• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Аз също искам да комбинирам водно подово с радиатори.Въпросът ми е как ще разпределя топлината при положение,че радиаторите работят на 60-70°С а водното подово не трябва да превишава 40-45°С. :?
burd - специалист
вт ное 20, 2018 7:31 pmpuzlle написа:
Аз също искам да комбинирам водно подово с радиатори.Въпросът ми е как ще разпределя топлината при положение,че радиаторите работят на 60-70°С а водното подово не трябва да превишава 40-45°С. :?
Е как- с вентил. Дали с 3 пътен статичен + отделна помпа за подовото или с 4ри пътен и управление по външна температура, примерно, ти си решаваш.
bulhomes2 - майстор
Най-простия и евтин вариант е да пуснеш подовото след радиаторите. Най-голяма автоматика, за която се сещам е стаен термостат да командва дебита. Я да видим как ще работи! В началото стайния термостат пуска пълния дебит от котела. Да речем 70°С. Да речем, че след радиатора ще падне на 50°С. Пак е над нормалната температура за подовото, ама нали е в началото. Докато загрее пода има време. Като се затопли стаята стайния термостат ще намали дебита... абе може и да свърши работа. Но си е баш побългарена...
ср ное 21, 2018 12:06 ambulhomes2 написа:
...Най-голяма автоматика, за която се сещам е стаен термостат да командва дебита. Я да видим как ще работи! В началото стайния термостат пуска пълния дебит от котела. Да речем 70°С. Да речем, че след радиатора ще падне на 50°С. Пак е над нормалната температура за подовото, ама нали е в началото. Докато загрее пода има време. Като се затопли стаята стайния термостат ще намали дебита... абе може и да свърши работа. Но си е баш побългарена...
Не е трудно да се проследи логиката ти, но не ползваш правилни термини.
Температурата добре, ще се получи, да речем. Радиаторното отопление е с малък дебит и голяма разлика вход-изход, а подовото е с главата надолу- голям дебит, малка разлика на температура между вход изход. За да стане, може да се вземе от изход радиатор, но си трябва отделна помпена група /Regumat F-180/, хидравличен изравнител, някъде на системата /къде ли, при тоя ни рак ни риба.../ и пак "си е баш побългарена..."
Затова, който му е мерак, просто вади от изхода на радиатора, нагъва тръбата и кот стане, без претенции натам. Се нещо ще е.
radius - майстор
И докато се загрява стаята пода ще е 35С :lol:
ср ное 21, 2018 9:22 amradius написа:
И докато се загрява стаята пода ще е 35С :lol:
Градско, ако пода стигне 35, стаята няма да са загрява. Ръйш?!!
С нищо толкос и пак по добре от колкото без хич.
Ако са светнат да нагънат тръбите тарикатски...
Пък дай акъл де! Може да си по пипелия.
  • 1
  • 2

Тема "Водно подово комбинирано с радиатори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: