~2.1.Пак е по-добре от духалка ;).Не съм засичал за колко време,но при външна 10С успя да направи 24С в гаража и спрях,понеже трябваше да изчезвам.Гаража е приблизително 6х4х2м,40-на сантиметра зид,под къща,като 2 стени са изцяло външни,късата от които е наполовина дървена разлуфтена врата за вкарване на коли,а другите 2 са вътрешни но само едната (късата) граничи с отопляемо помещение.
Мислех си ,че при положение,че дебита е приблизително еднакъв за 12-ка и 18-ка (или поне за тези конкретно),ако ги вържа паралелно и добавя още една 18-ка пралелно на тях (колкото и биха ми вършили работа за апартамента),първо че скромния дебит би трябвало леко да се вдигне поради по-голямото общо сечение на тръбите и второ би трябвало да се разпредели почти по равно между трите тела т.е всяко ще отдава грубо 1/3 от мощността която е отдавало самостоятелно,което пък идва да каже,че нещата не са чак толкова лоши,понеже 18-ката ще отдава ~1kW,а 12-ката ~800W т.е сумарно 2.8кW за всички тела от теоретичните 3.5кW за 12 000 BTU при идеални условия,които всички знаем ,че не са толкова особено при "класните" марки като Haier-a,особено в големия студ.Така или иначе остатъка (ако има такъв) би трябвало да отиде където му е мястото-в съда.Това е моята теория-потвърждения,опровержение? :?
Hursa-това с повечето тела звучи логично,но за жалост не е много рентабилно,като сметнеш цената на телата,на медната тръба за преправката,за фитинги,време и т.н ще се преполови цената на купешки конвектор и пак няма да е същото.Все пак идеята е от почти нищо да стане почти нещо :-D
Иначе,ако filmatoplo още има конвектори на тая цена,макар и без управление си е направо трепач.Електрониката за управлението на един вентилатор спрямо 2 датчика не е нищо особено :)
И един последен въпрос,който по-скоро клони към проектанската част отколкото към тефлонджийската,но съм любознателен и ме чопли отвътре да науча нещо -приемам ,че помпата ми има дебит 4300л/ч (от сайта с графиката по-горе) и на изхода съм вързал преход 1"-> 1/2" какъвто на практика се явява водомерчето ми,което е наистина точно след нея.Помпата се мъчи да избута тия 4300 литра вода през него,което води до съответните загуби.Намерих един калкулатор за спада на налягане в тръби -> http://www.pressure-drop.com/Online-Calculator/ и според него при преход от 1 цол на 1/2 и дебит 4.3м2/ч се получава спад на налягането 0,23bar,което е 2,3м воден стълб,което от графиката на помпата значи,че тя ще може да прекара през него само 2.7м3/ч.Има ли нещо вярно в тия разсъждения или се самозаблуждавам?
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост,но не успях по-сбито. :?
Hursa - майстор
Мисля, че има някой съществени грешки, но може аз да не съм разбрал. Може би, ще е добре да дадете схема.
T.Mihov - напреднал
Напълно възможно е нещо да не е както трябва.Ето една съвсем обща схема ,без кранчета,манометри,разширителен съд и т.н
Изображение
LazarGanev - "Велик майстор"
Извинявай, ама не ми станаха ясни детайлите по подвързването на този импровизиран "топлообменник", а явно там е ключа за бараката. Първо тази тръба ф20 с вкарана ф8 в нея не може да осигури нужния дебит вода, особено пък във фитингите. После и схемата не ми стана ясна, там също има много гнило. Но съм сигурен, че с тая хидравлика няма да стане нищо. Не ти трябват конвектори докато не оправиш тези бакии. Но ако искаш да правиш нещата истински и да има резултат от труда ти, ти трябва истински топлообменник, правилно оразмерен, а не някаква измишльотина, извинявай.
T.Mihov - напреднал
Не ме бива много по обясненията,но ще опитам.В PEX тръбата напъхах медна тръба Ф10 ,която съм вързал на изводите на външното тяло на климатика т.е замества вътрешното тяло.Водата от горния извод на съда първо минава през т.нар обменник нагрява се от медната серпентина и от там отива в тялото от климатика и след това се връща в съда.Идеята ми беше да наподобя принципа на фабричните пластинчати топлообменници фреон-вода т.е малко количество вода се загрява бързо с голяма мощност.Като топлообменна площ и обем на водата,взаимствах от един каталог на Kaori от обменник за 3.5kW.Ясно ми е ,че самоделката не може да се сравнява с фабричното,но поне е някаква насока като начало.В момента "обменника" има обем 1.2л и площ 0.3м2.Идеята ми въобще да го направя така е,защото така водата след серпентината е 50+ градуса малко след пускането,които директно отиват в радиатора,а миналата година ,докато беше само със серпентината в съда,над 40 градуса започваше да се мъчи и да вдига доста по-бавно температурата.Реално в тази постановка захранвам тялото с по-топла вода отколкото без "обменника" и климатика не се мъчи.За размера на тръбата на "обменника" подозирах ,че ще е малък,но такава имах останала.
LazarGanev,знам че истината е в правилно оразмерен обменник и топлата вода е измислена отдавна,но както знаеш ,цената му за R410a е съизмерима с тази на климатик,което финансово не ме устройва,а и както казах идеята е да пробвам да сътворя нещо прилично работещо с достъпни материали и да понауча нещо ново.В този ред на мисли няма нужда да се извиняваш-не се обиждам за нищо :)
fox_vt - майстор
Как правиш връзката с този обменник по точно към пекс тръбата.
filmatoplo - майстор
Предполагам запоява медната тръбичка за ракор или бронзова тапа :wink: .

Тема "Разлика на температурата вход/изход на конвектор/радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: