• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 51
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон ное 26, 2018 9:02 pmLazarGanev написа:
Що не отворите и лаф за плетки? Да ни завиждат мамите :wink:
И за туй ши стани дума.
-Сидим си ний, в окопити и си плитем плеткити.
Писах аз, че тука сме като Бг Мама и фейсбук ми не трябва.
Дано не те мързи да върнеш малко назад, че младежа има дилема с настройката на котела.
Топли 65 квадрата + обемен 100л бойлер, с 24 киловата Бош.
Голямо циклене беше, ма го докарахме до "културна" работа.
Удари едно рамо, че мене ма бива само за барбекюто да раздухам!
Моя котел е в другата тема. Топля повече, +500л бойлер-буфер, ма да видим.
Имам шанс за 2019та.
sokolov.91 - майстор
Говорих одеве със техник от Бош относно минималната мощност на котела в проценти, която е 24% и след дълъг разговор установихме, че никой не може да промени тази настройка под 24%, и че тези 24% отговаряли на 3.5 киловата, не на 6. Питах го как така 24% в менюто за настройка на максималната мощност отговарят на 6 киловата, а в менюто за настройка на минималната мощност отговарят на 3.5 киловата. Отговора беше че това било емперична стойност. Котела бил с европейски сертивикат, произведен по немски стандарт. Един вид щом така казва Бош - така е. От фирмата инсталатор споделиха, че производителите на котли масово спекулират с обявения миним на котлите и много често написаното на хартия не отговаря на реалноста.
Аз съм потресен.
ср ное 28, 2018 1:23 pmsokolov.91 написа:
Говорих одеве със техник от Бош..
Аз съм потресен.
То туй хубу, ма нищо не рече за работата и настройките.
Как са държи в студеното?
Може би, ако сте си говорили на немски, нямаше да си потресен.
sokolov.91 - майстор
ср ное 28, 2018 1:41 pmТрифон П.Трифонов написа:
Котела както казах по-назад откакто е на 40% максимална мощност работи много по-продължително на около 40*С задание на водата. Не ми е студено, просто сега като вдигна заданието на стайната температура с един градус, по-бавно си достига заданието. Не ми е проблем. Сега повече ми харесва как работи като цяло. Техника от Бош ме посъветва да вдигна малко максималната мощност, а да огранича максималната температура на подаване на 60 / 65 градуса. Може би щял котела да заработи още по-добре.
ср ное 28, 2018 1:52 pmsokolov.91 написа:
Котела както казах по-назад откакто е на 40% максимална мощност работи много по-продължително на около 40*С задание на водата. Не ми е студено, просто сега като вдигна заданието на стайната температура с един градус, по-бавно си достига заданието. Не ми е проблем. Сега повече ми харесва как работи като цяло. Техника от Бош ме посъветва да вдигна малко максималната мощност, а да огранича максималната температура на подаване на 60 / 65 градуса. Може би щял котела да заработи още по-добре.
- Какво ще пиеш, Туньо, ракия или вино?
- И бира, чедо, и бира!
Друго си е да говориш с техник, дето на ватенката му пише Bosch.
Опитай, нищо не пречи!
sokolov.91 - майстор
ср ное 28, 2018 2:30 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср ное 28, 2018 1:52 pmsokolov.91 написа:

Друго си е да говориш с техник, дето на ватенката му пише Bosch.
Опитай, нищо не пречи!
Ама чакай сега, никой не е казал, че ще го направя това. Аз говорих с хора от Бош специално заради минимума на котела. И знаеш ли кво установих аз. Че минималната мощност на тия котли не е 3 киловата, а е 6. Кой квото иска да ми разправя. Нема как като задаваш проценти мощност в едното меню да отговарят на едни киловати, а същите проценти в другото меню да отговарят на други киловати. Един процент от едно цяло нещо е една стотна част от него. Котела като е 24 киловатов един процент от тях се равнява на 0.24 киловата. 24% по 0.24 са 5,76 киловата. Какво значение има в кое меню ги въвеждам тия проценти? Нали и двете менюта се отнасят за мощност на котела и двете менюта се настройват с проценти свързани с 24 киловатовия котел.
ср ное 28, 2018 2:59 pmsokolov.91 написа:
...
Соколе, не бъди краен!
Не случайно на неговата ватенка пише Bosch., а на моята само ПБЗН.
В крайна сметка, те могат да ти сервизират техниката, а аз освен да драскам тука...
Прочети по внимателно за дебита на газта, в книжката.
Чел съм го наскоро, ама тебе пряко те касае.
Може и да може да са 3 киловатите.
Това е едното за което се сещам.
Другото е както те е посъветвал, а ако си спомняш и аз, да намалиш "заданието на водата".
Така може би да се ограничава още котела, кой знае?!!
sokolov.91 - майстор
ср ное 28, 2018 3:10 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср ное 28, 2018 2:59 pmsokolov.91 написа:
...
Другото е както те е посъветвал, а ако си спомняш и аз, да намалиш "заданието на водата".
Така може би да се ограничава още котела, кой знае?!!
Чел съм десетки мнения на Лазар в най-различни теми и форуми, в които се пише, че имаш ли стаен регулатор подаването на водата не се ограничава...

П. С. Отделно ако си спомняте експеримента ми от преди няколко дни, когато палих котела без терморегулатор какво се случи. За да не се връщате назад припомням: Махнах регулатора и сложих мост на клемите на котела. Зададох му 44 градуса на водата и така горя над 1 час без да прегрее. Всички радиатори с махнати глави. Мерих ги всички радиатори с инфрачервен термометър до входа и до изхода. Входа на радиаторите беше 44 градуса, на изхода беше 39 градуса. В стаите 21 градуса. След 1 час като свалих заданието на водата на 43 градуса котела прегря и изгасна. Имам екселска таблица на Корадо, в която се задават вход/изход/стайна и изчислява кой размер и тип радиатор колко киловата е. Та според тая таблица и според мойте радиатори при така зададените условия познайте колко киловата радиаторна мощност ми излезе - 5.8 киловата. Аиде са пак някой да ми обясни как минимума на котела е 3 киловата... Айде чакам.
Последна промяна от sokolov.91 на ср ное 28, 2018 3:37 pm, променено общо 1 път.
ср ное 28, 2018 3:22 pmsokolov.91 написа:
...
Чел съм десетки мнения на Лазар в най-различни теми и форуми, в които се пише, че имаш ли стаен регулатор подаването на водата не се ограничава...
Мииии, помолих го да са включи, ама човека и работи, та...
шоп - майстор
От фирмата инсталатор споделиха, че производителите на котли масово спекулират с обявения миним на котлите и много често написаното на хартия не отговаря на реалноста.
Аз съм потресен.
Аз също!
Ако на мен ми се случи подобно нещо първото нещо, което ще направя да уведомя инсталатора, че продукта не отговаря на обявеното. Той да пуска жалбите по-нагоре. Ако до седмица няма решение жалбата в КЗП е безплатна :-D
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 51

Тема "Локално парно на газ - от 0 до 100" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: