• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 11:58 amТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 11:49 amsokolov.91 написа:
...
И като край - голяма делта големи разходи за отопление.
Я намаляй заданието на водата на 45 и продължавай с експериментите докато е топло.
Имаш време да разбереш какви са максимални и минимални температури, нужни за отоплението на къщата ти. Задаваш няква средна, за другия сезон и си гледаш семейството /мъжката работа/.

Забрайх си тестото, с тоз форум бе, .....превтаса......Аааааааа!
Да ама няма кой само да тича до котела и да ръчка по него.
За това казах, че се замислям за външен датчик. Да му настроя някаква подобаваща крива и той заедно със стайния термостт да си говорат и да се разбират повече помежду си отколкото аз със стайния.
Не му се плаши на тестото тъкмо ще е по пухкаво изделието после :razz:
нед ное 25, 2018 12:06 pmsokolov.91 написа:
...
Офффф, няма да тичаш, щото промяна ще се налага през няколко седмици.
За мен еквитермично е най добре, но ако не промениш заданието за водата, котела ще се стреми да изпълнява приоритетно него.
Допълних предното мнение, на предната страница.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 12:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 12:06 pmsokolov.91 написа:
...
Офффф, няма да тичаш, щото промяна ще се налага през няколко седмици.
За мен еквитермично е най добре, но ако не промениш заданието за водата, котела ще се стреми да изпълнява приоритетно него.
Допълних предното мнение, на предната страница.
Ама ще променям заданието през няколко седмици ако имам буфер като теб и това ми дава инерция на инсталацията. А като нямам буфер и през деня от сутринта до вечерта температурите навън се променят с по 10 градуса кой ще обира луфтовете като няма буфер - аз, като постоянно тичам до котела да го ръчкам все едно съм на котел на твърдо гориво. А като няма никой в нас по цял ден? За това според мен трябва някой да върши тази работа и този някой да е външния датчик.
нед ное 25, 2018 12:30 pmsokolov.91 написа:
...
Ама ще променям заданието през няколко седмици ако имам буфер като теб и това ми дава инерция на инсталацията. А като нямам буфер и през деня от сутринта до вечерта температурите навън се променят с по 10 градуса кой ще обира луфтовете като няма буфер - аз, като постоянно тичам до котела да го ръчкам все едно съм на котел на твърдо гориво. А като няма никой в нас по цял ден? За това според мен трябва някой да върши тази работа и този някой да е външния датчик.
Къщата Соколоооов, къщата. Тя ти е буфер. Дали по външна или със стаен, се се задава "инерция". Те тва та отменя от тичането. Лазар обяснява, че тоя термостат е с размита логика, та ги смята работите вместо теб и мен.
Аз имам Интиелски и си размивам мозъка в него и съм постигнал невероятен успех. Моята къща има 7 часа инерция, та заданието, според външните условия, да го постигне чак след 7 часа. Така температурата, за денонощие, се променя само няколко градуса. Ако чукна 0 градуса инерция, температурата варира в диапазон от 15-20 за денонощие.
Явно трябва сам да си изминеш пътя.
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 1:08 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед ное 25, 2018 12:30 pmsokolov.91 написа:
...
Къщата Соколоооов, къщата. Тя ти е буфер. Дали по външна или със стаен, се се задава "инерция". Те тва та отменя от тичането. Лазар обяснява, че тоя термостат е с размита логика, та ги смята работите вместо теб и мен.
Аз имам Интиелски и си размивам мозъка в него и съм постигнал невероятен успех. Моята къща има 7 часа инерция, та заданието, според външните условия, да го постигне чак след 7 часа. Така температурата, за денонощие, се променя само няколко градуса. Ако чукна 0 градуса инерция, температурата варира в диапазон от 15-20 за денонощие.
Явно трябва сам да си изминеш пътя.

Да ама мойта къща е ледник и има инерция 15 минути. И понеже радиаторите са агромни като се запали котела много бързо стоплят, а като се изгаси бързо става студено и трябва пак да се пали. Не е като с буфер един тон да се запали да погори един час пък после два да не гори а радиаторите да са постоянно топли. Сега при мен се получава отопление на проточен принцип. Като както са двуконтурните котли за БГВ. Искаш вода пали се спираш да искаш вода гаси се. А като си с едноконтурен котел и обемен бойлер избягваш паленето на котела на всяко пускане на чешмата. Аз с топлата вода успях да узбегна проточния принцип, но с отоплението не успявам. И си мисля, че в случая точно заради големите радиатори котела работи резко за кратко.
шоп - майстор
нед ное 25, 2018 1:47 pmsokolov.91 написа:
Аз с топлата вода успях да узбегна проточния принцип, но с отоплението не успявам. И си мисля, че в случая точно заради големите радиатори котела работи резко за кратко.
Стана ми интересно, как избегнахте проточния принцип при БГВ :?
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 1:50 pmшоп написа:
нед ное 25, 2018 1:47 pmsokolov.91 написа:
Аз с топлата вода успях да узбегна проточния принцип, но с отоплението не успявам. И си мисля, че в случая точно заради големите радиатори котела работи резко за кратко.
Стана ми интересно, как избегнахте проточния принцип при БГВ :?
С едноконтурен котел и бойлер със серпентина.
шоп - майстор
нед ное 25, 2018 2:21 pmsokolov.91 написа:

Елементарно:-)
По същия начин се избягва и цикленето при отопление:-)
sokolov.91 - майстор
нед ное 25, 2018 2:49 pmшоп написа:

Ами да с буфер. И аз това му обяснявам на Трифон.
нед ное 25, 2018 2:58 pmsokolov.91 написа:
нед ное 25, 2018 2:49 pmшоп написа:

Ами да с буфер. И аз това му обяснявам на Трифон.
СоколоооФ, не е задължително да си слагаш буфер, престъпно е за газова инсталация.
Не ти трябва спиране на котела. Просто си настрой така джаджите, че да мъркат и къщата да не изстива!
Причер: - Спри отоплението, иди на почивка със семейството за 2 седмици и пусни отоплението, едва когато се върнете! Тогава ще разбереш, че къщата ти е буфер, а отоплението може и без такъв. Особено с метан.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: