• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 89
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ELEMENTAL - специалист
Така е.Не е хубаво да се връзват паралелно светодиодите, ама китайците са го направили като за по-евтино (макар, че един резистор е половин стотинка).
По принцип е допустимо паралелното свързване единствено и само, когато светодиодите са подбрани с еднакви параметри.Такъв е случая с подсветките на LCD дисплеите и с мощните светодиоди (при последните отделните светодиоди се изградени в един общ полупроводников кристал поради което производствените им толеранси са малки).
Wishmaster-ruse - специалист
Neno Er написа:
Прочети в ЗДП какви светлини и къде се поставят на МПС, за да нямаш проблеми с КАТ.
Значи в закона пише това:
12. по осветителната уредба:
а) изменени са броят, типът, цветът и разположението на предписаните светлини, с
изключение на светлините за мъгла
Чл. 10. Т.12
Не можах да намеря къде точно се определят цветовете. Ама както и да е синия цвят възира просто пробвах на негово място идва бяло нека ми кажат за него нещо.
крушките са самоделки и изглеждат така.Малко недодялано но зад стъклото не се виждат :wink:

Прикачен файл

krushki 014.JPG
krushki 014.JPG (49.69 KиБ) Видяна 10959 пъти

Прикачен файл

krushki 004.JPG
krushki 004.JPG (26.9 KиБ) Видяна 10959 пъти

Прикачен файл

krushki 005.JPG
krushki 005.JPG (27.51 KиБ) Видяна 10959 пъти

Прикачен файл

krushki 007.JPG
krushki 007.JPG (25.26 KиБ) Видяна 10959 пъти
Последна промяна от Wishmaster-ruse на чет ное 27, 2008 10:06 pm, променено общо 1 път.
tatitijoro - напреднал
Прочетох цялата тема и съм възхитен от знанията, които показвате всички. Аз съм бегло запознат с основните закони в електричеството до толково до колкото да не се убия поправяйки си нещо сам. Получих доста полезна информация от тази тема и искам да споделя с вас идеята си за осветление. Така, първо да започна с това, че живея в студентки град в стая която е с размери 3х3м. Именно нея искам да осветя със светодиоди. Идеята ми е следната диодите да са наслагани на панел използван за изолация на стени подове тавани т.н. с дебелина 5-8мм. Диодите да са наредени по определен начин и да са в дупки направени в панела. Всичко това да седи като висящ таван за да е лесно за работа (поправка и т.н.). Мисля да използвам 10 бели диода по 15000-17000mcd. Понеже има различни мнения за това как да са вързани диодите(последователно, успоредно, по групи) дали да се използват кондезатори и пр. искам да ми помогнете от чисто електрическата страна на въпроса да избера най-правилното решение. Благодаря Ви предварително.
Justy - майстор
Добре дошъл :) В темата има всичко, което ти трябва. Само уточни за панела - на самия гипскартон ли смяташ да ги монтираш? Няма да е лесно за монтаж и ремонт. Питай - тук сме :wink:
tatitijoro - напреднал
Значи първо няма да е гипсокартон (наистина с него ще е трудно) по-скоро пресован стиропор или нещо от сорта. Мисля схемата да е следната - грец и си мислех да вържа след грец-а две групи по 5 диода с одтелни за всяка група резистор. Беше писано за гасящ кондензатор, него къде трябва да го вържа в такъв случай. Също не ми се ще да отдава много топлина да не се прецака нещо този пресован стиропор защото все пак си е полиестер.
Justy - майстор
tatitijoro написа:
Значи първо няма да е гипсокартон (наистина с него ще е трудно) по-скоро пресован стиропор или нещо от сорта. Мисля схемата да е следната - грец и си мислех да вържа след грец-а две групи по 5 диода с одтелни за всяка група резистор. Беше писано за гасящ кондензатор, него къде трябва да го вържа в такъв случай. Също не ми се ще да отдава много топлина да не се прецака нещо този пресован стиропор защото все пак си е полиестер.
Готин си, давай :) Светодиодите не отдават никаква топлина, гасящите съпротивления / като се оразмерят правилно / - също. Да почнем от панела - колко квадрата е?
tatitijoro - напреднал
Мислех си за нещо от сорта на два панела 120х60см. А за изцепката преди малко съжалявам в тези науки не ме бива много, но прочетох доста неща и явно съм се объркал, вместо да разбера правилно.
Justy - майстор
Не се притеснявай, не е изцепка - какви изцепки има :lol: Кажи, тези панели - декоративен таван ли ще са или основен?
tatitijoro - напреднал
Декоративен и ще има отстояние от тавана поне 3-4см Няма да покриват целия таван
Justy - майстор
Препоръчвам ти плексиглас - 5 мм. бял. Лесно се работи, а диодите ще правят много ефектен ореол около себе си.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 89

Тема "Осветление със светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: