Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
abracadabra - специалист
Така, искам в коридор на училище да направя така че ако шума надвиши повече от например 60 dB, да се задейства напрмер светещо табло с крушки вътре и надпис. Нищо повече. Затова се "ориентирах" към датчика... Видях го в интернет и реших че ако дам макс на другите параметри (движение, осветеност...), и наглася да около 60 децибела шума, ще постигна това което споделих.
Не съм специалист и затова питам Вас.
Нали не е срамно да питаш, когато не знаеш? Затова е форума.
Благодаря на всички отговорили, от полза ми е.
Ще чакам коментари.
plamen6703 - майстор
Смятай, че в училищен коридор ниво на шум от 60 dB само по време на час може да се постигне :-D
Тоя датчик ще е нищо повече от едни пари хвърлени на вятъра и единствената полза ще е за продавача, че ти е взел парите възползвайки се от невежеството ти :wink:
Успех! :partyman:
ben84 - специалист
ср ное 28, 2018 7:54 pmplamen6703 написа:
Смятай, че в училищен коридор ниво на шум от 60 dB само по време на час може да се постигне :-D
Тоя датчик ще е нищо повече от едни пари хвърлени на вятъра и единствената полза ще е за продавача, че ти е взел парите възползвайки се от невежеството ти :wink:
Успех! :partyman:
Егати хейтъра си, начи! Десет лева пари ли са?
Човека иска да направи нещо оригинално.
Според мен дечищата даже ще започнат нарочно да вдигат шум за да активират алармата.
Но пък тоя чичко все пак ще им привлече вниманието. По-добре да вдигат шум, отколкото тихичко да си ровят в телефоните.
Може и някое от тях да се поинтересува как го е направил и да му стане интересна тая материя.
plamen6703 - майстор
Само докато си ровят в телефоните ще доближи 60 dB, ако звънне един телефон ще доближи 80 dB :-D Те училищните коридори са едни къси и ниски, плачат да се монтира такъв датчик :cool:
Иначе ако се търси резултат "валяем дурака" това е точният датчик :wink: ! :partyman:
ben84 - специалист
plamen6703 написа:
Иначе ако се търси резултат "валяем дурака" това е точният датчик :wink: ! :partyman:
Директора на моето училище правеше ветерни генераторчета във формата на самолети (лека му пръст)
Даскала ми от основното изстрелваше ракети от някаква станция по празниците.
Учителя по механика пък беше DJ. Носеше яка техника и тогава за сефте съм видял оптичен кабел. Беше 120 кила и караше Симсон.

Сещаш ли се, какъв е резултата?
nikolov333 - майстор
Без да искам да подклаждам спора, но на една клавиатура за отключване вратата на входа и набутах малко парче от салфетка върху пищялката, за да заглуша звука при натискане на клавишите при отключване и силата му спадна поне на 2/3-ти. Та може да се установи опитно с какъв материал да се намали чувствителността на коментирания датчик, за да се свали чувствителността му, или да се вдигне границата му на задействане, ако въобще това коментирате де, понеже четох темата като чукчите.. :-D
Иначе у нас имам едни комбинирани датчици за шум, температура, качество на въздуха и осветеност на Broadlink A1 мисля се водеше, но не помня колко съм ги купувал и не съм тествал вградените им тригери за шум при какви нива реагират, понеже са фиксирани на четири степени.. При мен не е проблем да направя да се включва лампата при смрачаване и телевизора при шум например, но има и доста други устройства за да стане .
plamen6703 - майстор
Тук спор няма, сервиза и офиса ми е под жилищна сграда и съм тупал тупана "шум". Минах и през санитарните норми за допустимите нива на шум... задомил съм се и с уреди за измерване на шум.
До преди няколко години детето на племенницата ми живееше при мен и знам какво изпитание беше да влизам в училището й по време на междучасие. Нищо общо с времето, когато аз ходех на училище :-D
Сещате се какъв ще е резултата от такива датчици в училищен коридор :wink: ! :partyman:
Brassmonger - специалист
Има приложения за телефон на андроид, които мерят децибелите и имат и звукова сигнализация.
abracadabra - специалист
Истам да направим тозва устройство (естествено без електрониканта). Това мислите ли че ще стане: https://hit-electronics.com/i-oshte/nap ... 1-7720.htm . Естествено мисля да разпоя или да пусна микрофона по кабел и да виси от тавана. След това може табло с надпис и да мига... Звук няма да е нужен.
Вече съм обещал..., децата очакват.

П.П.
Правя го извън работно време и най-вече с желание да се запалят по техниката. Правим и експерименти с батерии и магнити и тел.... Разни неща от електромагнетизма.... Гледат клипчета ...

Ще чакам съвети. Знам че няма да е точно но не ни и трябва...Нито търсим ефект освен това да участват в изграждането на схемата. Може и да дадете идей за някой лесни неща. Децата са до 7 кл.
plamen6703 - майстор
Преди години имаше кръжоци по електроника в училищата, но се започваше първо с четене на едни такива книжки https://www.book.store.bg/p19599/pyrvi- ... shkov.html след това реализирахме примерно такива схеми https://www.blog.vikiwat.com/shema-gret ... p-na-dejs/ научавахме принципа на действие... Работата с ИС е след това, като разберат какво е това ИС, като почнат да разпознават електронните компоненти. Нещата трябва да са стъпка по стъпка и добрите резултати няма да закъснеят. :partyman:

Тема "При висок шум да светне лампа или друга сигнализация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: