Здравейте имам малко колебание дали да сложа локално парно или климатици кое по евтино и по добре. Живея на село в къща и се 3 спални коридор общо 60m3 и от делна  къща с спалня голям хол кухня и баня общо 71m3 в втората имам парно с камина на дърва и въглища  слепени една в друга пот първата къща имам маза.Моля които и ма опит или е пробвал и с двете да помогне . 

- 1
 - 2

Най - вълнуващия въпрос зимно време.

13 мнения в "Локално парно или климатици"

nikolov333 

- майстор			

Ами, стига да имаш парите за плащането на сметки, климатика е за по-мързеливите и  непретенциозни към комфорта, понеже духа и шуми. В къща разходите ще са доста големи, особено ако нямаш изолации и съвременни дограми и комшии да "помагат" с акумулирането на топлина през плочи и стени.. Другия му плюс е че охлажда лятото, а зимата топли, достъпен е като цена и лесен за монтаж, а като икономия е недостижим при електрическите уреди, може би  с изключение на термопомпата, но там не съм наясно, колко са първоначалните инвестиции, а от това много зависи.. Водното подово е задължително, ако търсиш комфорт и съжалявам, че при ремонта у нас не го направих, понеже съм първи етаж над партер и зимата подовете са си студени, въпреки че сложих навсякъде изолации..

Стефан77 

- специалист			

Здравей колега 9год. се отоплявах на климатици за тез  години само съм си мислел че ми е топло.От 1год.съм с локално парно пелетна камина такъв КЕФ няма.плюсове топла баня тоалетна и коридор всички врати отворени пред камината вечер с чаша червено вино какво му трябва на човек. Става въпрос за 2ри етаж от къща.Разходите при мен са колкото  съм давал за ток сега ги давам за пелети .

iliya_i 

- майстор			

вт ное 20, 2018 11:22 amnikolov333 написа: Ами, стига да имаш парите за плащането на сметки, климатика е за по-мързеливите и непретенциозни към комфорта, понеже духа и шуми. В къща разходите ще са доста големи, особено ако нямаш изолации и съвременни дограми и комшии да "помагат" с акумулирането на топлина през плочи и стени.. Другия му плюс е че охлажда лятото, а зимата топли, достъпен е като цена и лесен за монтаж, а като икономия е недостижим при електрическите уреди, може би с изключение на термопомпата, но там не съм наясно, колко са първоначалните инвестиции, а от това много зависи.. Водното подово е задължително, ако търсиш комфорт и съжалявам, че при ремонта у нас не го направих, понеже съм първи етаж над партер и зимата подовете са си студени, въпреки че сложих навсякъде изолации..Климатика си е термопомпа (въздух-въздух)

nikolov333 

- майстор			

Това ми е ясно, но не съм се интересувал да сравнявам COP-а при климатици и термо-помпи, понеже всичко си до модел и технологии..

Трифон П.Трифонов 

- майстор			

вт ное 20, 2018 8:29 pmnikolov333 написа: Това ми е ясно, но не съм се интересувал да сравнявам COP-а при климатици и термо-помпи, понеже всичко си до модел и технологии..Бе човече, технологията е що годе една. От модел до модел гора, а от производител до китаец планина. И от китаец до китаец имало разлика, ма аз не случих, само научавам от любезни споделящи.
Инак е се едно и също.

djogobg 

- специалист			

Климатикът, както казаха по-горе е по-лесен откъм поддръжка - палиш с дистанционното и гасиш с него. Обаче духа, вдига прах, шуми много, при много ниски външни температури не му е много топло топлото, като спре тока(не знам, дали често ви спира) оставаш на студено. С пелетите има занимавка - трябва да ги изсипваш в бункера и от време на време да хвърляш пепелта, но е тихо, можеш да си направиш подово, също така един UPS и един малък бензинов генератор и дори и да спре тока, пак ще имаш парно и топла вода, пък горелката не е чак толкова голям консуматор на ток - и хладилника ще можеш да захранваш с агрегат 2 киловата, че и за лампи ще ти остане ток(ако си с LED).
Топлил съм се в апартамент, мансарда, на климатик. Не беше добре изолиран, макар да имаше 10 сантиметра вата над тавана - бученето и постоянния вятър си дразнят.

Топлил съм се в апартамент, мансарда, на климатик. Не беше добре изолиран, макар да имаше 10 сантиметра вата над тавана - бученето и постоянния вятър си дразнят.

Къща с климатик не можеш стопли. То е а апартаменти измислено. 
И на село ток винаги ли има?

Парно, разбира се. И можеш да си го направиш мързеливо, като за гражданка или евтино, като за селянин. Това е шегичка

Парно, разбира се. И можеш да си го направиш мързеливо, като за гражданка или евтино, като за селянин. Това е шегичка

Трифон П.Трифонов 

- майстор			

ср ное 21, 2018 1:36 pmn_a написа: Къща с климатик не можеш стопли. То е а апартаменти измислено.Тука полова дискриминация ли ми са причува нещооооо или на адресна регистрация утива работата???

ср ное 21, 2018 9:35 pmТрифон П.Трифонов написа:Тц, статистика
Тука полова дискриминация ли ми са причува нещооооо или на адресна регистрация утива работата???
Наздраве!
- 1
 - 2

Тема "Локално парно или климатици" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
 - ↳ Вашите ремонти
 - ↳ Кухня
 - ↳ Баня
 - ↳ Дневна
 - ↳ Спалня
 - ↳ Детска
 - ↳ Градина
 - ↳ Коридор
 - ↳ Тераса и балкон
 - Направи сам
 - ↳ Направи сам
 - ↳ Ремонтирай сам
 - ↳ Къде е по-евтино?
 - ↳ Дърводелство
 - ↳ Ел. инструменти
 - ↳ Металообработване
 - ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
 - Строителство
 - ↳ Всичко за вилата
 - ↳ Къщи
 - ↳ Саниране
 - ↳ Хидроизолация
 - ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
 - Сухо строителство
 - ↳ Окачени тавани
 - ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
 - ↳ Сухи и повдигнати подове
 - ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
 - ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
 - Въпроси и Отговори
 - ↳ Полезни съвети
 - ↳ Автомобили
 - ↳ Партньори
 - ↳ Боядисване и Декориране
 - ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
 - ↳ Водоснабдяване и канализация.
 - ↳ Всичко за ремонта
 - ↳ Електротехника
 - ↳ Отопление
 - ↳ Газификация
 - ↳ Електроника и Схеми
 - ↳ Газобетон
 - ↳ От всичко по малко
 - ↳ Компютри и периферия
 - ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
 - ↳ Мобилни устройства, GSM-и
 - ↳ Нека се запознаем
 - ↳ Recycle Bin
 - Статии
 - ↳ Практични решения
 - ↳ Качване на снимки
 - ↳ Какви статии искате?
 - ↳ Готварство, туршии и зимнина
 - ↳ Отмора и шеги
 - ↳ От нищо нещо
 - ↳ Не е за вярване
 - ↳ Литература