Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Няколко са отговорите:
- не се отоплява по цял ден (и нощ), а малко сутрин и малко след работа
- помощно отопление, каквото и да е то (климатик, печка на дърва)
- във форума е имало случаи квадратурата да се надценява два пъти. Като се вземе рулетката и се прецъка калкулатора цифрите говорят друго.
- отчитане температурата само в стаята с камината или друга постоянно обитавана стая
- климатичната зона - когато в Бургас и Сандански беше 12-14 градуса, при мен беше мъгла и беше между 1 и 4°.
- фундаментално топло жилище, в което температурата без отопление не пада под 16 градуса при средна 0 навън. За цяла зима приказвам, не за един-два дена

Да попитам колко вода се загрява че не могат 3,5 кг/час да я сгреят за 10 часа? Този котел го хващам насред двора, слагам го върху саджек за варене на компоти и с 3,5 кг дърва на час за 10 часа ще кипнат два реда компоти.

Настройките спрямо горивото и атмосферните условия също имат значение. При мен с гориво 144 лв/т не може да се направи ефективно горене с по-малко от 2 кг/час. Просто не става. Опитах всичко, всякакви комбинации от подаване, паузи и вентилатор ... НИЩО не помага. Само че 2 кг на час няма какво да ги правя. Пак горя по 30-32 кг на ден като топля 16 часа. Да, сметката идва точно 2 кг по 16 часа тамън 32 кг, но идвайки постоянно по 2 кила на час топлината няма от какво да се поеме. Подавам по таблица 600 грама, те идват 1300 грама, правя го 1000 грама да се подават, подават се 1400 грама :rolleyes: Пелетите се падат както са загребани от шнека и огън не може да се получи. Не се ползват ефективно - висок разход за получената топл. енергия и т.н. С воден акумулатор щеше да стане. Ама 2000 леа... Хубавото е че имам и друго гориво, с което може да се подават и по 3-4 пелетчета и огънче си има постоянно. Лошото е че са скъпи :|
Ludoto_momche - специалист
Те тези 3,5 кг.на час ще я згреят за тези 10 часа ама са си 35 кг.От една седмица не съм спирал котела,помощни средства за отопление не ползвам в момента.Горелката работи по стайния термостат.13 панелни радиатора 3 от които не работят оставил съм ги на звездичка.Незнам колко е водата .Температура на котела 60 гр.Задал съм и в момента макс 2ра степен тя е около 4 кг.на час.При подаване на стайния горелката тръгва на 2 ра и така докато стайния не и подаде стоп.
andy_forresite - майстор
10 радиатори са сериозна работа. 180 кв. м. Това са доста стаи. Имай предвид че пелетите не са 5 kw и че чистата топлина към радиаторите е не повече от 3,5 kw. Значи 100 kwh консумира твоето жилище на този етап. Добре си откъм разход :)
filmatoplo - майстор
Феролито гори слънчогледови пелети при определени настройки .
andy_forresite - майстор
Ефективно ли горят или просто минават?
Аз още удържам разход 18-19 кг. на денонощие, обаче:
– свил съм са в една стая, нататъка прая ремонт, щерката я няма.
– топля баня.
– топля и котелно, хихи, там май е най топло. Тръбите няма кой да ги изолира.
– отопляемата площ + стените е ок. 40кв.м, а чистото е точно 35.
Малко топлина отива в неизползваемо помещение, където минава неизолирания иноксов.
Прикачен файл:
$_3.jpg
$_3.jpg (20.34 KиБ) Видяна 1949 пъти
Смятайки едно към гьотере, излиза чи са топля с ок 3 киловат часа.
Ми добре е. И времето е.....беше добре. Ай сига ши видим ко ши гледами.
filmatoplo - майстор
Гори ги , ама иска горелката да си е у вас понеже на клиент за 5 часа не мож я настрои добре .
Той гаража топъл няма страшно.Да горят на стандартните настройки пак добре.Те тези дървесните дето съм ги взел горят на стандартни ,че и въздуха съм намалил.Не вярвам слънчогледа да е по зле.
filmatoplo - майстор
Абе днес ще ходя в едно градче на монтаж , та там има Фероли на слънчоглед , ама не знам кога ще приключа с монтажа ,и вали и кой знай дали ще ида до къщата да погледна настройките на Феролито :) .То си е беля -ще ги кажа тез настройки тука ,пък ще се вдигнат цените на Феролитата ,че и на слънчогледовите пелети :lol: .
Те тез дето ги намерих са 8 мм незнам дали има някакво значение.Мен само ме протесняват дългите ,че задръстват горелката.Няма да е лошо да споделиш настройките. :)

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: