• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
misho81 - напреднал
Колеги имам следният проблем, наложи ми се да правя основен ремонт без подготовка и здраво се изръсих с пари, радиаторите който искам да смяням са старите панелни, на тавана намерих чисто нови чугунени радиатори, и реших да спестя 700 лв за нови алуминиеви, като ги сложа. С нормално парно отопление към топлофикация софия съм. Майстора почна да ми обяснява как чугунените не ставали, не можели да топлят и т.н. кара ме да си купя алуминиеви от някакъв негов човек по евтино(предполагам че е прав и наистина алуминият е по добър вариянт, но не мога да отделя точно сега такава сума).
Та проблемите ми са 2 :
1. Наистина ли ще умрем от студ въпреки топлоизолацията и новата дограма, и толкова голяма ли е разликата между двата радиатора
2. Какво трябва да се направи за да може да се свалят старите радиатори(да се източи парното от абонатаната или нещо друго) защото майстора като реших да не купувам от неговият човек радиатори взе да ми вдига ценат за монтажа, с разни такива обяснения, както и да ми иска повече пари защото чугуна се мнтирал по трудно- така че с какво да закача чугунените радиатори ако остана с тях?
Мерси на отзовалите се предварително
valey - специалист
Без да съм специалист,изказвам само мнение:
1 Няма да умреш от студ със сигурност
2 Ако нямаш кранчета на входа и на изхода,трябва да източиш системата за съжаление.
Domashen_maistor - специалист
valey написа:
Без да съм специалист,изказвам само мнение:
1 Няма да умреш от студ със сигурност
2 Ако нямаш кранчета на входа и на изхода,трябва да източиш системата за съжаление.
1. За да не умреш от студ :lol: виж дали мощността на панелките дето си свалил отговаря на тази на новите радиатори. Специалистите тук (аз не съм от тях - определено) ще ти кажат каква е мощността на едните и на другите по параметрите им (размери на панелките, височина и брой ребра на чугунените радиатори). Възможно е след подмяната да се получи както по-добро греене (при по-голяма мощност на новите радиатори, така и обратното)
2. Източване май не ти мърда. Като ще го правиш сложи и още по един кран, за да може друг път да не се налага.
3. Този "майстор" продавач на алуминиеви радиатори ли е или майстор-монтажник? :x Нещо много некоректен ми се струва.
misho81 - напреднал
И мен ме вбеси за това пиша за съвет, не съм очкавал такова нещо просто едно говорихме тази сутрин друго ми обяснява. А относно мощността кажете за стая 16 кв.м, при височина 2,60 и чугунени ребра с размер 60/14, колко ребра трябва да ми е радиатора. Защото никъде не пише на старият колко му е мощността.
П.С. аз по вашите данни ще си сметна за останалите стаи, за да не ви засипвам с повече глупости.
Master_Kenobi - V.I.P.
misho81, ще почна малко отзад напред. :)
Разбирам беса ти, но чугуна наистина е по-труден за работа. По причина, че е по-тежък.
Това води до две следствия:
1."Майстора" е добре да има помощник докато "премята" тежкия радиатор.
2. Поради тежестта, при транспортиране и местене може да е нарушена връзката между глидерите и трябва да се притегнат задължително всички. Което пак не дава гаранция, че между някои глидери няма да се появи "сълзичка" и да правиш рекламация.
При алуминия е по-лесно. Рядкост е "фабричен" радиатор да тече и "майстора" се грижи само за връзката, ако той трябва да я наставя. Но те май направо си поръчват радиатори с нужния брой глидери от доставчика и дори това не правят на място.

Да не помислиш, че искам да те откажа от чугунените радиатори. Не, напротив! За мен това е най-доброто.
Наскоро един конкурентен производител ме убеждаваше, че след 2-3 години алуминиевите радиатори губели 25-30% от излъчващата си способност, поради натрупването на някакъв алуминиев окис отвътре. Не знам...

Конкретно за твоя случай:
- Даваш 60 см височина на радиатора. Дали пасва на вход/изхода на тръбите. Как я мериш тая височина?

Приемаме, че вход/изходът съвпадат.
Тук има хора, които могат точно да ти сметнат колко глидера ти трябват . Но ще ти задават сложни въпроси за изолация, изложение на жилището, излъчване на глидерите и пр. Не знам как ще отговориш.
Предлагам ти проста практическа сметка за твоите 60 см. глидери: един глидер на кв. м. от помещението. Може да сложиш 1-3 повече (ако ги имаш) за резерва, но ако наистина си изолирал и си нова дограма не е необходимо.

Няма да умреш от студ. Просто си намери човек, да ти сглоби чугунените радиатори.

П.П. Източването на абонатната е неизбежно. Дори и не си помисляй да слагаш кранче на изходящата тръба щом си към Топлофикация-София.
Time2Burn - специалист
Защо да не сложи кранче? Слага се и на двете тръби.
ssi - специалист
Ще те обвинят, че сменяш радиаторите с такива без топломери и крадеш :-) . Въпреки това може да се поспори. И без това те си измерват долу в станцията колко е истинския обмен. Пък тази зима може и да се наложи да студуваме не заради неправилно изчислени радиатори или вида им, а от това, че може да няма топла вода! :-D
Master_Kenobi - V.I.P.
ssi написа:
Ще те обвинят, че сменяш радиаторите с такива без топломери и крадеш :-) .
Точно. Като го видят с такива кранчета, топлинните счетоводители не отчитат прибора, а ще му резнат главата с максималната мощност на радиаторите за целия релиод.
Neno Er - специалист
misho81 написа:
....Наистина ли ще умрем от студ въпреки топлоизолацията и новата дограма....
Абсолютна глупост.
30г. вече съм на централно парно с чугунени радиатори и на съм умрял. Само веднъж са промивани, но това е , че от водата на ТЕЦ-а се отлагат някакви боклуци.
donnna - специалист
че няма да ти съвпаднат тръбите - това е сигурно!!! вземи си адаптори и тръба с алуминиева вложка за удълженията - смятам че това е най-безболезнения вариант. за тази стая дето си посочил 15-16 ребра ще ти стигнат! верно трябва да източиш цялата инсталация.

задължително направи крака на радиатора - не разчитай на закачане в стената само! закрепването в стената е много трудно и гадно... аз за моите намерих едни дълги куки като за алуминиев радиатор, ама и подложих по 2 крака отдолу и куките служат само да не се клати напред назад. Помисли добре с подипрането и закрепването, щото ако имаш някое палаво малко дете, като нищо може да му падне тоя кютюк отгоре!

п.п. абе момче ти жена нямаш ли да ти казва колко са грозни тея чугунени радиатори :-D :-D :-D
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с майстор при смяна на радиатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: