Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Justy - майстор
denuchi написа:
ела и ще ти го демонстрирам на живо. невъзможни работи няма. а ти се хващаш за това. :излиза едва ли не че крушките са вързани последователно: сега ако неси го разбрал правилно или неси го прочел или незнаеш за какво става въпрос извинявай че съм те подвел. а точно за неговият случаи днес си поиграх да го направя да работи по същият начин. и по моята картинка и схема просто липсва една нула.
За това говоря и аз по горе :wink:
ELEMENTAL - специалист
Justy написа:
Ако проводникът към крушката на тавана, който трябва да свърже нулата е даден към фаза - ще имаш точно този ефект. Половината напрежение измерваш през едната крушка. А горната крушка въобще не свети, защото от двете страни и даваш фаза.
През коя от двете ?
:lцl:

Прикачен файл

110V.jpg
110V.jpg (13.3 KиБ) Видяна 6487 пъти
Justy - майстор
:lol:
Прочети и уточняващите въпроси надолу, де. Засега само предполагаме - аз лично, че фазата не е подадена правилно на ключа, т.е. включена е към изходна клема.
докера - специалист
И на мен така ми изглежда /захранващата фаза е поставена грешно в ключа/ , което може да се нарече вариант на последователно свързване , само че в ключа :-D . Захранващата фаза най-вероятно е поставена на изхода на ключа за страничната /тази на стената/ лампа . Когато той е на позиция "загасено" , фазата не отива и към другия ключ :wink: , а когато отива , минава през товар /жичката на стенната лампа/ и напрежението пада .
докера написа:
И на мен така ми изглежда /захранващата фаза е поставена грешно в ключа/ , което може да се нарече вариант на последователно свързване , само че в ключа :-D . Захранващата фаза най-вероятно е поставена на изхода на ключа за страничната /тази на стената/ лампа . Когато той е на позиция "загасено" , фазата не отива и към другия ключ :wink: , а когато отива , минава през товар /жичката на стенната лампа/ и напрежението пада .
Аз също си мислех за този вариант, но отворих ключа и там са 3 клеми. Основната е отгоре, а другите две отдолу - под всеки от двата ключа. Фазата си е вързана отгоре на единичната клема и при натискане на ключа за едната или другата лампа прескача съответно долу... при пуснато положение и на двата ключа има фаза и на трите клеми... при загасено има само на единичната, така че може би не е такъв случая. Утре ще проследявам проводници и вериги с мултицета, въпреки че все още не съм измислил с какъв кабел да стигна от фасунгата до ключа...поне 2 метра са, но ще видим. Ще пиша при развитие на случката. :)
mitcd - специалист
Какво му мислиш.Просто разкачи тоя сериен ключ и мери на лампите дали ти идва фаза.Махни и крушките и пиши какво ти излиза?
докера - специалист
Щом свързването на ключа е правилно , както те посъветваха по-горе , намери кутията , в която става комутирането , и я преработи - намери захранващите фаза и нула - и действай :wink:
vankata - напреднал
А и огледай по трасето на кабела за дупки-за закачалки,огледала и др.
Последните 2 седмици нямах много време, така че проблема остана малко на заден план, нали така или иначе поне една лампа имаше в банята. Вчера обаче имах малко свободно време и продължих да човъркам.
Оказа се, че към едната секция на двойния ключ има оставен един кабел, излизащ от стената за свързване на вентилаторче, което да се контролира с ключа. Другата секция пък е за двете лампи, които би трябвало да светят заедно... Реших да започна със свалянето на целия корпус на таванската лампа и да видя какво ще покаже мултицета директно на мостовия кабел, излизащ от тавана. Оказа се, че напрежението си е идеално, а цялата мизерия е била от доста нагоряла фасунга, от което се беше стопила и изолацията на проводниците, така че отгоре където в нея влизаха жичките имаше само една голяма, черна глеч. Сложих нова фасунга и нови проводници и сега вече всичко е наред...както се казваше в голямата книга...и биде светлина. :)
Благодаря на всички за идеите и насоките. :)
В. Петров - специалист
Gogeff написа:
Оказа се, че напрежението си е идеално, а цялата мизерия е била от доста нагоряла фасунга, от което се беше стопила и изолацията на проводниците, така че отгоре където в нея влизаха жичките имаше само една голяма, черна глеч.
Това обикновено се случва при претоварване. На бакелитов цокъл, който е разчетен за 60W лампа се поставят лампи 100W че и повече. :idea:

Тема "Едно въпросче за нещо странно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: