• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dts000 - помощник
Бях направил нова тема и там бях описал по-подробно, затова тук не съм писал.
Апартамент 120 м2, от които отопляваме около 75-80 м2. Не отопляваме една стая + терасите. Отопляваме четири стай + коридор. Общо около 70 глидера на 60 см. Апартамента е с нова PVC дограма и топлоизолация 5 см /тогава такава се слагаше/. Парното е със стенен програматор като е настроен от 23,00-06,00 часа на 18 градуса и през останалото време през деня е на 21 градуса. От ноември пускаме парното но до към 15-ти не беше чак толкова студено навън. До сега на 24-то число са изконсумирани 75 м3 х 0,93 лв. Това е с топлата вода, която е на 50 гpадуса, а на паpното е настpоена на 60.

съб ное 24, 2018 9:08 amLazarGanev написа:
съб ное 24, 2018 9:04 amdts000 написа:
Здравейте,
От тази зима и аз съм на газ. Много съм доволен. Чудя се само дали съм настpоил пpавилно котела на 60 гpадуса за паpното или е много.
Ами няма кой да ти отговори адекватно при тази информация, която си дал.
sokolov.91 - майстор
Аз от началото на Ноемви имам до днес 160 кубика за 5 радиатора и топла вода. През ноща 19 градуса в стаите през деня 21. Радиаторите съм ги писал. Панелни тип 22 на 600. Един три метра, един 2.30, един 2,20, един 2.20 на 500мм и десет глиьера на 600. Не ми е студено и всичко е ок. Просто котелаа не иска да модулира като хората и това е. Пали си се и си се гаси и повече от 10 минути не е работил в режим модулаация. Струва ми се много този разход, но сега не коментираме това. Отоплявам 65 квадрата чиста площ.
idealist - специалист
Моят котел е включен на режим отопление на 01.10.18. и CR 100 му казва какво да прави.
sokolov.91 - майстор
съб ное 24, 2018 2:41 pmidealist написа:
Моят котел е включен на режим отопление на 01.10.18. и CR 100 му казва какво да прави.
То и на моя котел регулатора му казва какво да прави, ама нещо не ми харесва какво му казва.

П.С. Да попитам какъв температурен сензор за външна температура мога да сложа на котела за проба как ще работи? Всякакъв NTC сензор ли би ми свършил работа и колко ома трябва да е или сензора си е специален за котела? Питам, защото лятото като купувах котела от фирмата ме изплющиха над 80лв. за NTC сензор за бойлера, а такива сензори има и по 15лв.
LazarGanev - "Велик майстор"
Нито сензор за бойлер става друг, нито външен.
https://intiel.com/product-category/sensors
http://electromarket.bg/20-ntc-sensors
Май избора се ограничава в тези рамки и цени.
Даже изключая скъпите на Интиел, за висока температура.
sokolov.91 - майстор
Почти сигурен бях, че така са го направили от Бош, че стандартен сензор да нестава. Лазаре имаш ли идея колко струва горе долу външен сензор за котела? Мерси.
съб ное 24, 2018 8:01 pmsokolov.91 написа:
Почти сигурен бях, че така са го направили от Бош, че стандартен сензор да нестава.
...
Измери му съпротивлението и ще стане ясно
Външен датчик е 39лв, а датчик за бойлер е 92.40лв, може би си запомнил цената без ДДС, която е 77лв. Не знам защо, но тоя датчик за бойлер всяка година скача с 10-15лв :?
съб ное 24, 2018 8:11 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб ное 24, 2018 8:01 pmsokolov.91 написа:
Почти сигурен бях, че така са го направили от Бош, че стандартен сензор да нестава.
...
Измери му съпротивлението и ще стане ясно
Не е само съпротивлението при стайна температура, графиката е индивидуална. Това лято имах един случай с клиент, който ми дължеше пари, но решил да извика един убавец да ме замести и да довърши инсталацията, като му монтира бойлера. Оня вместо да се харчи за оригиналния датчик, сложил там некъф, ама контролера пищи и не го иска, дава грешка. Оня изхвърлил скъпия многофункционален контролер FW200 за над 500лв (за да спести 90лв), щото давал грешки, откачил и външния датчик (щот се вързва на FW200), играл си няколко дена, викал и помощ, накрая успял да пусне някак си котела с бойлера, взел парите и заминал. Обаче котелът нещо не работи, почнал да прегрява и човека се принуди пак да ме вика, плати си борчовете, само и само да подкарам системата след оня некадърник :cool:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: