Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iliya_i - майстор
чет ное 22, 2018 9:59 pmlakosste написа:
Сега построих нов ,където инсталацията която ми направиха вече е 5 и три проводна.
А тези 5-ти и 3-ти проводник къде ги свърза? Навява мисълта, че всъщност имаш заземител и трябва само да свържеш стария обект към него :? :? :?
lakosste - специалист
чет ное 22, 2018 10:24 pmiliya_i написа:
чет ное 22, 2018 9:59 pmlakosste написа:
Сега построих нов ,където инсталацията която ми направиха вече е 5 и три проводна.
А тези 5-ти и 3-ти проводник къде ги свърза? Навява мисълта, че всъщност имаш заземител и трябва само да свържеш стария обект към него :? :? :?
Аз съм на ъгъл,като от единия край ми е старото помещение за което говоря,а от другия край имах друго помещение ,което удължих и там си бих земно .По въздуха най прекия път е 35 метра .Сега новото помещение ми е захранено с кабел от старото защото чакам договора от ВиК за да си извадя акт 16 и да ми сложат електромер, иначе таблото ми го поставиха.И сега съм с 35 метра кабел през покрива но няма друг начин.
lakosste - специалист
Днес набих кол за заземяване на фурната но при закачане на клемата за корпуса видях приискряване, при изключен предпазител-пуснал съм отделен кабел за фурната като съм сложил предпазител преди нея и кабела е директно в предпазителя на твърда връзка от което следва че нулата ми е свързана при това приискряване.
Тъй като от фурната идват 5 кабела в таблото кабела за нула и кабела за земно съм ги сложил към на една шина с нулата.
Измерих с мултицет между корпус и земя показанията бяха 08.5 след малко намаля после пак 08.5
Нормално ли е това?
Измерих между фаза и земно -230 волта
nikolov333 - майстор
Не знам дали ме разбра първия път.. затова ще се повторя пак. Щом имаш пет проводна инсталация до фурната, си свързваш защитния и нулата към фурната отделно и ги обединяваш на PEN шината в електромерното табло, а нея я заземяваш, колкото може по-яко.. :-D
С две думи заземяваш печката с петия защитен проводник, който ти идва от електромерното и прочети за системите за изравняване на потенциалните на всички железни части в помещенията.. :idea:
mironcho - специалист
Не е добре да има повдигане на нулата спрямо земя - значи, че има проблем, който трябва да се търси и отстрани. На първо четене - лошо заземяване от към източника на енергия, слаби връзки, претоварена нула, неправилно балансиране на фазите...
За да не искри или свързваш 5-те кабела, както казва Николов или откачаш 5-тото жило от фурната и на клемата със знак ЗЕМЯ свързваш новия заземител. Обаче за втория вариант се иска и протокол от проверката му.

При положение, че ползваш местен заземител то, не трябва да свързваш 5-я проводник (работиш само с 3 фази и работна нула), защото както си забелязал се получават искри текат уравнителни токове в неясна посока в зависимост от това, какво е включено, колко е изправно и колко ти е качествен заземителя (последното го казва лаборатория).

Аз спирам със съветите в тази тема. Бъркотията стана голяма. Прочетох пак назад - май вече имаш 3 заземителя - два твои и един на електромерното табло, когато не се свържат правилно стават искри, върти се електромера или се топят и палят кабели. Имаш захранване от една страна, като ти пуснат ново от коя страна ще стане не е стана ясно и дали ще му пасва заземяването - съвсем. Предлагам да извикаш проектанта си (новото помещение или пък друг) да ти каже какво да направиш. Във форума рискуваш да попаднеш на зидари, дърводелци и агрономи с наклонности към електротехниката, които много държат да изпъкнат със съветите си, но ако се убиеш или ти тръснат яка глоба от Инспекцията по труда ще повдигнат рамене и ще ти кажат, че и те са се учили от форума са си мислили, че е добре.
Успех !
FM STEREO - специалист
нед ное 25, 2018 8:48 pmlakosste написа:
Днес набих кол за заземяване на фурната но при закачане на клемата за корпуса видях приискряване, при изключен предпазител-пуснал съм отделен кабел за фурната като съм сложил предпазител преди нея и кабела е директно в предпазителя на твърда връзка от което следва че нулата ми е свързана при това приискряване.
Това се получава защото твоят заземителен кол има различен потенциал от този на нулата идваща от отвън (електромерното табло), която е заземена. За да е ефективно това заземяване трябва да извикаш лаборатория, която да измери импедансът му спрямо земя и ако отговаря на определен импеданс може да бъде свързан.

Тема "Колко важно е заземяването?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: