Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
Заземена фиктивно или ефективно не се знае.На книга е заземено таблото с гаранция.Трипроводна инсталация в апартамента е по сигурна от двупроводна дори да е до апартаментното табло а не до електромерното.
lakosste - специалист
Здравейте.Бях писал в друга тема но тук е по на място въпросът май.
Искам да заземя една трифазна фурна в помещение с 4-жилна инсталация.Фурната е с 5 жила.В това положение дали да обединявам земя и нула от фурната и свързвам към нула в контакта.Предполагам твърда връзка е по-добре /фурната е 17 кв.,
Не е ли добре и да я заземя на корпус със поставяне на собствено земно?И от тук и другия ми въпрос-имам трифазен кабел 3х4кв. + нула 2.5 кв. ,та мога ли да ползвам този кабел като обединя всички жила заедно за заземителен кабел.Разстоянието от коловете до сградата ще е 7-8 метра.

Благодаря предварително.
mironcho - специалист
Кабела, който имаш ще върши работа но не е по правилата. Варианта да си направиш заземител е добро решение. Вътре в помещението монтираш на удобно място парче поцинкована шина (20~30см) предварително разпробита на няколко места с ф7. От фурната до тази шина ПВА2-16мм2 с жълто зелена изолация с кабелни обувки 6х16 (или 16х6 едното е за кабела, другото за болта) в краищата. Фурната би трябвало да има болт или друга клема специално за целта.
Между шината и заземителя има варианти - с шина 40х4 или с кабел ПВА2 16mm2.
На същата шина можеш да заземиш всяко друго оборудване в помещението.
lakosste - специалист
чет ное 22, 2018 6:01 pmmironcho написа:
Кабела, който имаш ще върши работа но не е по правилата. Варианта да си направиш заземител е добро решение. Вътре в помещението монтираш на удобно място парче поцинкована шина (20~30см) предварително разпробита на няколко места с ф7. От фурната до тази шина ПВА2-16мм2 с жълто зелена изолация с кабелни обувки 6х16 (или 16х6 едното е за кабела, другото за болта) в краищата. Фурната би трябвало да има болт или друга клема специално за целта.
Между шината и заземителя има варианти - с шина 40х4 или с кабел ПВА2 16mm2.
На същата шина можеш да заземиш всяко друго оборудване в помещението.
Благодаря ти за отговора.Мога да взема и кабел от заземителя до общата шина но така или иначе го имам този кабел ,реших да попитам.Съединени четирите жила става доста квадрата но не знам дали като са поотделно вътре ще има проблем.
Още въпроси които ме интересуват.
Има ли някакво ограничение от какво разстояние мога да докарам земно до шината в обекта.С една дума може ли кола /коловете/ примерно да е на 10-15 метра.
Още един въпрос-защо при твърда връзка не се изисква дтз и как ще ме предпази заземяването или зануляването.
nikolov333 - майстор
15 м не е проблем..даже за катодните отводители има минимални разстояния между различните степени на защита. ДТЗ се препоръчва за контактни излази в които се включват преносими електроуреди, поради спецификата на употребата им и дефектите, които са свързани с това.. Стационарните консуматори още повече на твърда връзка са защитени от повечето такива рискове при правилен първоначален монтаж, но ДТЗ не е забранено да се монтира и при тях, просто не те задължава закона у нас.. по света не знам :-D
lakosste - специалист
чет ное 22, 2018 6:50 pmnikolov333 написа:
15 м не е проблем..даже за катодните отводители има минимални разстояния между различните степени на защита. ДТЗ се препоръчва за контактни излази в които се включват преносими електроуреди, поради спецификата на употребата им и дефектите, които са свързани с това.. Стационарните консуматори още повече на твърда връзка са защитени от повечето такива рискове при правилен първоначален монтаж, но ДТЗ не е забранено да се монтира и при тях, просто не те задължава закона у нас.. по света не знам :-D
Благодаря и на теб.
Питам за разстоянието защото от вън до таблото ми покрай стълба на енергото има забит кол който не се ползва-когато вадеха таблата отвън на мен ми се наложи да го вадя преди да дойде и моя ред и за да ми свършат работа аз си монтирах тръбата за таблото и заземителния кол- естествено за моя сметка но като ми дойде реда минаха и си забиха и техен кол ,който сега е на 1 метър от моето табло плътно залепен за стълба и е свободен.
Единия вариант е или да съединя и двата кола за по-добро земно и да си хвана земно от нулата която идва от стълба но и която е потсигурена с два кола или да си бия няколко кола до обекта ми но лошото е че ще трябва да ги бия в градинката с цветя на жената а тя няма да много доволна :yawinkle:
nikolov333 - майстор
Най-добре е да са обединени до таблото и в норми измерени от лаборатория, но от таблото нататък ти трябва три-пет проводно окабеляване..
mironcho - специалист
Не е лошо да обединиш двата кола. Но градинката също може да се ползва. Коловете ще са на 80 см под повърхността, така, че можеш да я ползваш и да върнеш цветята на мястото им.

ДТЗ на фурната не се изисква, защото се изисква да е заземена и тогава ако 'изтече' ток от кабели/реотани той ще стигне до корпуса и повредата ще се неутрализира от земното или от предпазител. Т.е. това до което се докосваш при обичайна работа с уреда не може да попадне под опасно за живота напрежение.
За уреди включвани в контакт само, когато ти трябват ситуацията е друга. Повечето такива джаджи сега са с II клас нa изолация (пластмасов корпус и двужилен захранващ кабел) и в общия клучай са безапасни, но там може да имаш прегътат, с повредена изолация кабел, овлажнявяне на корпуса и т.н. което е опасно. Тогава ДТЗ - то може да те предпази.
Щом обекта е за производство, то той подлежи на периодичен контрол. Ако приемеш контрола на ел.инсталацията, осветление, шум и др. от добрата страна би трябвало да спиш спокойно, че няма да се увредиш, претрепеш... себе си или накой работник и/или роднина.
lakosste - специалист
чет ное 22, 2018 9:40 pmmironcho написа:
Не е лошо да обединиш двата кола. Но градинката също може да се ползва. Коловете ще са на 80 см под повърхността, така, че можеш да я ползваш и да върнеш цветята на мястото им.

ДТЗ на фурната не се изисква, защото се изисква да е заземена и тогава ако 'изтече' ток от кабели/реотани той ще стигне до корпуса и повредата ще се неутрализира от земното или от предпазител. Т.е. това до което се докосваш при обичайна работа с уреда не може да попадне под опасно за живота напрежение.
За уреди включвани в контакт само, когато ти трябват ситуацията е друга. Повечето такива джаджи сега са с II клас нa изолация (пластмасов корпус и двужилен захранващ кабел) и в общия клучай са безапасни, но там може да имаш прегътат, с повредена изолация кабел, овлажнявяне на корпуса и т.н. което е опасно. Тогава ДТЗ - то може да те предпази.
Щом обекта е за производство, то той подлежи на периодичен контрол. Ако приемеш контрола на ел.инсталацията, осветление, шум и др. от добрата страна би трябвало да спиш спокойно, че няма да се увредиш, претрепеш... себе си или накой работник и/или роднина.
Обекта беше за производство но беше тесен и малък но беше в заварено положение.Сега построих нов ,където инсталацията която ми направиха вече е 5 и три проводна.В стария за който говоря мисля да направя нещо за в бъдеще и затова искам да го тунинговам малко от към заземяване.
Имам нужда от още малко пояснение-ако ,да не дава господ избие утечка и земното я отведе то аз как ще разбера за проблема и каква е разликата в това че при твърда връзка е безопасно докато ако е на щепсел не е?
Благодаря ти отново
lakosste - специалист
чет ное 22, 2018 8:59 pmnikolov333 написа:
Най-добре е да са обединени до таблото и в норми измерени от лаборатория, но от таблото нататък ти трябва три-пет проводно окабеляване..
за Дтз ще мисля за по-нататък макар че мисля за прекарване на нови кабели.Но до тогава ще за задоволя със заземяване.Искам да заземя една трифазна скара една готварска печка която е свързана трифазно на две фази и един конвектомат също трифазен.В момента не ползвам уредите професионално но искам да са ми колкото може по-надеждни.

Тема "Колко важно е заземяването?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: