Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 23, 2018 9:48 pmchoko написа:
Как мога да определя минималния разход ако минималната мощност е 3,5 КW . Може ли да се каже че това прави 35 KW среден разход за 10 часа при калоричност на пелетите около 5 КW минимум 7 кг пелети за този период от 10 часа?
Не
choko - специалист
пет ное 23, 2018 10:12 pmLazarGanev написа:
Как мога да определя минималния разход ако минималната мощност е 3,5 КW . Може ли да се каже че това прави 35 KW среден разход за 10 часа при калоричност на пелетите около 5 КW минимум 7 кг пелети за този период от 10 часа?
Не
Благодаря за Бързия отговор, бихте ли обяснили по подробно защо горното е неприложимо или грешно изчисление ?

Към какъв реалистичен разход мога да се стремя ако уреда ми (14КВ)?
Нормален разход ли е да изгори 11кг за 10 часа при не толкова студено време и не висока температура поддържана от термовентили в около 50 м2, струва ми се много, а не съм пуснал да топли и бойлера ?
шоп - майстор
Калоричността на пелетите не е обявената, КПД то на горелката не е 100%, КПД то на топлообменника не е 100%

Радвай се, че в момента гориш 11 килограма за 10 часа :idea:
Здравейте колеги

От как разбах за пелетните камини съм в размисъл за начина на оптоление.За сега 2 инвенторни климатици и ел печка за малката спалня.разполагам с ап 70 кв2 отопляема площ вкл банята и коридора.Апаптамента е в сграда на 6 ет аз съм на 4 ет.Има изградена оптолителна система с радиатори с общ колектор предвидено за сградно парно но уви не стана.

Искам да отоплявам както следва

Спалня 17 м2 две външни стени без изолация и една към стълбището една вътрешна стена . монтирани глидери 24 броя чугунени глидери колор чешки с мощност ако не греяа 2,49 кв.дограма дървен стъкопакет
Спалня 10,5 м2 една външна стена с голям прозорец монтирани 10 бр глидери 1,04 кв дървен стъколпакет
Кухня хол едно помещение две външни стени без изолация една вътрешна към друг оптопляем ап , монтирани 41 глидери или 4,24 кв там ще бъде евентуално камината.
Баня 2,5 кв2 лира
Насочилсъм се към камина около 10-12 15 кв марка Ecospar или някоя от италианските или испанските мисля че ще е достатъчна за оптоление ако е така може да вържа и бойлер с серпентина.
Камините който съм разглеждал са с разход от 1 -3 кг /час.Идеяата ми е с около 4 т пелети да се отоплява апартамента с тем около 23 - 25 гр.през деня и 21 през ноща.
Моля за вашето мение дали глидерите за достатъчни за отопление на тази квадратура или е необходимо още да се допълват
Дали ще се справя с това количество пелени или ще е необходимо още к-во пелети.
Имам скромни наблюдения за Bunit 25 Кв но съседите които го ползват топлят същия апартамент с температура 20-22 гр. с около 2 тона според мен е студено но на тях им е добре.Виждам , че има доста специалисти и настройчици за пелени камини, който се надявам да ми помогнат да се ориентирам в пелетното отоление
Моля за мнение и коментар на идеята ми за топло
P.S

Публикувам питането си тук защото не успях да се ориентирам мн добре в темите на форума
Благодаря предварително на отзовалите се !!!
шоп - майстор
@brodski, мисли ли ли сте по въпроса вместо да ставате хамалин и да мъкнете 4 тона пелети до етаж 4, да инвестирате тези 2-3 хил. лева във външна стабилна изолация и да си карате с инверторните климатици?
Да мислил съм но според мойте сметки изолацията на външите стени ще е повече от 3 хиляди лева.

Благодаря за отговора !!!
filmatoplo - майстор
Аз без изолация и лоша дограма изкарвам сезона с 2 тона , сега смених дограма , ще сменям и входната врата че старата духа :wink: при всички случаи ще ти стигнат 2,5 т .Камина Грейко обаче .
съб ное 24, 2018 5:41 pmfilmatoplo написа:
Аз без изолация и лоша дограма изкарвам сезона с 2 тона , сега смених дограма , ще сменям и входната врата че старата духа :wink: при всички случаи ще ти стигнат 2,5 т .Камина Грейко обаче .

Ти в апартамент или къща си ? Каква температура поддържаш в стаите? А според теб глидерите достатъчни ли са или още да се слагат.
Не съм смятал топло загубите, нали така се смята нужните кв за отопление на стая по загубите. А какво ви е мнението за италиански или испански пелетни камини ? А и колко киловата да е камината влиза ли и бойлера серпентина в тях или не ?

Благодаря
P.S
Като сметна всичко и окончателно реша коя камина ще купя ще кажа
Благодаря на отзовалите се !!!
bmahob - майстор
съб ное 24, 2018 5:41 pmfilmatoplo написа:
То за твоя топъл дом знаем :-D ма не само греблото може с 2 тона :lol:
filmatoplo - майстор
Нямам изолация отвън ,нито таванна ,пода най лошото студен терикот ,знам все минуси леко полеко поправям се :wink:

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: