• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
Здравей sts,
пет ное 16, 2018 5:15 pmbavareca7778 написа:
Другото ДТЗ и то колко да е 25А или 40 като там ще кухнята двата кръга спалня и детска и коридора с пералнята.
Това всичко цитирано как го виждаш?
4 х 16А = 64 А. Ако умножиш по твоя коефициент (Ке=0.6) не прави ли 40А ДТЗ?
Ако се чудиш за първата 4-ка, тя идва от 2 кръга (кухня/дневна) + 1 (спалня и коридора с пералнята) + 1 (детска).
nikolov333 - майстор
В тази връзка да питам и аз...самостоятелното ДТЗ има ли функцията да ограничава тока на предпазителите след нея или трябва да издържи на сумата от максималните им токови характеристики..?
plamen6703 - майстор
Номиналният ток на ДТЗ не трябва да е по-малък от сумата на номиналните токове на предпазителите след нея.
iliya_i - майстор
съб ное 17, 2018 4:09 pmnikolov333 написа:
В тази връзка да питам и аз...самостоятелното ДТЗ има ли функцията да ограничава тока на предпазителите след нея - Не, не го ограничава, но номиналния ток означава, тока за който е предвидена да издържа контактната му система и намотките на магнитната система. Т.е. ако през него тече ток по-голям от номиналния може да загрява и контактите и намотките да се претоварят и повредят. За това не съм привърженик да се слага ДТЗ с много малък номинален ток на комутиране.
или трябва да издържи на сумата от максималните им токови характеристики..? - също не е и така. Има коефициент на едновременност, както каза sts. С този коефициент се предвижда, че никога всички предпазители не са натоварени на максималния си ток. Все пак сумата от всички предпазители в таблото е по-голяма от главния предпазител.
Изображение
съб ное 17, 2018 4:24 pmplamen6703 написа:
Номиналният ток на ДТЗ не трябва да е по-малък от сумата на номиналните токове на предпазителите след нея.
Е няма смисъл да е по-голяма и от предпазителя преди нея :?
nikolov333 - майстор
Добре де, тогава да задам въпроса, по друг начин.. 4*16А/АП=64А.. Има ли друга причина да се монтира ДТЗ 40 или 25А на този токов кръг освен, че 63А е по-скъпа?
Последна промяна от nikolov333 на съб ное 17, 2018 5:06 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
съб ное 17, 2018 4:56 pmnikolov333 написа:
Добре де тогава да задам въпроса, по друг начин.
4*16А/АП=64А.. освен, че е по-скъпа ДТЗ 63А, има ли друга причина да се монтира 40 или 25А ДТЗ на този токов кръг..?
Няма смисъл да е 63А. Толкова е главният предпазител. А освен това което минава през тази ДТЗ има и бойлер, климатик 24 BTU, готварска печка и т.н., дето не минават през нея.
Та ако тези 4 кръга ги натовариш с повече от 40А главният бушон ще изключи.
A 25 A е прекалено слаба, да захрани на практика 4 стаи.
plamen6703 - майстор
Една ДТЗ за един токов кръг, другото е уйдурдисване :wink: ! Темата като цяло е ялова, но за сметка на това има капацитет да набъбне поне с още 14 страници! :partyman:
nikolov333 - майстор
Явно няма смисъл, не само заради цената, а и заради вероятността да изключи главния, при претоварване на кръга след ДТЗ + останалите кръгове.. Тоест един вид ще служи и за токоограничаване.. :?
У нас съм сложил навсякъде ДТЗ и предпазители от словенските ETI, но като ги купувах коментирахме с дистрибутора, че комбинираните им ДТЗ+АП не включват някой от защитните функции, които имат отделните ДТЗ и АП.. намерих нещо за техните комбинирани..

www.инженер.bg/elektrotehnika/news/дефектнотокова-защита-вграден-автоматичен-прекъсвач-kzs-1m-eti

хм..нещо не мога да постна активен линк към сайт който има кирилица в адреса си..или е понеже няма разширение, в края на линка?
Последна промяна от nikolov333 на съб ное 17, 2018 10:17 pm, променено общо 9 пъти.
tzetz009 - специалист
Не знам коя страна да взема ! Коефициентите на едновременност са мислени още по времето на комунизАма и социализАма , но към днешна дата една част от потребителите изобщо не се вписват вътре в "нормите" !!! Трябва да си магистър-психолог , да си инспектирал изцяло консуматорите и инсталацията в жилището на клиента , да си разучил НАВИЦИТЕ ИМ , за да прецениш на колко "шарена черга" стоят и се ширят и колко ток ще консумират максимално ! Има богати хора , които спазват "самодисциплина " . Има по-малко богати хора , които си подпалват ел-таблата . Няма я исканата закономерност !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
iliya_i - майстор
съб ное 17, 2018 5:15 pmtzetz009 написа:
Има богати хора , които спазват "самодисциплина " . Има по-малко богати хора , които си подпалват ел-таблата . Няма я исканата закономерност !!!

:partyman: :partyman: :partyman:
Те за това първите са богати, а вторите по-малко богати. Щото първите пестят от сметки за ток :-D
Помните ли един пълничък политик, дето беше забогатял от спестени пари от закуски... :-D
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17

Тема "Свързване на ел табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: