• 1
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
пон ное 19, 2018 7:46 pmHursa написа:
Не толкова оборотите на вентилаторите (въздушния дебит) са определящи за качествата на рекуператора, ...
Че кой е твърдял такова нещо?
Hursa - майстор
пон ное 19, 2018 8:15 pmbulhomes2 написа:
Че кой е твърдял такова нещо?
Питащия :)
naster написа:
Доколкото ми беше обяснено от човека, който ги продава предимството им било, че сертификатът гарантирал голямо КПД в определен диапазон от обороти.
naster написа:
...сертифициран е на 92% (явно средно за определен диапазон от обороти...
bulhomes2 - майстор
Ами не казва това. Казва, че вероятно сертификацията и максималното КПД са за ОПРЕДЕЛЕНИ обороти, но не е казал, че това са максималните. За да приема количеството дебит като гаранция за качество. Явно му е ясно, че колкото е по-малък дебита при един рекуператор, толкова по-голямо ще е КПД-то му и затова използва "определени"...
naster - майстор
Точно така. И оттам сравнението с автомобила, било то и неадекватно: при шофиране с нормално загрят двг с 60кмч зад камион отразява по-скоро частен случай, или моментна снимка. И hrv-то има дадено кпд в една определена точка от графиката за дебит и налягане...
bulhomes2 - майстор
Не. Тук не е точно така. Налягането не играе никаква роля. То ни е нужно да се определи нужната мощ на вентилатора по загубите от движението на флуида по трасето. А дебита влияе пропорционално на КПД-то. Колкото е по-малък - толкова повече потоците ще обменят температурите си и КПД-то ще е по-високо. Тоест - с нарастване на дебита - КПД-то намалява. Нямаме максимум като при въртящия момент колите.
Hursa - майстор
Никой не „говори” за максимални обороти. А че ефективността зависи и от температурите и влажността. Като запазването на висока ефективност при ниски и високи външни температури е дори по-важно от висока ефективност при висок дебит. Защото, ако е подбран правилно оптималния дебит, който може да дава рекуператора, според нуждите на вентилацията в сградата – рядко може да се наложи да бъде регулиран (променян) – все пак се говори за частен дом, не за административна или обществена сграда.
шоп - майстор
Извода от последния спор за мен е, че и при рекуператорите важи правилото на Мечо Пух. Колкото рекуператора е по-голям и преоразмерен и работи на долните си граници съответно ще е по-ефективен. Логично е, обаче преоразмерения рекуператор е и ужасно скъп. То няма купешки евтин рекуператор.

За мен най-добрия, ефикасен и евтин рекуператор е самоделния.
Моя е такъв направен от алуминиеви печатарски плаки.
bulhomes2 - майстор
И моите. Колкото е по-дълъг - толкова по-добре. С един с три тела постигнах 95% измерено реално КПД при към 100-140 куб.м./час дебит. По спомени при 25°С вътрешна t° и 3°С външна, ми затопляше входящия в къщата въздух до 23°С.
Hursa - майстор
Но преоразмерения топлообменик на рекуператора предполага по-голямо аеродинамично съпротивление, затова по-мощни вентилатори, съответно по-голяма консумация на ел енергия от тях. И евентуално по-голям шум. По трудна поддръжка на топлообмените повърхности – филтрите не са със такава голяма ефективност и с годините се натрупват отложения, особено в застойните зони. Евентуално по значителен конденз и заскрежаване зимата, по значителен конденз и лятото.
naster - майстор
Благодаря на всички за разясненията. Аз не считам, че презапасяването е универсалното решение. По-големите модели на някои производители имат "по-лоши" показатели. А откровено посочих този модел, защото в пасивната къща беше такъв - живеят 3-ма души, ние ще сме 4-ма през повечето време: 4х30м2/ч, плюс малко запас за повече дебит откъм засмукване от бани и кухня само при нужда. През уикенда ще се срещна с топлотехник, за да уточним някои детайли, за да можем да полагаме инсталациите.
 • 1
 • 96
 • 97
 • 98
 • 99
 • 100

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: