Най - вълнуващия въпрос зимно време.
andy_forresite - майстор
Не регулираш правилно температурата. Чак до десети от градуса си стигнал. Опитваш да ползваш термостата си като голяма термоглава. Хората са направили хистерезиса няколко градуса. Примерно 2°. Напомпват до 24 и на 22 наново. Не ти ли стои изгасена поне 3 часа значи нищо не правиш с твоя термоконтрол чрез термостата. А спирането на помпата е нещо, което аз никога няма да разбера. Говоря за помпа отопление. Ако има помпа буфер - става, нека спира помпа отопление, няма яд.
Вариант 1: намаляваш силата на първа. Не че разбирам какво прави горелката ти на първа като си със стаен термостат... Или трябва да кибичи само на Р3, или към края да глобне втория зъб със съединител и междинна газ. То ще си е точно междинна газ (преди да отслабне огъня).
С оглед краткото време на негорене предлагам вариант 2: Р1 я правиш с голямо зареждане през голям интервал от време с цел да се яви поддържаща. Например 3 секунди зареждане през 120 секунди пауза. Вентилатор там с 650-750 rpm. Като % нямам идея как ще е при теб. Намаляваш леко втора като подаване и въздух (с 1-2% вент.) за да има по-плавен преход от поддържащата вече Р1 към Р2. Трета остава както е, но вдигаш градусите на 70 на водата. Да не кажа повече. Целта е да гори на трета и щом ти спира помпата към радиаторите, ще мине на бегом през Р2 и ще рипне в поддържащата Р1. Р1-то така направено ще държи вода топла.
Не знам с какъв котел си. Експерт 20 е 100 л, но обикновено котлите са по 50-60, като има и с по 30 и няколко. Дано си със 100-литров за да може Р1 да не доведе до прегряване. Ако зададеш 70 и си стандартно с 10; 5; 0° горелката ще мине на Р2 на 61° и на Р1 на 66°. Пелетите от Р2 няма да вдигнат повече от 2-3 гр докато поддържа с Р1. Ще стане зле ако стигне 71 защото ще иде в поддържане и там ще стане същото като сега. Трябва да намериш точната сила на р1 за да не стига 71. Нещата може да се нагласят фино с границите на модулация. Пример, пример :? 9; 6; 0° - така ще отиде на р1 от 65° на водата и ще има повече време да "прегрее"/стигне до поддържане.
Dino - специалист
Явно моя стаен термостат е друг, има сетване на 1 ,2 и 3 десети . т.е. ако заложа да поддържа 20 градуса , при избрана 2 десети ще включва помпата при 19.8 гр. и спира на 20.2 градуса.В най -добрия случай мога да го оставя на 3 десети.
Иначе котела е Експерт 20 . Ще помисля как да подходя...Другия вариант е да напомпи и да гаси за час поне и пак отново да пали . ....Не знам кой ще е по добрия ....
Evgeniy - майстор
На коя степен обикновено е горелката, когато отива в поддръжка заради термостата?

Хрумна ми едно нестандартно решение.
Ако закачиш едно реле за време към клемите на термостата, което през 10-15 минути да задейства горелката за около 2-3 минути, мисля, че ще постигнеш желания резултат - по дълъг стендбай без гасене.
Dino - специалист
На Р1 даже го прави ,дори когато намалих температурата и модулацията на 10-5-0 . Това с релето е някакъв вариант ,но май най- добре ще е да я оставя да си гасне за час и отново да се пали .То ...това ще става два пъти за време от 17 до 23 часа....
judas - специалист
Здравейте всички! Да споделя малко опит, пък специалистите да си кажат тежката дума. В гилзата при датчика за температура на Виадруса добавих още един датчик, който командва едно контролерче, а от него нормално отворен контакт на входа за стаен термостат (RT) на РБ-то. Така за около 4мин качва до 65°C на 3-та и преминава в съспенд за около 12мин. Добър ли е такъв режим според вас? Благодаря!
Evgeniy - майстор
Предполагам, че същия ефект би получил при модулация 0-0-0, т.е без модулация и като стигне зададените градуси да премине директно в съспенд.
g.gushterov83 - специалист
Да попитам - някой свързвал ли е на Стар-че датчик за димни газове към контролера? Чудя се дали не е отрязана тая функция за грейковските контролери :?
И още нещо - Pt100 ли е сензора?
filmatoplo - майстор
чет ное 29, 2018 7:29 pmfilmatoplo написа:
Горелка 30ка би ли оръгала 1800 кг слънчогледови пелети за месец ,в случая питам не за икономия ами обратно .Трябва да покрия един норматив 10 тона на сезон :wink: странно нали .

Справих се със задачата с горелката ,някой виждал ли е 4 метра шнек :wink: .върнах се премръзнал пернах една греяна :drinkers: и омесих даже каймата :wink: .
andy_forresite - майстор
2 дни 5 торбалани. Трябва да вдигна първата че с това 1.1 почти нищо не пуска. До след обяд гореше добре. Май ще се чисти бункера, ама не сега. Залепиха ми се джапанките за 5 мин фас пауза отвън. Почиващия радиатор на 6 градуса вече поема котелна водица. Ако ги пусна всички на 25 гр твоите 1800 на месец тамън ще ми стигнат :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 30, 2018 9:38 pmg.gushterov83 написа:
Да попитам - някой свързвал ли е на Стар-че датчик за димни газове към контролера? Чудя се дали не е отрязана тая функция за грейковските контролери :?
И още нещо - Pt100 ли е сензора?
Датчикът е Pt100, но няма къде да го вържеш, понеже платката има само един такъв вход и той в контролера на горелката е зает от Pt1000. Грейко държат котелът да се управлява от по-надеждния Pt1000, вместо от NTC датчик. В контролера на камината е запазен Pt100, но там той има основна функция - регистрация на горенето (там няма фотосонда), докато при горелката би имал само информативна функция

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: